Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cuvântul de învățătură al PS Gherghel de la întâlnirea ecumenică din catedrala ortodoxă

Înalt Preasfinția voastră mitropolit Daniel,
Preasfințiile voastre,
Cucernici și venerabili părinți,
Dragi studenți și elevi,
Cuvioase surori, dragi credincioși,

"Cristos unica temelie a Bisericii" (1Cor 3,1-23)
"Cine rămâne în mine și eu în el, acela aduce roade multe" (In 15,5)

Trebuie să ne bucurăm și să-l preamărim pe Dumnezeu că ne oferă și anul acesta posibilitatea de a ne uni în rugăciune și reflecție pentru a ne aduce astfel contribuția noastră la rugăciunea lui Cristos care a dorit și dorește ca ucenicii săi, poporul său cel nou, Biserica, să fie una.

Trebuie să le fim recunoscători înaintașilor noștri care ne-au lăsat o moștenire plăcută, atunci când au stabilit un timp special pentru rugăciune (fie între sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru din calendarul latin și cea a Convertirii Sfântului Paul din calendarul creștin general, ca un semn simbolic și ca o chemare la convertire spre înțelegerea unității, fie în jurul Rusaliilor, care reprezintă o altă dată simbolică pentru invocarea darului unitatea Bisericii, operă expresă a Duhului Sfânt).

Trebuie să ne folosim de această fericită ocazie și să găsim și altele asemănătoare pentru a exprima gradul de apropiere și de comuniune pe care Bisericile le-au atins pe acest drum și pentru a înălța în cor strigătul de unitate și de frățietate ca să împlinim astfel voința lui Cristos.

Ne bucurăm că suntem aici, continuând o tradiție, care sperăm să ne aducă roade bogate, deoarece vrem să ne arătăm și să declarăm unirea noastră cu Cristos, viața care lucrează prin Duhul său în noi și ne pregătește astfel pentru a produce roade bogate.

Cât de minunată și bogată reflecție ne oferă în această privință apostolul neamurilor în Scrisoarea către Corinteni (1Cor 3,1-23). Adevărul prezentat de el este fundamental și constituie un punct de sprijin pentru întreaga lucrare de desăvârșire a unității Bisericii după voința întemeietorului, pentru că temelia unică și adevărată a Bisericii este Cristos.

Avem, în aceste zile, ocazia să aprofundăm punctul de vedere al apostolului neamurilor care, pătrunzând în mesajul și intenția lui Cristos cu privire la Biserica sa, se adresează credincioșilor din timpul său arătându-le care sunt realitățile în care ei trăiesc și care trebuie să fie atitudinea lor față de planul lui Cristos. Apelul prezentat de sfântul Paul corintenilor are menirea de a anima credința lor spirituală într-o lume care era de multe ori ostilă valorilor evangheliei. Pentru a le arăta marele adevăr al credinței lor în evanghelie și în Biserică, el îi cheamă pe corinteni să nu se lase divizați de munca unuia sau altuia dintre vestitori, cum ar fi Paul, Apolo sau Chefa, ci să știe toți că cel care consolidează și face rodnică Biserica este numai Dumnezeu și că temelia întregii construcții trebuie să fie și să rămână, Cristos. "Nimănui nu-i este îngăduit să pună altă temelie decât aceea care există deja, adică, Isus Cristos".

Pentru apostolul Paul sau Petru sau pentru orice apostol și ucenic, cu toată munca și strădania lor personală, cel care face să crească Biserica, o însuflețește și o apără este doar unul, Dumnezeu-Cristos, el fiind întemeietorul, el fiind izvorul din care se adapă, el fiind stânca, piatra unghiulară și fundamentală la care se adaugă doar slujitori și muncitori pentru a descoperi această realitate.

Ideea de a prezenta această învățătură și acest adevăr drept subiect de reflecție și meditație pentru Săptămâna de rugăciune, din anul acesta 2005, aparține grupului pregătitor format din reprezentanții Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor (din partea Bisericii Catolice) și Comisia "Credință și Constituție" (din partea Consiliului Ecumenic al Bisericilor), care a luat drept cadru de aplicare a aceleiași realități din Corint situația Bisericii din Slovacia, unde Bisericile din această țară, de mai bine de zece ani, au cunoscut o perioadă de reînnoire și de dezvoltare rodnică în comparație cu timpul celor 40 de ani de greutăți și persecuții din timpul totalitarismului comunist și ateu.

Ideea și gândul călăuzitor al membrilor acestui grup, nu numai că a fost și rămâne inspirat, ci el se potrivește de minune cu realitatea prezentată de apostolul Paul din cadrul primilor ani ai Bisericii și mai mult și de fapt se potrivește cu realitățile din țările noastre, mai exact din România, care a avut o astfel de situație, și în parte continuă să o aibă.

  • Este cu adevărat nevoie să creștem în credință pentru a crește în unitate.

  • Este nevoie de umilință în slujirea noastră pentru a descoperi adevăratul izvor al unității

  • Este nevoie să descoperim unica temelie pentru a construi adevărata Biserică prin slujirea noastră.

Un program ce va fi dezvoltat zi de zi în această binecuvântată perioadă de reflecții și rugăciuni și care ne va face să ne întrebăm asupra câtorva lucruri fundamentale în lucrarea noastră ecumenică.

  1. Vestim noi cu adevărat împreună evanghelia (nu a noastră, ci a lui Cristos), recunoscând și împărtășind darurile pe care Domnul le acordă Bisericilor?

  2. Acceptăm misiunea complementară a Bisericilor noastre în contextul realităților noastre locale?

  3. Recunoaștem primatul lui Cristos, ai cărui slujitori suntem?

  4. Lucrăm împreună în opera lui Dumnezeu? Suntem convinși că trebuie să unim toate eforturile și rugăciunile noastre pentru a fi cu adevărat slujitori ai evangheliei și nu patroni și stăpâni pe un lucru ce nu este al nostru, ci al altuia, al lui Dumnezeu?

Prima zi din octava de rugăciune ne propune o aplicare a primei părți din Prima Scrisoare către Corinteni cap. 3 (1-4) - chemarea la maturitatea spirituală, iar celelalte ne vor chema rând pe rând la alte gânduri:

  1. Dumnezeu dă creșterea (5-9).

  2. Cristos este temelia (10-11).

  3. Să se zidească pe această temelie (12-13).

  4. Dumnezeu judecă eforturile noastre de constructori (14-15).

  5. Voi sunteți templul lui Dumnezeu (16-17).

  6. Viața în Cristos, nebunie și înțelepciune (18-20).

  7. Sunteți ai lui Cristos (21-23).

Un program minunat, care sperăm că va transforma inimile noastre făcându-ne să devenim mai dispuși pentru a contribui la consolidarea unității și la creșterea împărăției lui Dumnezeu.

În lumina acestui text și a evangheliei propuse pentru prima zi, cu care inaugurăm săptămâna de rugăciuni, suntem invitați la o transformare, la o creștere și maturizare în gândirea și credința noastră.

Apostolul Paul, în Scrisoare pe care o adresează comunității din Corint, unde a desfășurat o misiune importantă și a pus bazele credinței, îi cheamă pe interlocutorii săi, cu mult tact, cu mult zel și cu hotărâre la maturitate spirituală. Laudă darurile pe care Dumnezeu le-a acordat acestei comunități, însă în același timp menționează zvonurile de dezbinare care au ajuns până la el; spunându-le: "Eu sunt al lui Paul, eu sunt al lui Apolo, eu sunt al lui Chefa", îi întreabă direct: "Oare Cristos este împărțit?"

Apostolul Paul are curajul să le spună clar ascultătorilor săi, să-i definească spunându-le că sunt "ca niște oameni trupești, prunci în Cristos", simțind că nu le poate vorbi deocamdată ca unor oameni spirituali. El consideră fidelitatea și convingerea lor încă "imatură" și neconformă cu spiritul lui Cristos. Cuvintele lui sunt dure, nu numai pentru comportarea lor uneori simplu meschină, ci și pentru că această atitudine este în contrast puternic cu măreția și originea divină a vocației lor creștine, devreme ce ei sunt numiți templul lui Dumnezeu în care locuiește Duhul lui Dumnezeu. Ei, prin credința primită, aparțin lui Cristos de la care vor primi toate. Această identitate cu Cristos le impune o misiune: "Ei au cunoscut prin Paul și împreună cu el misterul ascuns de-a lungul veacurilor" și trebuie să vestească acest mister proclamând marea lucrare răscumpărătoare a lui Dumnezeu în Cristos.

Diviziunile dintre ei erau o contramărturie a acestei învățături, deoarece ei se considerau a unuia sau ai altuia dintre apostoli și evanghelizatori, uitând că de fapt ei nu sunt mântuiți de ei, ci de unui singur, Cristos. Iată sensul întrebării sfântului Paul: Oare Cristos este împărțit?

Nu erau suficient de maturi și nu reușeau să facă distincția fundamentală a apartenenței lor.

Oare nu continuă și astăzi o astfel de atitudine? Oare nu trebuie să ne acuzăm și noi de o lipsă de maturitate, de o lipsă de înțelegere a măreției misiunii noastre și a viziunii creștine despre Biserica sa?

Evanghelia de astăzi vine să confirme un adevăr: adevărul viței și al mlădițelor; trebuie să rămânem uniți cu el, trebuie să ne simțim mereu legați de el, și nu atât de cei care îngrijesc vița de vie, de cei care o cultivă, de lucrătorii și vestitori evangheliei.

Legătura noastră trebuie să fie strânsă, vie și conștientă că de fapt aparținem numai lui Cristos. Dacă vrem să aducem rod, trebuie să avem ca unică temelie în Biserică pe Cristos; toți ceilalți care ne stau alături ne susțin în a nu ne rupe niciodată de el.

Îl rugăm astăzi cu toții să ne facă să înțelegem aceste adevăruri fundamentale și această apartenență a noastră la Cristos pentru a putea face ca Biserica să fie locul întâlnirii noastre cu el, vița, izvorul și temelia întregii noastre existențe creștine.

Înalt Preasfinția voastră,
Dragi frați și surori,

Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne oferă ocazia să descoperim acest adevăr împreună, noi, fiii Bisericilor catolice și ortodoxe, și așa să ne reînnoim cu o inimă sinceră, spre a grăbi timpul realizării deplinei unități.

Ne rugăm cu toții:

Dumnezeule al milostivirii, tu ne chemi mereu la o maturitate spirituală mai mare. Tu vrei să fim ai tăi. Deschide-ne inimile și spiritul nostru la măreția chemării tale și ajută-ne să perseverăm în drumul unității în comuniune cu Paul, Apolo și Chefa, angajându-ne prin credința noastră să cooperăm la desăvârșirea și împlinirea operei tale răscumpărătoare în lume. Amin.

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat