Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Isus Cristos, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat pentru mântuirea omului

Editura "Sapientia" anunță apariția unei noi cărți în colecția "Studii teologice": Isus Cristos, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat pentru mântuirea omului, scrisă de pr. Eduard Ferenț, profesor de teologie dogmatică la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Cartea apare în format 17x24, are 686 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 300.000 lei.

Isus Cristos, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat pentru mântuirea omului este ediția revizuită și îmbunătățită a tratatului Cristologia. Isus Cristos, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat pentru mântuirea omului, apărut în 1998, la Editura Presa Bună.

În cele 686 de pagini ale acestui amplu tratat, părintele profesor Eduard Ferenț, urmând liniile directoare ale magisteriului Bisericii, prezintă mai întâi cristologia contemporană, arătând căile de orientare în cristologiile actuale, atât catolice, cât și protestante și ortodoxe. În continuare, analizează datele biblice despre Cristos, reflecția sfinților părinți, formulările cristologice ale conciliilor și diferite tematici referitoare la ontologia și psihologia lui Cristos.

Misiunea cristologiei actuale, după cum afirmă autorul, este să facă cunoscut adevărul și semnificația istoriei și a persoanei lui Isus Cristos, să arate continuitatea credinței în Cristos și să-l prezinte pe Cristos ca pe unicul Salvator al omului în contextul problemelor existențiale de astăzi.

Încă de la început, părintele Ferenț dorește să sublinieze că "cristologia este tema centrală și axa teologiei creștine, chiar a tuturor celorlalte discipline teologice. În centrul credinței creștine și al comunității creștine, Cristos nu este o carte ori o idee abstractă, ci o persoană vie despre care Noul Testament și Biserica dau mărturie. Creștinismul nu poate fi separat de Isus Cristos. El trimite și depinde tocmai de Isus Cristos, Fiul unic și trimisul escatologic al Tatălui și, unit cu acesta, omul perfect escatologic... El ne revelează adevărata taină a lui Dumnezeu unic în ființă și întreit în persoane și, deopotrivă, misterul său și al omului".

Persoana lui Isus Cristos este punctul de orientare al credinței, este cheia pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu, omul și lumea, revelația, harul și răscumpărarea, comunitatea eclezială și misiunea acesteia, destinul omului și al universului, etica și viața creștină. De aceea, cristologia este centrul teologiei, "principiul inteligibilității și al interpretării autentice a economiei salvifice în toate momentele ei, începând de la creație până la parusia Domnului". Cristologia "conduce la urmarea vie a lui Isus Cristos și la relația personală cu el". Pentru a-l descoperi pe Cristos trebuie să ținem cont de doctrina Bisericii, în lumina căreia mărturisim că "Isus din Nazaret este Cristos, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și răscumpărătorul omului". În urma acestei profesiuni de credință vedem că cristologia este în mod esențial elaborarea sistematică a credinței, răspunsul la problema mântuirii, a destinului și sensului definitiv al existenței omului și al istoriei.

Părintele observă că lumea contemporană este secularizată și autosuficientă și că, în mare parte, ea este închisă absolutului transcendent. Omul vrea să-și rezolve toate problemele fără nici o referire la Dumnezeul cel viu. Mântuirea gratuită oferită de Dumnezeu prin Cristos este înlocuită cu autosuficiența proprie a omului. Pentru aceasta, "noi, care suntem chemați să proclamăm și să trăim kerigma divină în acest ambient dominat de imanentism și de materialism, va trebuie să clarificăm problema fundamentală a modului de a concepe și de a actualiza mântuirea omului și a universului în Cristos".

Cornel Dascălu

* * *

Isus Cristos, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat pentru mântuirea omului,
Eduard Ferenț, Editura "Sapientia", Iași-2004, 686p., 17x24, ISBN: 973-8474-50-7, 300.000 lei.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: editor@ercis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat