Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: FOCUS Iași: Omilia nunțiului apostolic la închiderea Sinodului

"Întrucât ne-a ales în el mai înainte de întemeierea lumii ca să fim sfinți și neprihăniți înaintea lui. În iubire el ne-a rânduit de mai înainte spre înfiere, prin Isus Cristos, după planul binevoitor al voinței sale" (Ef 1,4-5).

Excelența voastră Monsenior Petru, episcop de Iași,
Eminența voastră Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei,
Excelența voastră Monsenior Aurel, episcop auxiliar,
Excelențele voastre Anton și Cornel, episcopi oaspeți,
Dragi preoți,
Dragi călugări și călugărițe,
Iubiți credincioși,

Drumul sinodal pe care îl încheiem astăzi, după trei ani de la convocare și după zile intense de muncă ale adunării sinodale, nu are alt scop decât acela de a vă conduce la Cristos, pentru a fi "pentru el, cu el și în el" "sfinți și neprihăniți", să fim părtași din ce în ce mai mult la viața sa în Biserica sa "glorioasă, fără pată sau rid sau ceva asemănător, sfântă și neprihănită" (Ef 5,27).

1. Codul de drept canonic definește Sinodul diecezan ca "întrunirea delegaților preoților și ai altor credincioși ai unei Biserici particulare, care îl ajută pe episcop spre binele întregii comunități diecezane..." (can. 460)

Însuși cuvântul "sinod", care provine din limba greacă "sunodos", înseamnă a fi împreună a merge pe același drum: sunt deci două elemente principale:
1) faptul de a fi împreună, de a lucra în comun, unind toate puterile,
2) pentru a merge împreună pe drumul care ne conduce spre același scop pe care cu toții dorim să-l atingem.

Acest scop a fost dăruit de însuși Isus Cristos și însemnă a conduce pe toți la uniune cu Tatăl: "Tată, vreau ca acolo unde sunt eu să fie cu mine și cei pe care mi i-ai dat, ca să vadă gloria mea, pe care mi-ai dat-o" (In 17,24).

Puțin mai înainte, Isus exprimase modalitatea a ceea ce înseamnă pentru noi drumul sinodal, și anume unitatea tuturor pentru ca lumea să creadă: "după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, și ei să fie una în noi pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis" (In 17,21).

Știm din istorie, după cum ne dau mărturie scrisorile sfântului Paul, câte a făcut Biserica pentru a uni în aceeași comunitate oameni de proveniență diferită, etnică, socială, lingvistică. Ba chiar în aceeași zi de Rusalii, la prima manifestare a Bisericii ca o comunitate de credincioși, lumea adunată în fața cenaclului spunea: "Oare nu sunt galileeni toți aceștia care vorbesc? Și cum de-i auzim fiecare în limba în care ne-am născut?... îi auzim vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu" (Fap 2,7-11). Aceasta s-a întâmplat peste tot, așa cum scrie sfântul Paul în Scrisoarea către Galateni: "Căci toți suntem fii ai lui Dumnezeu prin credința în Isus Cristos. Toți care am fost botezați în Cristos ne-am îmbrăcat în Cristos. Așadar, nu mai există nici iudeu, nici grec, nici sclav, nici om liber, nici bărbat și nici femeie: voi toți sunteți una în Cristos Isus" (Gal 3,26-28).

Așadar, prin experiența sinodală, care este o perioadă potrivită pentru a merge împreună sub îndrumarea lui Cristos, unicul nostru păstor, ne întâlnim toți și formăm "un sigur trup și un singur duh în Cristos", după cum spunem în a treia rugăciune euharistică.

Deci Sinodul diecezan îndeplinește ceea ce Conciliul Vatican II a subliniat referitor la Sinodul general în decretul "Christus Dominus", "să fie din nou întărită, ca să se îngrijească în mod și mai adecvat și mai eficient de creșterea credinței și de menținerea disciplinei în diversele biserici, în funcție de împrejurările timpului" (CD 36b).

Deci fidelitate și actualizare! Fidelitate față de tot ceea ce apostolii au învățat și au făcut din voința lui Cristos; și actualizarea în tradiția vie a Bisericii, trupul mistic al lui Cristos, lumina lumii, păstorul cel bun care a venit pentru a mântui și nu pentru a osândi (cf. Lc 19,10).

Deoarece încheierea solemnă a Sinodului diecezan se face cu celebrarea Euharistiei cu prezența reprezentantului papei, aș dori să amintesc cele scrise de papa despre Euharistie ca expresie și mijloc de comuniune eclezială: "Comuniunea eclezială a adunării euharistice este comuniune cu episcopul ei și cu pontiful roman. Într-adevăr, episcopul este principiul vizibil și temeiul unității în Biserica lui particulară. Așadar, ar fi cu totul ilogic ca sacramentul prin excelență al unității Bisericii să fie celebrat fără o comuniune adevărată cu episcopul. Sfântul Ignațiu de Antiohia scria: "Numai această Euharistie să fie considerată singura legitimă, care este prezidată de episcop sau de cel pe care el l-a însărcinat". Tot la fel, pentru că pontiful roman, ca urmaș al lui Petru, este principiul și fundamentul perpetuu și vizibil al unității, atât al episcopilor, cât și al mulțimii credincioșilor, comuniunea cu el este o exigență lăuntrică a celebrării jertfei euharistice" (EdE 39,2).

Deci, în momentul în care la fiecare celebrare euharistică îl amintim pe papa Ioan Paul și pe episcopul nostru Petru, suntem invitați să ne amintim de responsabilitatea noastră de a rămâne uniți cu ei, ca păstori sau conducători ai noștri, în drumul care ne conduce la Dumnezeu.

2. Din aceste considerente fundamentale aș dori să extrag pentru Sinodul vostru diecezan de Iași unele reflecții despre cerințele din ziua de azi care sunt solicitate de toți credincioșii din dieceză.

1) Încheierea Sinodului este în același timp un punct de sosire și un punct de plecare.

Împreună să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate realizările din ultimii trei ani, de când episcopul nostru, în ziua de 8 decembrie 2001, a convocat Sinodul diecezan, pentru a relansa misiunea Diecezei de Iași la începutul mileniului trei, pentru a putea răspunde adecvat la invitația Sfântului Părinte: "Duc in altum!" - "înaintează în larg!".
- Câtă rugăciune în toate parohiile, în familii, în grupuri și la diferite întâlniri, pentru a cere Domului ca acest eveniment să fie de folos întregii comunități diecezane!
- Câte sacrificii oferite în secret prin propria suferință a celor infirmi și în vârstă care sunt nevoiți să stea acasă sau în spitale și case de bătrâni, cât și a celor care au fost chemați să-și îndeplinească misiunea încredințată de episcop sau de paroh, în pregătirea întâlnirilor, celebrărilor și a altor evenimente!
- Câte întâlniri, discuții, cercetări, pentru a examina bine nevoile actuale ale diecezei, a parohiilor și a tuturor credincioșilor!

Astăzi avem în mână compendiul acestei munci comune și-i mulțumim Domnului pentru că ne-a ajutat să mergem împreună, sub îndrumarea păstorului, care este episcopul. Avem astfel, pentru Biserica locală de Iași, un mijloc potrivit pentru a răspunde invitației papei făcute continentului european în exortațiunea apostolică "Ecclesia in Europa": "Biserică din Europa, noua evanghelizare este misiunea care te așteaptă!... Vestirea lui Isus, care este evanghelia speranței, să fie, așadar, mândria și rațiunea ta de a fi. Continuă cu zel reînnoit în același spirit misionar care, de-a lungul acestor douăzeci de secole și începând cu propovăduirea apostolilor Petru și Paul, a însuflețit atâția sfinți și sfinte, autentici evanghelizatori ai continentului european" (EiE 45).

Pentru ca această misiune evanghelizatoare să aducă roade bogate, știm cât de importantă este uniunea tuturor: preoți, călugări, călugărițe și laici, împreună cu episcopul, care este pentru întreaga comunitate diecezană manifestarea vizibilă a lui Cristos "păstorul și apărătorul (adică episcopul) sufletelor voastre" (1Pt 2,25).

Chiar de la începutul secolului al II-lea, sfântul Ignațiu din Antiohia spunea că preoții și diaconii trebuie să fie uniți cu episcopul lor așa cum sunt unite corzile de la ceteră (cf. Eph 4,1). Tot el scria: "Încercați să faceți totul sub călăuzirea episcopului, care ține locul lui Dumnezeu, și al preoților, care țin locul senatului apostolic, și al diaconilor,... care sunt în slujba lui Isus Cristos" (Magn 6,1).

Ba chiar Sinodul care astăzi își prezintă documentul conclusiv al lucrărilor sale de trei ani manifestă în mod exemplar locul și misiunea fiecărui membru din Dieceza de Iași, în unitate cu Cristos, capul trupului care este Biserica, în unitate cu episcopul veghetorul acestei unități, așa cum scria sfântul Ignațiu din Antiohia la Tralli: "Așa să vă supuneți episcopului vostru ca lui Cristos însuși" (Trall 3,1).

2) Această celebrare este și un punct de plecare pentru noi toți, în felul de a ne comporta după cum tocmai am spus. Acum aveți în mână, pentru Biserica voastră particulară de Iași, linii programatice de acțiune pastorală, pentru ca toți să poată participa într-un mod cât mai activ la misiunea sa în contextul noii evanghelizări a lumii, atât de stimulată de papa Ioan Paul al II-lea în ultimele sale intervenții. Acest document este pentru voi ceea ce sunt pentru Biserica Universală documentele Conciliului Vatican II. Să faceți tezaur, nu numai din munca voastră, în bibliotecile parohiale și familiale, dar mai ales în inimile voastre, sub îndrumarea Duhului Sfânt.

Sfânta Fecioară Maria, maica lui Cristos și mama Bisericii, neprihănita Fecioară Maria, pe care o celebrăm astăzi la al 150-lea aniversar de dogmă de confirmare a acestui privilegiu al său, să vă dăruiască grija ei maternă în acest drum sinodal, care continuă de-a lungul anilor viitori. Deci, împreună cu Maria, și voi toți, veți putea cânta - prin cuvinte, bineînțeles, dar mai ales în comportamentul vostru cotidian - un "Magnificat" de recunoștință față de Dumnezeu "care a făcut (și în voi) lucruri mari" (Lc 1,49).

Așa să fie! Pentru binele vostru al tuturor, credincioși din Biserica locală de Iași! Înaintați în larg! cu binecuvântarea lui Dumnezeu.

Iași, 8 decembrie 2004

Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat