Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 


Barticești: Zile de reculegere pentru tineri

"Am venit să-l adorăm" (motoul Zilei Mondiale a Tineretului din 2005) - aceasta a fost tema exercițiilor spirituale pentru tineri, cu vârste între 17 și 30 de ani, de la Casa "Maica Speranța" din Barticești, care au avea loc în perioada 3-5 ianuarie 2005. Au participat peste 50 de tineri din mai multe localități: Barticești, Mircești, Tămășeni, Roman, Nisiporești, Luizi-Călugăra, Satu Nou, Slobozia, Botoșani, Arad, Bălțați, Valea Seacă etc. Ei au fost însoțiți și ajutați de pr. Sante Pessot, pr. Cornel Cadar, sr. Maria Stella, sr. Cecialia și alte surori din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive".

Zilele de reculegere s-au deschis printr-o sfântă Liturghie celebrată în biserica parohială. Apoi în Casa "Maica Speranța" a avut loc introducerea în tema fixată. Fiecare tânăr a primit Mesajul Sfântului Părinte scris pentru Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tinerilor și a aprofundat cele 7 numere. Seara, toți au vizionat filmul "Binecuvântată fii închisoare".

A doua zi, marți, 4 ianuarie, tinerii au avut parte de două meditații: "Ieslea: moduri de a adora" și "Drumul creștinului spre adorație". Părintele Sante i-a ajutat pe cei prezenți să înțeleagă mai mult ce înseamnă a-l adora pe Dumnezeu cu ajutorul persoanelor prezente lângă ieslea lui Isus: Iosif, Maria, păstorii, magii etc. De fapt, numele persoanelor prezente la nașterea lui Isus au dat și numele celor cinci grupuri mici în care s-au împărțit participanții. Toți au fost provocați să răspundă la întrebări fundamentale, ca de exemplu: Unde, cum și când crezi că l-ai întâlnit pe Dumnezeu la acest Crăciun? Care este visul vieții tale? Dumnezeu se află în acest vis? Care sunt semnele prezenței lui Dumnezeu în viață? Ce dificultăți ai întâlnit în calea credinței în anul 2004? Ce înseamnă a mă ruga? Dar a-l adora pe Domnul? etc.

Liturghia a avut loc în capela spitalului din Barticești. După Liturghie, sr. Damiana a explicat istoria construirii spitalului, la baza căruia a stat jertfa unui preot, Mihai Rotaru.

Miercuri, 5 ianuarie, a fost ziua în care participanții au fost chemați la adorație în fața sfântului sacrament. După meditația de dimineață care s-a inspirat din scena drumului celor doi ucenici spre Emaus, grupurile, rând pe rând, au stat câte jumătate de oră în adorație. Printre altele, li s-a recomandat tinerilor să scrie o rugăciune și o propunere pe care doresc s-o pună în practică. Emausul, meditația de dimineață, a fost o invitație la a răspunde la întrebări de genul: Cum participi la sfânta Liturghie? Ce-ți place? Ce dificultăți întâlnești? Ce obstacole întâlnești în citirea Sfintei Scripturi? Ce a schimbat Învierea lui Cristos? Cum poți face ca Dumnezeu să rămână cu tine și după aceste zile?

Răspunsuri la întrebările tinerilor, citirea textelor din Scriptură, rugăciunea Breviarului, Rozariul, rugăciune particulară, tăcerea pentru interiorizare, cântare, discuții în grupuri mici, spovadă, impresii generale etc. nu au lipsit din programul zilelor de reculegere de la Barticești.

Cei prezenți și-au dat întâlnire pentru zile de reculegere și în vacanța de Paști.

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat