Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului

Duminică, 23 ianuarie, se va celebra Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului (a XCI-a). Celebrarea primei Zile a Migrantului a fost în 1914. Începând cu anul 1984, Biserica a trimis mesaje cu această ocazie sub semnătura Secretariatului de Stat și apoi sub semnătura Sfântului Părinte. Această zi are rolul de a sensibiliza conștiințele asupra marii probleme mondiale a migranților și refugiaților. Întreaga Biserică vrea să devină pentru astfel de frați casa și familia pe care ei au trebuit să le lase. În mesajul dat cu ocazia Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului, papa vorbește despre "fenomenul migrator din punct de vedere al integrării interculturale".

Referindu-se la instrucțiunea Erga migrantes caritas Christi (cf. nr. 2, 42, 43, 62, 80 și 89), papa spune că "integrarea nu este prezentată ca o asimilare care conduce la a suprima sau a uita propria identitate culturală. Contactul cu celălalt conduce mai degrabă la a-i descoperi "secretul", la a i se deschide lui pentru a primi aspectele valide și a contribui astfel la o cunoaștere mai profundă a celuilalt. Este un proces de lungă durată care urmărește să formeze societăți și culturi, făcându-le să fie mereu un reflex al darurilor multiforme ale lui Dumnezeu către oameni".

Sfântul Părinte afirmă că "în societățile noastre atinse de fenomenul global al migrației este necesar a căuta un echilibru just între respectul propriei identități și respectarea celuilalt. Este necesar a recunoaște legitimitatea pluralității culturilor prezente într o țară, într-un mod compatibil cu tutelarea ordinii de care depind pacea socială și libertatea cetățenilor".

"Creștinii, conștienți de acțiunea transcendentală a Duhului, trebuie să știe în plus să recunoască în diversele culturi prezența "prețioaselor elemente religioase și umane" (GS 92), care pot să ofere solide perspective de înțelegere reciprocă. Bineînțeles, trebuie să unim principiul respectului diferențelor culturale cu acela al apărării valorilor comune inalienabile, care sunt fondate pe drepturile umane universale. De acolo se naște acel climat de "dreptate civică" ce permite o coexistență prietenească și senină".

În finalul mesajului, el reia imaginea din profetului Isaia, evocată de mai multe ori la întâlnirile sale cu tinerii din lumea întreagă. El ne invită la a deveni "străjeri ai dimineții". "La fel ca străjerii, creștinii trebuie să asculte mai întâi strigătul de ajutor care provine de la numeroșii migranți și refugiați, dar ei trebuie să promoveze apoi, cu un angajament activ, perspective de speranță care preced zorii unei societăți mai deschise și mai solidare. Ei sunt primii cărora le revine obligația de a percepe prezența lui Dumnezeu în istorie, chiar și atunci când totul pare că se îndreaptă spre zona tenebrelor".

Marius-Claudiu Dumea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat