Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea familiei la Gherăești

Duminică, 26 decembrie, în solemnitatea Sfânta Familie din Nazaret, familiile din Gherăești care s-au unit în căsătorie în anii 1954 și 1979 au celebrat în mod solemn în biserica parohială jubileul celor 25, respectiv 50 de ani de căsătorie. Lor li s-au adăugat cei care își aniversează anul acesta 25, 50, respectiv 75 de ani de viață. Momentul a fost marcat printr-o Liturghie solemnă celebrată de parohul comunității, pr. Isidor Mocanu, alături de el concelebrând pr. Claudiu Iștoc, directorul Centrului Misionar Diecezan.

A devenit deja o tradiție la Gherăești ca în sărbătoarea Sfintei Familii din Nazaret cei care în anul respectiv își aniversează jubileul de aur, argint sau diamant al căsătoriei lor să se regăsească într un moment de rugăciune în fața altarului bisericii parohiale. La Gherăești, pentru prima dată, aceste jubilee au fost celebrate în sărbătoarea Cristos, Regele Universului din anul 1992. De atunci manifestarea se repetă în fiecare an. Începând cu anul 1994 celebrarea a fost transferată pentru sărbătoarea Sfânta Familie din Nazaret. Celebrării acestor jubilee i-a fost alăturată întotdeauna celebrarea jubileelor celor 25, 50, respectiv 75 de ani de viață.

În atmosfera caldă a Crăciunului și într-o puternică notă de sărbătoare a fost celebrată și anul acesta, la Gherăești, solemnitatea Sfintei Familii din Nazaret. Liturghia solemnă a jubilanților a început la ora 11.00. Aceștia au ocupat spațiul din fața altarului. În primele rânduri stăteau cei care își aniversau 25 și 50 de ani de la căsătorie, iar în spatele lor cei care își aniversau 25, 50 și 75 de ani de viață. Toți purtau în piept fonte și ecusoane cu sfânta Familie din Nazaret.

Lecturile sfinte, rugăciunea credincioșilor și momentul ofertoriului au fost pregătite cu multă delicatețe de cei sărbătoriți.

Un moment deosebit l-a constituit predica părintelui Claudiu Iștoc, originar din Gherăești, responsabil cu activitatea misionară a Diecezei de Iași. Urmând învățătura Bisericii despre familie, părintele a numit familia "sanctuar al iubirii și al vieții". Instituită din inițiativă divină, familia nu va putea fi distrusă de om. Dacă astăzi familia trece printr o puternică criză, se datorează și faptului că noi, creștinii, nu știm să îi apreciem valoarea și demnitatea. Rugăciunea în familie este prima lecție despre familie făcută copiilor.

Cei care și au sărbătorit jubileul căsătoriei lor, după predică, au primit o binecuvântare specială. În felul acesta ei și-au reînnoit în suflet angajamentele luate în ziua Căsătoriei.

A urmat liturgia euharistică. La momentul Împărtășaniei, toți jubilanții s-au împărtășit sub ambele specii. Unirea cu Cristos în sfânta Euharistie a reaprins în ei focul iubirii și al dăruirii reciproce.

Doamna Maria Gherghel, președinta organizației CAV Roman, fiind și ea una dintre persoanele sărbătorite, a adresat în final un cuvânt de mulțumire părinților, părintelui paroh Isidor Mocanu și familiilor în mijlocul căruia trăiesc cei sărbătoriți. La sfârșitul Liturghiei corul a cântat în cinstea celor sărbătoriți "La mulți ani!"

În după-amiaza aceleiași zile, tinerii din Acțiunea Catolică și nu numai au oferit la căminul cultural un spectacol în cinstea celor sărbătoriți.

Petru Tamaș
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat