Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ProcesiuneaIași: Închiderea oficială a Sinodului diecezan (I)

Convocat la 8 decembrie 2001, Sinodul Diecezei de Iași, după mai multe etape, s-a închis în mod oficial în ziua de 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri.

Închiderea solemnă a avut loc în cadrul unei sfinte Liturghii concelebrate în catedrala romano-catolică din Iași, fiind prezidată de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel.

Procesiunea a pornit la ora 10.30 din catedrala veche și s-a îndreptat spre catedrala nouă, îmbrăcată și de această dată în sărbătoare.

ConcelebrantiiAlături de Preasfințitul Petru Gherghel și Preasfințitul Aurel Percă, la Liturghie au participat oaspeți de seamă: Excelența sa Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, Preasfințitul Cornel Damian, episcop auxiliar de București, reprezentanți ai celorlalte dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din țară, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, printre care ÎPS Daniel, mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei, alți oaspeți din țară și străinătate. De asemenea, au fost prezenți aproape toți cei 316 membri din întreaga Moldovă care au fost convocați la sesiunile plenare.

La începutul Liturghiei, PS Aurel, coordonatorul Comisiei de Pregătire a Sinodului, a prezentat păstorului diecezei și tuturor celor adunați la Liturghie rodul muncii Sinodului: un volum cu câteva sute de pagini cu propozițiile, sugestiile, propunerile și luările de cuvânt din cadrul sesiunilor plenare. Volumul a fost așezat la loc de cinste, lângă Sfânta Scriptură. În fața altarului au stat 16 membrii sinodali: cei care au pregătit temele prezentate în cadrul sesiunilor plenare. Din structurile Sinodului au făcut parte mai mulți: preoți, călugări și laici. Pe parcursul celor trei ani, aceștia au adunat sugestiile din parohii, au coordonat redactarea catehezelor și a temelor, le-au prezentat în aula sinodală sau au fost moderatori. Ei au primit la finalul Liturghiei diplome sinodale.

NuntiulApoi s-a dat citire, în limbile latină și română, a mesajului transmis în numele Sfântului Părinte de către Secretariatul de Stat. Sfântul Părinte aduce mulțumiri, se spunea în mesaj, și o imploră pe Preasfânta Fecioară Maria, Maica Domnului de la Cacica, să mijlocească de la Răscumpărătorul omului roade îmbelșugate în urma lucrării sinodale.

Păstorul diecezei, după ce i-a salutat pe toți cei prezenți, a intonat "Mărire...". Catedrala s-a umplut de cântarea de mărire adusă lui Dumnezeu, având și contribuția corului Institutului Teologic din Iași.

Nunțiul apostolic a ținut omilia și a vorbit despre rolul Sinodului într-o dieceză. "Încheierea Sinodul Diecezei de Iași, a spus Excelența sa, este în același timp un final și un început". A vorbit apoi despre semnificația muncii depuse în cursul celor trei ani și despre faptul că se continuă drumul de a merge împreună, după semnificația termenului "sinod", și urmează punerea în practică a hotărârilor.

OfertoriuLa oferirea darurilor, o familie, un călugăr, un seminarist, un membru al Acțiunii Catolice și un copil au purtat la altar, alături de pâine și vin, daruri care au semnificat munca desfășurată: o barcă, o icoană a Maicii Domnului de la Cacica, o statuie a episcopului Anton Durcovici...

La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel a exprimat mulțumirea și recunoștința față de Dumnezeu pentru timpul de har pe care l-a trăit Dieceza de Iași. Munca celor care s-au implicat în Sinod se află în continuarea efortului depus pe meleagurile Moldave de cei care au lucrat pentru răspândirea credinței și cunoașterea lui Cristos. Episcopul diecezei a mulțumit apoi tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a Sinodului.

Ep. Petru Gherghel si IPS DanielÎPS Daniel, mitropolitului Moldovei și Bucovinei, în cuvântul său, a vorbit despre bucuria participării la sărbătoare și a subliniat că multe din preocupările Sinodului Diecezei de Iași sunt și preocupările Bisericii Ortodoxe. A arătat faptul că ultima etapă a Sinodului corespunde cu anul în care Biserica Ortodoxă l-a comemorat pe Ștefan cel Mare. Și, pentru că o expoziție dedicată voievodului Ștefan a avut lui recent la Vatican, Înalt Preasfinția sa a dat PS Petru Gherghel un engolpion și medalia cu chipul voievodului și crucea moldavă pentru a fi oferite Sfântului Părinte.

Ca recunoștință pentru munca depusă, PS Aurel, coordonatorul Comisiei de Pregătire a Sinodului, a primit din partea păstorului diecezei o cruce pectorală sinodală. S-a amintit și de faptul că Preasfinția sa, exact cu cinci ani în urmă, a primit consacrarea episcopală.

Ep. Aurel Perca si ep. Petru GherghelS-a dat citire la două decrete: unul de constituire a comisiei de redactare a documentul final (până la 15 august 2005) și altul cu norme tranzitorii de respectat în dieceză până la elaborarea statutelor și a regulamentelor pentru structurile diecezane, precum și a documentului final.

Înainte de binecuvântare, episcopul de Iași a făcut o rugăciune de consfințire către Maica Domnului, având în vedere că 8 decembrie înseamnă și 150 de ani de la proclamarea dogmei Neprihănitei Zămisliri.

Timp de reflecție, rugăciune și analiză, Sinodul a fost convocat cu scopul de a face o radiografie a problemelor existente în dieceză, precum și o soluționare a acestora. În felul acesta se urmărește îmbunătățirea și înnoirea modului de trăire a vieții creștine.

Sinodul a trecut prin mai multe etape, în a căror desfășurare au fost implicate toate realitățile existente în dieceză. Într-o primă etapă s-au adunat sugestiile, apoi, în faza a doua, s-au definitivat temele, care au fost elaborate de comisii speciale. Acestea au fost transmise în parohii pentru aprofundare. În faza a treia propunerile comisiilor au fost examinate și evaluate pentru a fi propuse adunării sinodale spre aprobare. Astfel, temele au fost împărțite în patru arii tematice, iar în lunile noiembrie-decembrie au fost programate patru întâlniri cu dezbateri în plen.

Neprihanita ZamislireRolul laicilor, căsătoria și familia, educația catolică în școală, pastorația tinerilor și a copiilor, impactul cu mass-media, catehizarea, liturgia, caritatea, preoții, călugării, misiunile, ecumenismul, emigranții... au fost câteva dintre chestiunile analizate în cadrul Sinodului.

Membrii sinodali au făcut propuneri importante pentru mersul înainte al Bisericii din Moldova. Deciziile adunării sinodale se vor transforma în norme și recomandări. Acestea vor fi semnate și promulgate de către episcopul Diecezei de Iași.

Motoul Sinodului, "Înaintează în larg" - cuvintele pe care Mântuitorul i le-a spus lui Petru - se vor transforma de acum înainte în punere în practică și într-o viață creștină reînnoită, așa cum și-a propus în toți acești trei ani Sinodul Diecezei de Iași. Aceasta este și ideea de bază din rugăciunea de consfințire făcută de PS Petru Gherghel.

"O, Neprihănită, Mireasă a Duhului Sfânt - se spune în rugăciune -, fă ca toată Biserica locală de Iași, după celebrarea Sinodului diecezan, să devină mai conștientă de realitatea ființei sale sacramentale, să-și îmbunătățească și să-și desăvârșească trăirea credinței, ca astfel să poată înălța către Dumnezeul îndurărilor imnul solemn de laudă și de recunoștință, imnul bucuriei și al biruinței, pentru că lucruri mari ne-a făcut și nouă, așa cum ți-a făcut și ție, Cel Atotputernic".

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat