Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 


"Sărbători de iarnă" în Africa

Crăciunul, ca aproape peste tot în lume, s-a sărbătorit și la noi. Diferențe? Că nu toată lumea a avut o mică iesle, un brad sau pe Moș Crăciun, asta nu înseamnă nimic, mai ales că cea mai mare parte dintre copiii de aici habar nu au de toate astea.

Crăciunul pentru noi aici a însemnat eveniment, sărbătoare doar pentru că un Copil ni s-a născut. Nașterea are o importanță deosebită pentru oamenii de aici. Tradiția spune că după ce o femeie a născut, toate rudele, prietenii și cunoscuții, dar și cei care numai află despre acest lucru, trebuie să meargă și să-i mulțumească, făcându-i o scurtă vizită și aducând ceva cadouri pentru prunc (de obicei săpun). Iată de ce Sfânta Fecioară la noi în capelă a fost îmbrăcată în haine de sărbătoare tradiționale, aducându-i astfel omagiu și arătându-i recunoștința noastră. Dacă are vreo legătură tradiția de aici cu ce s-a întâmplat la Betleem rămâne ca cercetătorii să se pronunțe.

Noaptea de Crăciun înseamnă Liturghia Nașterii și toată "liturgia" ce o urmează: se cântă și se dansează tradițional până dimineață (pe muzică de Crăciun!), se fac scenete și scheciuri pentru toți. Poate asta ar fi diferit.

Cât privește Anul Nou, dacă la noi are loc un "genocid" porcin la Crăciun, aici sunt puii și neamurile lor care "plătesc" cu vârf și îndesat fiesta trecerii dintre ani; tradiție de la care nici noi nu ne-am dat la o parte. Cum era de așteptat, seara, la Liturghia de sfârșit de an am avut ceva credincioși, dar de Anul Nou mai toată lumea era "obosită" din cauza vegherii până dimineața. Bineînțeles că nu ne-au lipsit artificiile: cum nu ducem lipsă de rebeli, ăștia au început să tragă ca nebunii pe la miezul nopții.

Dimineață o liniște care ne spunea două lucruri: s-a petrecut bine și că urmează continuarea. Ceea ce s-a și întâmplat după-amiază, când și "colindătorii" și-au făcut apariția: grupuri de copii treceau din curte în curte pentru a ura tuturor "Bonne Année!". Ajungând și la noi, mulți erau uimiți de bradul frumos împodobit pe care nu cu mult efort am reușit să ni-l procur după patru Crăciunuri fără brad. Printre ei era și micul Parfait. Bucuria mare erau însă bomboanele pe care le primeau.

Ziua de 2 ianuarie este ziua când se dansează: acasă fiecare pentru el, cu mic cu mare sau împreună pe la prieteni.

În două cuvinte cam așa au fost aici Crăciunul și Anul Nou.

Chiar dacă ajung cu întârziere urările noastre, noi vi le transmitem:
La mulți ani lungi și fericiți! Să dea Domnul ca anul ce l-am început să fie și mai roditor în câmpul misionar, iar voi, frații noștri, să fiți mereu alături de noi cu rugăciunea, cu vorbele voastre și poate cu prezența voastră.

Ia mai mânați măi...!

Pr. Adrian Stoica și pr. Gabriel Cimpoeșu


 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat