Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: FOCUSIași: Închiderea oficială a Sinodului diecezan (II)

Miercuri, 8 decembrie, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala nouă din Iași, în cadrul unei Liturghii solemne prezidată de PS Petru Gherghel, a avut loc închiderea oficială a Sinodului Diecezei de Iași.

La acest eveniment deosebit, împreună cu păstorul diecezei, au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, Excelența sa Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai celorlalte dieceze catolice, oaspeți din țară și străinătate, toți membrii sinodali, diaconii și ceilalți studenți ai Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, precum și numeroși credincioși.

Foto: FOCUS"În numele adunării sinodale suntem aici pentru a vă înmâna documentul care adună rezultatul unei lungi perioade de muncă", a spus PS Aurel Percă la începutul Liturghiei, când a prezentat PS Petru Gherghel rodul muncii Sinodului: un volum cu peste 600 de pagini, în care au fost adunate toate propozițiile, sugestiile, propunerile și luările de cuvânt din cadrul celor patru sesiuni plenare. "Am înaintat în larg împreună prin rugăciune, prin cateheză, reflecție comunitară, întâlniri, pelerinaje. Sinodul diecezan va marca istoria diecezei noastre, atât pentru faptul că este primul care s-a celebrat... în dieceza noastră, cât și pentru faptul că va reprezenta un plan pastoral de continuitate, pentru a lucra cu generozitate în via Domnului", a mai spus episcopul auxiliar.

Salutându-i pe toți cei prezenți, PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria pentru acest moment deosebit al încheierii Sinodului diecezan. În continuare, s-a dat citire mesajului transmis în numele Sfântului Părinte de către Secretariatul de Stat al Vaticanului, semnat de cardinalul Angelo Sodano.

Foto: FOCUSLa predică, Excelența sa Jean-Claude Périsset a evidențiat importanța Sinodului diecezan pentru Biserica locală de Iași. "Drumul sinodal pe care îl încheiem astăzi, a spus nunțiul, nu a avut alt scop decât acela de a vă conduce la Cristos... Încheierea Sinodului diecezan este în același timp un punct de sosire și un punct de plecare". Nunțiul a subliniat apoi că este necesară comuniunea tuturor cu episcopul, "care este pentru întreaga comunitate diecezană manifestarea vizibilă a lui Cristos", comuniune ce va face rodnică vestirea evangheliei. Referindu-se la volumul ce însumează actele generale ale adunării sinodale, nunțiu a spus: "Acest document este pentru voi ceea ce sunt pentru Biserica Universală documentele Conciliului Vatican II". "Sfânta Fecioară Maria, maica lui Cristos și mama Bisericii..., să vă dăruiască grija ei maternă în acest drum sinodal, care continuă de-a lungul anilor viitori. Împreună cu Maria, veți putea cânta... prin comportamentul vostru cotidian un Magnificat de recunoștință față de Dumnezeu, care a făcut și în voi o lucrare mare", a mai spus Excelența sa la finalul predicii.

La Ofertoriu, au fost prezentate la altar câteva daruri semnificative: o corabie, o lumânare, o icoană a sfintei Fecioare, un bust al episcopului Anton Durcovici și un buchet de flori.

Foto: FOCUSLa finalul celebrării euharistice, a luat cuvântul ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care și-a exprimat bucuria că a putut participa la Liturghia solemnă de încheiere a Sinodului diecezan. "Multe din preocupările pe care le-am văzut în documentul final sunt și preocupările Bisericii noastre în această parte a țării. Avem foarte multe lucruri în comun și, în același timp, avem și o misiune comună: de a-l mărturisi pe Mântuitorul Isus Cristos, evanghelia sa, iubirea sa pentru oameni", a spus, printre altele, ÎPS Daniel. La finalul cuvântării sale, mitropolitul a înmânat PS Petru Gherghel două daruri pentru Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea.

Foto: FOCUSApoi, PS Petru Gherghel a mulțumit oaspeților prezenți la celebrare, membrilor sinodali, organizatorilor, precum și tuturor celor care s-au implicat de-a lungul timpului la buna desfășurare a Sinodului diecezan, care, așa cum a subliniat, "a avut și are menirea de a trezi în noi un nou dinamism pe acest drum de credință". O mulțumire deosebită i-a fost adresată PS Aurel, coordonatorul întregii activități sinodale, care a împlinit în această zi cinci ani de la consacrarea episcopală. El a primit din partea PS Petru Gherghel o cruce pectorală sinodală, în semn de recunoștință pentru munca desfășurată pe parcursul celor trei ani ai Sinodului.

Foto: FOCUSÎn continuare, pr. Alois Moraru, secretarul general al Sinodului, a dat citire dispoziției episcopale prin care PS Aurel Percă îi este oferită crucea pectorală sinodală, precum și celor două decrete episcopale: de numire a comisie pentru redactarea cărții Sinodului și de aplicare a unor dispoziții tranzitorii.

La final, păstorul diecezei a rostit o rugăciune de consfințire către sfânta Fecioară Maria, dat fiind și faptul că în această zi s-au împlinit 150 de ani de la proclamarea dogmei neprihănitei zămisliri.

După sfânta Liturghie, toți participanții la sesiunile plenare au primit câte o diplomă sinodală.

* * *

Câțiva dintre participanții la încheierea solemnă a Sinodului diecezan și-au exprimat bucuria și speranța că acest eveniment deosebit pe care l-a trăit Biserica locală din Moldova va contribui la o trăire tot mai autentică a vieții creștine și la o angajare mai profundă pentru binele întregii Biserici.

  • Drumul parcurs în acești ani de Sinodul diecezan m-a ajutat să-mi creez o nouă imagine despre modul în care trebuie să ne implicăm, preoți și laici, în contextul noii evanghelizări. Am speranța și certitudinea că, împreună cu episcopul, lucrând cu entuziasm pe plan local și universal, vom putea "să înaintăm în larg", pentru a-i ajuta pe cât mai mulți să-l întâlnească pe Cristos (pr. Anton Diacu).

  • Foto: FOCUS Dacă în timpul studiilor teologice ascultam cu mult interes pe unul dintre profesori, care ne umplea de entuziasm vorbind despre Conciliul Vatican II, mă bucur că am avut ocazia să particip personal la acest Sinod, care poate aduce un suflu nou și în Biserica noastră locală (pr. Iosif Dămătăr).

  • Sub inspirația Duhului Sfânt, Biserica locală de Iași a căutat în acești ani ai Sinodului să analizeze problemele și necesitățile ei și să găsească soluții în vederea depășirii obstacolelor existente, angajându-se mai profund în trăirea valorilor creștine. Acest Sinod poate contribui cu adevărat la o reînnoire a Bisericii locale (pr. Daniel Cobzaru).

  • Sinodul este un eveniment care a marcat și va marca întreaga viață a Diecezei de Iași. Celebrarea de încheiere a Sinodului, prin prezența mitropolitului Daniel, ne arată și drumul unității, al mărturisirii lui Cristos într-o lume în continuă schimbare. Încheierea Sinodului este cu adevărat un nou început. Toți împreună, laici, preoți, persoane consacrate, trebuie să-l slujim pe Domnul, care a venit în lume ca să avem viață și să o avem din belșug. Să înaintăm, așadar, în larg! (pr. Antonio Ferrari).

  • Deși am pornit cu o oarecare neîncredere (pentru că eram la începutul preoției mele), pe parcursul drumului sinodal a început să-mi placă și să cred că putem vorbi de o reînnoire a Bisericii noastre locale. Din scurta mea experiență pastorală cred că era nevoie. Având privilegiul de a participa și la sesiunile plenare, pot afirma cu certitudine că sinodul a fost, este și va fi o reușită (pr. Francisc Fărcășel).

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat