Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Micul Parfait

Începutul lui decembrie în Coasta de Fildeș coincide cu începutul sezonului uscat, când ploile încetează pentru câteva luni, nopțile devin răcoroase, zilele extrem de toride, iar aerul sec îți usucă transpirația înainte de-a apuca s-o vezi.

Era într-o vineri după-amiază. Tocmai mă întorsesem de la Katienu, un sat la vreo 12 km de Djebonua, unde celebrasem o sfântă Liturghie. Cum nu mai aveam mașină, mă deplasasem cu motocicleta și, de ce să nu o spun, eram obosit din cauza drumului care îmi pusese la încercare calitățile de pilot.

Pentru că voisem un pic să anim curtea casei, îmi adusesem de ceva timp trei pui de găină care acum erau în jurul meu ciugulind cele câteva boabe pe care le aruncam încolo și-ncoace. La un moment dat, o voce pițigăiată a străpuns această atmosferă idilică:

- Adrian...! Adrian...!

Mă îndrept spre poartă, căci de acolo venea vocea, și deschid. Un băiețel de vreo cinci anișori s-a uitat la mine pentru o secundă și, înainte de a apuca să spun ceva, a traversat curtea, a ajuns pe terasa casei și s-a instalat confortabil pe unul din scaunele de acolo. Eu, în urma lui, am început să zâmbesc, deși aveam chef să râd, am închis poarta și am venit lângă el.

- Salut, voinicule! îi spun eu, încercând să deschid conversația. Ce mai faci? De fapt îl cunoșteam: era mezinul unei familii care dădea semne c-ar vrea să devină catolică. Îl chema Parfait, ceea ce aș putea traduce cu Perfect.

Bineînțeles, mi-a răspuns fără nici o teamă.

- Adrian, unde e tricoul meu? spuse el dintr-odată.

Eu rămân blocat, căci faptul de a schimba brusc subiectul și de a mi se adresa în felul acesta, m-a lăsat fără cuvinte. Așa că încerc să reiau controlul situației.

- Ai uitat cumva un tricou aici? îl întreb eu, prefăcându-mă că habar nu am despre ce vorbește.

În urmă cu vreo două zile, unul dintre verii săi venise la noi cu o pungă plină de portocale. Mulțumindu-i, îl observ și văd că tricoul pe care îl purta era efectiv găurit peste tot. Îi spun să mă aștepte. M-am întors cu un tricou aproape nou, dintre multele pe care ni le dăduseră surorile providenței, și i l-am dat, spunându-i să-l lase pe cel vechi aici. A plecat tot numai un surâs.

Nu mi-a răspuns.

- Ascultă, tu mergi la școală?

- Da, într-a-ntâia!

- Și când vorbești cu învățătorul tău, cum îi spui?

- Păi, îi spun domnule.

- Pentru că e mult mai mare decât tine, nu-i așa?

- Da, sigur.

- Și când vorbești cu mine, de ce nu faci la fel? Eu nu sunt mult mai mare decât tine?

- Păi, nu....!

- A..., deci de-asta mă strigi tu Adrian pentru că sunt mic, așa ca tine...!

A început să zâmbească, dând din cap că da; eu eram dezarmat total. Fără să mai stau pe gânduri, m-am dus să-i caut un tricou, mai ales că de data asta îl ofeream unei persoane întru-totul egală mie. Bucuria sufletească pe care am avut-o în acel moment n-aș putea niciodată s-o exprim în cuvinte.

Un băiețel de vreo cinci ani a avut curajul să mă considere egalul său, să mă strige pe numele mic, să mă considere mic, așa ca el. Și toate astea s-au întâmplat cu adevărat, le-am trăit, cum se spune.

Uitându-mă spre ceea ce se întâmplă de Crăciun, închipuiți-vă că acum înțeleg mult mai bine: eu am fost coborât la nivelul acestui băiețel, dar eu aproape că l-am obligat pe Dumnezeu să se coboare la nivelul meu (căci doar el mă putea salva); și nu pentru a obține un tricou, ci pentru a obține mântuirea.

Întrebare: Cum ne adresăm acestui Dumnezeu atotputernic, dar gata oricând să dezarmeze, ca un copil de cinci ani sau...?

Crăciun fericit!

Pr. Adrian Stoica

* * *

Alte impresii din Coasta de Fildeș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat