Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Să avem ascuțit auzul inimii

În acest An al Euharistiei, una dintre liniile de spiritualitate euharistică este ascultarea cuvântului. Expresia "Verbum Domini" care încheie lecturile din Sfânta Scriptură, ne amintește că Dumnezeu este cel care vorbește acelora care îl ascultă cu credință, cuvântul său fiind făclie pentru pașii noștri.

Pentru a aprofunda acest cuvânt, în perioada noiembrie 2004-mai 2005, are loc în fiecare lună o întâlnire a tinerilor și adulților în oratoriul Parohiei "Sfânta Cruce" din Bacău. Porțile oratoriului au fost deschise de părintele paroh Eugen Budău. Aceste întâlniri sunt animate de sr. Francesca, din Congregația "Fiicele Sfântului Paul", care ne invită prin lectio divina (drumul care ne conduce de la cuvântul scris la cuvântul viu), să deschidem împreună evanghelia, folosind dialogul și mijloacele moderne de comunicare socială: power point, filme, imagini, muzică.

Deși, în prezent, se vorbește tot mai mult despre conflictul dintre generații, iată, că evanghelia se transformă într-o punte de legătură între cele două grupe de vârstă.

În ziua de 21 noiembrie 2004, am mers împreună cu sr. Francesca spre Emaus. Am descoperit împreună că, în momentul în care citim cuvântul lui Dumnezeu, Isus ne vine în întâmpinare pentru a ni-l explica, ne "deschide mintea" pentru a înțelege Scripturile, făcând astfel ca inimile noastre să ardă după prezența sa: "Rămâi cu noi pentru că se lasă seara și ziua e de acum pe sfârșite" (Lc 24, 30).

Călătoria către Emaus este prototipul drumului pe care îl parcurge fiecare dintre noi la sfânta Liturghie: Isus ni se descoperă și se adresează fiecăruia dintre noi în mod personal prin Sfânta Scriptură pentru ca apoi să ni se dăruiască în sfânta împărtășanie. Cei care au fost prezenți au înțeles interdependența care există între cuvântul lui Dumnezeu și Euharestie: cuvântul ascultat și trăit este cel care ne conduce la unirea cu Cristos, pâinea vieții. De fapt, fericitul G. Alberione (fondatorul Societății "Sfântul Paul" din care fac parte și Fiicele "Sfântul Paul") insista asupra faptului că "Euharistia și Biblia sunt lumina și forța vocației apostolice. Să fie aceste lucruri nedespărțite în inimile noastre".

Cea de-a doua întâlnire din 19 decembrie a avut ca temă: "Să mergem până la Betleem". Am făcut cunoștință cu păstorii cărora, ca și Mariei, un înger, un mesager al Domnului, le dă vestea cea bună: "Vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul" (Lc 2,12). Nașterea lui Isus produce o transformare radicală în viața acestor păstori: dacă inițial "trăiau pe câmp și păzeau turmele pe timpul nopții" (Lc 2,9), iată că, după ce sunt învăluiți în lumină, pleacă în grabă la Betleem pentru a vesti ceea ce au auzit. Cuvântul pe care Dumnezeu îl transmite prin îngerul său îi scoate din întunericul în care se aflau, iar prin acest cuvânt, își găsesc adăpost, ajung la Betleem, care, în limba ebraică, înseamnă "casa pâinii".

În cele două întâlniri am început împreună cu sr. Francesca un drum în care dorim să ne întâlnim cu cuvântul viu. Doar hrănindu-ne viața cu pâinea cuvântului este cu putință să devenim astăzi "slujitori ai cuvântului" într-o lume care se află într-o permanentă schimbare, pentru a duce pretutindeni speranța și iubirea lui Cristos.

Cu sufletul plin de bucurie, vă așteptăm dragi tineri și adulți la următoarele întâlniri la care pr. Eugen Budău invită să participe și credincioși din celelalte parohii din Bacău. Noi, care trăim într-o lume în care comunicarea, informația, mesajele publicitare, sms-urile, par să ne invadeze viața, ne întrebăm asemenea sfântului Petru: "Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice" (In 7,69).

"Să citim Biblia cu o imensă afecțiune și devoțiune", această scrisoare de dragoste pe care Dumnezeu a trimis-o fiecăruia dintre noi. "Între cărțile sfinte, primul loc trebuie să-l ocupe evanghelia, soarele cărților, cel mai frumos cântec al credinței, cea mai mare bogăție a Liturghiei, cartea care trebuie să constituie lectura zilnică și necesară a fiecărui creștin" (Gânduri ale fericitului G. Alberione).

Paula Burcă

* * *

Programul biblic 2005

Unde? La oratoriu, Parohia "Sfânta Cruce".

Când? În a treia duminică din fiecare lună de la 16,30 la 17,45.

Pentru cine? Pentru tineri și adulti.

Ce vom face? Deschidem impreună evanghelia, folosind dialogul, powerpoint, filme, imagini, muzică...

23 ianuarie
Tema: "Marta și Maria" Lc 10,38-42

20 februarie
Tema: "Curaj, ridică-te, te cheamă!" Mc 10,46-52

20 martie
Tema: "Eu sunt cu voi în toate zilele..." Mt 28,16-20

17 aprilie
Tema: "Nu... au vin" In 2,1-12

22 mai
Tema: "Acestea însă au fost scrise ca să credeți că Isus este Cristos!" In 20,30-31

* * *

Înainte ca pământul să înceapă să trăiască
Cuvântul era la Dumnezeu.
El vine în lume
Și pentru a nu ne părăsi în această călătorie
Ni s-a lăsat pe el însuși ca pâine.
Aici frângi încă pâinea în mijlocul nostru
Și oricine va mânca nu va mai simți foamea.
Aici Biserica ta trăiește în jurul tău
Unde fiecare va găsi adevărata sa casă.
La început, când universul a fost creat din întuneric,
Cuvântul era la Dumnezeu.
A venit în lume.
Din milostivirea sa, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său
Care cu toată ființa sa ni se prezintă ca pâine
Aici mai frângi încă pâinea în mijlocul nostru
Și oricine va mânca nu va mai simți foamea
Aici trăiește Biserica ta, în jurul tău
Unde fiecare va găsi adevărata sa casă.
Aici frângi încă pâinea în jurul nostru
Și oricine va mânca nu va mai simți foamea.


 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat