Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Academie mariană

Cântul, poezia și conferința s-au îmbinat într-o frumoasă academie în cinstea sfintei Fecioare Maria, organizată de studenții anului III de la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași. Manifestarea a avut loc miercuri, 8 decembrie, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în aula magna a Seminarului din Iași, începând cu ora 18.00. Profesorilor și seminariștilor prezenți li s-au adăugat trei oaspeți de seamă: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

A devenit deja o tradiție ca în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, studenții Institutului Teologic din Iași să organizeze o manifestare academică deosebită prin care să arate preacuratei Fecioare Maria cinstea și prețuirea lor. Sărbătoarea de anul acesta a coincis și cu celebrarea solemnă a încheierii Sinodului diecezan. În organizarea academiei mariane din acest an s-a ținut cont și de celebrarea la nivel mondial a Anului Euharistiei.

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de când papa Pius al IX-lea, prin bula "Inefabilis Deus", a definit în anul 1854 dogma neprihănitei zămisliri. Cu patru ani mai târziu, în 1858, sfânta Fecioară Maria îi apare la Lourdes Bernadetei Soubirous, confirmându-i dogma. Prin intermediul imaginilor, studentul Paul Stancu a prezentat un scurt istoric al aparițiilor și al evenimentelor ce au succedat aparițiile sfintei Fecioare la Lourdes. Vorbind în continuare de "o autobiografie a sfintei Fecioare", studentul Paul Stancu considera că în cuvintele "Iată, slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău", cei care aderă la Dumnezeu ar trebui să recunoască propria autobiografie.

Poeții au reușit în decursul timpului să exprime prin figuri plastice și grăitoare imaginea preacuratei Fecioare Maria. Recitând poezia "Stă Maica Domnului", aparținând poetului Vasile Voiculescu, studentul Cristian Petruț a adus imaginea Fecioarei Maria aproape de inima auditorilor.

Un grup de studenți au interpretat în continuare cântecul "Ave, maris stella".

"La școala Mariei, femeia «euharistică»", a fost titlul conferinței prezentată de studentul Felician Hârja. Conferința a avut ca punct de plecare enciclica Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea "Ecclesia de Euharistia". În redescoperirea legăturii intime care unește Biserica și Euharistia un rol important îl are sfânta Fecioară, mama și modelul Bisericii. Într-un anumit sens, Maria a trăit credința euharistică chiar înainte de instituirea Euharistiei, prin aceea că a oferit sânul ei feciorelnic pentru Întruparea cuvântului lui Dumnezeu. Pregătindu-se zi de zi pentru Calvar, Maria a trăit un fel de "Euharistie anticipată", "o împărtășanie spirituală" a dorinței și a ofrandei, a cărei împlinire se va realiza prin unirea cu Fiul său în momentul pătimirii, și care se va realiza după Paște prin participarea sa la celebrarea euharistică, prezidată de apostoli. Maria este prezentă ca mamă a Bisericii la fiecare dintre celebrările noastre euharistice. Binomul Maria și Euharistia rămâne inseparabil.

Unul dintre cei care a vorbit foarte frumos despre sfânta Fecioară a fost sfântului Bernard. Studentul Ștefan Bogatu a prezentat în continuare un fragment din scrierile acestui sfânt. Printre altele s-a spus: "Dacă te rogi ei, nu poți dispera,... dacă ea este lângă tine, vei ajunge la țintă".

Manifestarea mariană s-a încheiat în acordurile solemne ale cântecului "Rugăciune" pe versurile poetului Mihai Eminescu.

În încheiere au rostit un scurt cuvânt cei trei episcopi prezenți la manifestare. PS Petru Gherghel a apreciat efortul organizatorilor "curajoși și de lăudat", care prin programul organizat ne-au apropiat de Maria, maica lui Isus. PS Aurel Percă, care miercuri a împlinit și cinci ani de episcopat, a spus că pentru Excelența sa evenimentul cel mai important în acești ani a fost cel al Sinodului diecezan, pe care îl definea ca "un punct de plecare și de sosire". Totodată, el o numea pe sfânta Fecioară "Mama seminariștilor". PS Anton Coșa, având astfel ocazia să își reamintească de anii pe care el i-a trăit în seminar, și-a exprimat bucuria pentru faptul că astfel de manifestări, existente și cu 20 de ani în urmă, continuă să fie vii în viața seminarului.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat