Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Grafica de Tereza BulaiMeditație de Crăciun: "Un cadou cu valoare eternă"

În societatea noastră modernă caracterizată de bunăstare, în care majoritatea oamenilor au mai mult decât le este suficient, adesea nu mai știm ce să le dăruim celor dragi de ziua lor de naștere sau de Crăciun. Există unii oameni - mai ales aceia care au de toate - pe care nu-i mai poți bucura dacă le faci un cadou "obișnuit". În magazine și centre comerciale abia dacă mai poți găsi ceva care să le placă într-adevăr. Aș vrea să-ți dau o sugestie. Cadoul pe care vreau să ți-l propun s-ar putea să nu fie prea scump și să nu se încadreze în "ultima modă". Te asigur, însă, de un fapt: în mod sigur nu vei da greș cu el! Este un cadou de mare valoare, deși nu costă nimic. Nu poate fi pierdut, nici uitat. Nu vei avea probleme nici cu mărimea. Se potrivește la orice statură, la orice vârstă și este pe toate gusturile. Acest cadou ideal ești chiar tu. În efortul de a-ți maturiza caracterul, nu uita cât de valoros este altruismul.

Așadar, propunerea mea este următoarea: Dăruiește-te pe tine însăți! Dăruiește-i celui care are nevoie de tine o oră din timpul tău. Trimite celui întristat și apăsat câteva cuvinte de mângâiere. Fă o vizită de încurajare celui pe care îl știi doborât la pământ. Cunoști pe cineva bolnav? Du-i acasă un prânz cald. Găsește un cuvânt de compasiune pentru cel care și-a pierdut de curând partenerul de viață. Arată-ți prietenia printr-un gest cât de mărunt față de cineva care pricepe mai greu lucrurile și de aceea este adesea ocolit de ceilalți. Isus a spus: "Adevărat vă spun că ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia dintre acești foarte neînsemnați frați ai mei, mie mi le-ați făcut" (Mt 25,40)

* * *

Teddy Sallard era un băiat căruia i se potrivea bine expresia "unul dintre acești neînsemnați frați ai mei." Nu-l prea interesa școala. Hainele lui erau mereu șifonate, pantofii veșnic prăfuiți, părul niciodată pieptănat. Un copil cu o față inexpresivă, ce nu te lăsa să intuiești nimic din ceea ce se întâmplă în lăuntrul lui. Ochi sticloși, care priveau de obicei în gol. Când Miss Thompson, învățătoarea lui Teddy, vorbea cu el, acesta răspundea monosilabic. Dezinteresat, cu greu l-ai fi putut îndrăgi, darămite iubi. Deși Miss Thompson afirma mereu că simte aceeași dragoste față de toți elevii ei, în realitate lucrurile nu stăteau tocmai așa. Când corecta lucrările lui Teddy, îi făcea aproape de fiecare data plăcere - oricât de nefiresc ar părea - să sublinieze cu roșu răspunsurile mereu pe dos pe care le dădea Teddy la întrebări, iar când scria un "insuficient" la sfârșitul lucrării era cuprinsă de un sentiment reconfortant. De fapt, Miss Thompson ar fi trebuit să știe cel mai bine cum stau lucrurile, doar citise evaluările anuale și știa mai multe despre Teddy decât îi plăcea să recunoască. Evaluările erau cât se poate de obiective:

Clasa I - Teddy promite rezultate bune la învățătură și un comportament bun, dar situația lui familială lasă foarte mult de dorit.

Clasa a II-a - Teddy ar putea să dea mai mult. Părinții nu-l sprijină suficient de mult. Mama lui este grav bolnavă.

Clasa a III-a - Teddy este un copil cuminte, dar mult prea serios. Învață greu. Mama lui a decedat anul acesta.

Clasa a IV-a - Teddy nu reușește să țină ritmul, dar are un comportament bun. Tatăl lui nu se interesează de el.

Crăciunul bătea la ușă. Băieții și fetele din clasa domnișoarei Thompson i-au adus câte un cadou de Crăciun. Și-au îngrămădit darurile pe catedră, strângându-se nerăbdători în jurul ei, așteptând curioși să vadă ce va zice Miss Thompson. Printre cadouri se afla și unul din partea lui Teddy Stallard. Miss Thompson a rămas tare surprinsă că și el i-a adus un cadou, dar chiar așa era! Împachetat în hârtie ieftină și lipit cu bandă adezivă, cadoul lui Teddy făcea notă discordantă cu celelalte cadouri. Pe hârtia de culoare maronie scria simplu: "Pentru Miss Thompson, de la Teddy." Când învățătoarea a deschis pachețelul, din el au căzut o broșă lipsită de gust, cu pietricele din sticlă colorată, din care jumătate lipseau, și o sticluță cu parfum ieftin.

Colegii și colegele lui Teddy au început să chicotească și să dea ghionturi la vederea "cadoului", însă învățătoarea a avut suficientă înțelepciune și prezență de spirit ca să-i reducă imediat la tăcere, prinzându-și broșa în piept și picurându-și câțiva stropi din parfumul ieftin pe încheietura mâinii stângi. Și-a ridicat brațul și i-a lăsat pe copii să miroase și i-a întrebat: "Ei, ce părere aveți? Nu-i așa ca miroase frumos?" Aceștia au reacționat entuziasmați cu "oh" și "aa", nedorind să-i strice bucuria.

La terminarea orelor, când toți ceilalți elevi au plecat acasă, Teddy a rămas în urma. S-a apropiat încet de catedră și a murmurat abia inteligibil: "Miss Thompson... Miss Thompson... mirosiți exact ca mămica mea... și broșa ei vă vine foarte bine. Mă bucur atât de mult că v-au plăcut darurile mele".

După ce Teddy a ieșit din clasă, învățătoarea s-a prăbușit pe genunchi lângă scaunul de la catedră. Cu fața brăzdată de lacrimi amare, ea l-a rugat pe Dumnezeu s-o ierte. În dimineața următoare, când copiii au intrat în clasă, au fost întâmpinați de o învățătoare transformată. Miss Thompson nu mai era aceeași. Nu mai era o simplă învățătoare, ci devenise un instrument în mâna lui Dumnezeu. Își propusese ca pe viitor să-și iubească într-adevăr elevii și să îi trateze în așa fel încât să le dea aripi și să le influențeze întreaga viață în bine. A început să-și dea toată silința cu ei, ajutându-i din răsputeri, mai ales pe cei care aveau rezultate slabe la învățătură, iar dintre aceștia, în mod cu totul deosebit pe Teddy Stallard.

La sfârșitul anului școlar, rezultatele lui Teddy se îmbunătățiseră simțitor. Își întrecuse majoritatea colegilor, iar pe unii îi lăsase chiar cu mult în urmă.

A trecut o perioadă lungă de timp fără ca domnișoara Thompson să mai audă ceva de Teddy. Însă într-o zi, poștașul i-a adus o scrisoare. "Dragă Miss Thompson, aș vrea să fiți prima care află că voi încheia școala elementară al doilea din clasă. Multe salutări. Teddy Stallard".

Patru ani mai târziu, a sosit o nouă scrisoare: "Dragă Miss Thompson, tocmai am văzut rezultatele: am ieșit primul pe clasă. Vreau să fiți prima care află. Nu a fost ușor lucru, dar mi-a plăcut. Multe salutări, Teddy Stallard".

După alți câțiva ani: "Dragă Miss Thompson, de astăzi sunt dr. med. Theodore Stallard. Ce părere aveți? Vreau să fiți prima care află. Iar luna viitoare mă căsătoresc - mai exact, pe 27. Dorința mea e să veniți și dvs. la nuntă și să ocupați locul pe care l-ar ocupa mama mea dacă ar fi încă în viață. Sunteți singura "rudă" pe care o mai am. Tata a murit anul trecut. Multe salutări, Teddy Stallard".

Miss Thompson s-a dus la nunta lui Teddy și a ocupat locul pe care l-ar fi ocupat mama lui. Chiar merita acel loc. Prin felul în care se purtase cu Teddy, îi marcase viața, iar el nu a putut să uite acest lucru.

Dar tu, tu ce le-ai putea dărui celor din jurul tău? În loc să le cumperi ceva, îndrăznește să le dăruiești un cadou care sa dăinuie în timp. Dar te rog, nu te zgârci! Dăruiește-te pe tine însăți unui "Teddy Stallard", unuia dintre "acești foarte neînsemnați", pe care să-l ajuți în acest fel să devină unul dintre "cei mari".

("Un cadou cu valoare eterna", de Charles R. Swindoll, "HeartStrings", Însemnări din vale, nr. 77/2004)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat