Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Corala GaudeteIași: Primul concert de Crăciun al coralei Gaudete

Duminică, 12 decembrie 2004, ora 19.00, a avut loc la subsolul catedralei din Iași debutul coralei "Gaudete" a Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza". Se intitulează "Gaudete", pentru că lansarea oficială a coralei a avut loc în duminica a III-a din Advent, numită "Duminica bucuriei" (Gaudete).

La acest prim concert, corala s-a bucurat de un public foarte numeros, sala devenind neîncăpătoare. Printre cei prezenți au fost atât reprezentanți ai Bisericii locale, cât și ai Universității. La sfârșitul concertului au luat cuvântul decanul facultății, pr. conf. dr. Emil Dumea, și Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. În cuvântarea sa, PS Aurel Percă a amintit că acest concert de debut poate fi numit "botezul" coralei "Gaudete". Tot cu această ocazie, a avut loc o expoziție grafică, aparținând tinerei Tereza Bulai din Tămășeni, studentă în anul III la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, expoziție care s-a intitulat "Nașterea Domnului".

Pr. Lucian FarcasCorala s-a născut la inițiativa conducerii Facultății de Teologie Romano-Catolică și a fost încurajată și susținută de pr. decan Emil Dumea și de cancelarul facultății, pr. lect. dr. Lucian Farcaș, în colaborare cu rectorul Universității "Al.I. Cuza", prof. univ. dr. Dumitru Oprea.

Începând din luna martie a acestui an, a avut loc o preselecție printre studenții facultății care, prin concurs, au obținut un loc în această corală. La început corala număra aproximativ 30 de studenți.

La începutul acestui an academic s-au completat rândurile coralei, numărul ajungând la 45 de studenți. Pregătirile coralei au avut loc cu sacrificiu din partea studenților, care, cu toate că aveau cursuri până la ora 20, marțea și joia reușeau să se prezinte și la aceste repetiții, coordonate de pr. Florin Spătariu.

Tereza BulaiPrima reprezentație a avut loc în aula magna a Universității "Al.I. Cuza" cu ocazia decernării titlului "Honoris Causa" cardinalului Karl Lehman; de atunci, corala "Gaudete" a mai însoțit cu cântarea și alte festivități asemănătoare.

Începând cu luna noiembrie s-a lucrat intens la înregistrarea unui CD cu colinde, care va apărea pe piață în preajma sărbătorilor Crăciunului. Repertoriul de Crăciun al coralei conține colinde tradiționale românești, dar și colinde specifice tradiției creștine catolice din Occident.

Corala "Gaudete" se va lansa și în orașul Bacău. Aceasta va susține un concert de colinde la data de 17 decembrie, ora 19.00, în biserica romano-catolică "Sf. Cruce".

Eusebiu Dâscă


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat