Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2005"

Editura "Presa Bună" anunță apariția broșurii Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2005, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu. Tema aleasă pentru săptămâna 18-25 ianuarie 2005 este: "Cristos, unica temelie a Bisericii" (1Cor 3,1-23). Broșura este un instrument de lucru pentru "Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor" (18-25 ianuarie 2005).

Proiectul inițial de la care a pornit pregătirea acestei broșuri a fost propus de un grup ecumenic compus din membri ai Comitetului Teologic al Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Slovacia. Versiunea definitivă a acestor texte a fost realizată în Slovacia, în reuniunea unui grup pregătitor internațional format din membri desemnați de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia "Credință și Constituție" a Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Textele sunt o invitație de a găsi diverse ocazii în timpul anului pentru a exprima comuniunea între Biserici și pentru a ajunge la unitatea dorită de Isus Cristos.

De mai bine de zece ani, Bisericile din Slovacia au cunoscut o perioadă de reînnoire și de dezvoltare, după ce au trăit, timp de 40 de ani, într-o situație politică în care era împiedicată răspândirea lor și era limitată mărturia lor în societate. Acesta este fundalul meditațiilor și al celebrărilor din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor în anul 2005.

Pentru pregătirea temei ("Cristos, unica temelie a Bisericii" - 1Cor 3,1-23), grupul a reflectat asupra următoarelor chestiuni:
- Care este temelia pe care se construiește noua "existență" a Bisericii?
- Există un spațiu de credință în unitate în cadrul procesului de credință al respectivelor comunități confesionale?
- Care sunt mijloacele pentru a întări slujirea Bisericii?

În Noul Testament găsim scrisori adresate Bisericilor pentru a le anima în credință, trăind într-o lume ostilă valorilor evangheliei. Între ele se află și Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni, textul pe care se bazează munca grupului pregătitor.

A crește în credință înseamnă a crește în unitate. Credința este cu adevărat un dar pentru toate Bisericile. Sfântul Paul califica Biserica din Corint drept "trupească"; îi numea pe corinteni copii, și aceasta din cauza absenței unității dintre ei. De aceea, Biserica trebuie să reflecteze în ce măsură creșterea în spiritul unității este autentică. Ea trebuie să înțeleagă necesitatea de a se ruga pentru ca toți creștinii să crească în credință și ca această creștere să fie marcată de unitate și de înțelegere reciprocă.

Umilința în slujire este izvor de unitate. Sfântul Paul insistă asupra faptului că misiunea lui este aceea de a sluji, pentru ca ceilalți să fie chemați la credință (cf. 1Cor 3,5). El nu exercită această slujire numai prin puterile proprii, ci o realizează conform darurilor primite de la Domnul. Apostolul neamurilor înțelege că rodul acestei slujiri va fi diferit prin faptul de a se fundamenta pe cooperare. Umilința în slujire va constitui, așadar, mijlocul potrivit pentru a înțelege unitatea.

A construi în slujire înseamnă a construi pe unica temelie. Apostolul Paul subliniază că în Biserică există o diversitate de daruri și slujiri, oferite de Duhul Sfânt pentru binele tuturor și pentru unitatea trupului Bisericii (cf. 1Cor 12,4). Aceste daruri trebuie folosite cu înțelepciune pentru a zidi Biserica și pentru a construi punți ca semn de speranță și de unitate în Cristos. Biserica trebuie să se simtă responsabilă înaintea lui Dumnezeu și a celorlalți în slujire. Toți creștinii sunt invitați să trăiască uniți în Duhul Sfânt, care îi unește pe toți în Cristos, unica lor temelie.

De-a lungul timpului, în Biserica lui Cristos au apărut numeroase diviziuni întemeiate pe dezacord. În loc să împărtășească același spirit și același scop, creștinii au muncit unii împotriva altora. Acest rezultat este rodul unei lumi în care individualismul și dorința de întrecere sunt considerate ca semne de înțelepciune. Dimpotrivă, sfântul Paul proclamă mesajul lui Cristos, care s-a umilit acceptând slăbiciunile noastre până la moarte.

Ca slujitori, suntem uniți atunci când înțelegem că slujirea noastră începe în Cristos și se îndreaptă spre Dumnezeu, care a pus temelia credinței noastre și este originea unității noastre.

Emanuel Imbrea

* * *

Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2005
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Ed. "Presa Bună", 2004, 14x20cm, 76 p., 30.000 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: editor@ercis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat