Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Bd. Ștefan cel Mare, 26
700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006

COMUNICAT DE PRESĂ
Închiderea solemnă a Sinodului diecezan

Convocat la 8 decembrie 2001, Sinodul Diecezei de Iași, după mai multe etape, se va închide în mod oficial în ziua de 8 decembrie, ziua în care Biserica Catolică celebrează solemnitatea Neprihănitei Zămisliri.

Miercuri, 8 decembrie, închiderea solemnă a Sinodului va avea loc în cadrul unei sfinte Liturghii care va începe la ora 10.30 în catedrala romano-catolică din Iași, fiind prezidată de păstorul diecezei. Alături de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, și Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, la Liturghie vor participa oaspeți de seamă: Excelența sa Jean-Claude Périsset, arhiepiscop și nunțiu apostolic al Sfântului Scaun în România și Republica Moldova, Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, Preasfințitul Cornel Damian, episcop auxiliar de București, reprezentanți ai celorlalte dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din țară, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, alți oaspeți din țară și străinătate. De asemenea, au fost convocați cei 316 membri (195 de preoți, 19 persoane consacrate, 102 credincioși laici) din Moldova care au participat la sesiunile plenare ale Sinodului.

Timp de reflecție, rugăciune și analiză, Sinodul a fost convocat și cu scopul de a face o radiografie a problemelor existente în Dieceza de Iași, precum și o soluționare a acestora. În felul acesta se urmărește îmbunătățirea și înnoirea modului de trăire a vieții creștine.

Emblema Sinodului e reprezentată de imaginea bărcii în care se află Cristos cu câțiva apostoli. Motoul Sinodului, "Înaintează în larg", sunt cuvintele pe care Mântuitorul i le-a spus lui Petru.

Sinodul a trecut prin mai multe etape, în a căror desfășurare au fost implicate toate realitățile existente în dieceză. Într-o primă etapă s-au adunat sugestiile din dieceză, apoi, în faza a doua, s-au definitivat temele (17) care au fost elaborate de comisii speciale. Acestea au fost transmise în parohii pentru aprofundare. În această etapă au lucrat, în cadrul comisiilor parohiale, peste 4.000 de persoane (preoți, persoane consacrate și laici). În faza a treia propunerile comisiilor au fost examinate și evaluate pentru a fi propuse adunării sinodale spre aprobare. Astfel, temele au fost împărțite în patru arii tematice, iar în lunile noiembrie-decembrie au fost programate patru întâlniri cu dezbateri în plen (9, 17, 25 noiembrie și 2 decembrie).

Rolul laicilor, căsătoria și familia, educația catolică în școală, pastorația tinerilor și a copiilor, impactul cu mass-media, catehizarea, liturgia, caritatea, preoții, călugării, misiunile, organizarea mai bună a Diecezei, ecumenismul, emigranții... au fost câteva dintre chestiunile analizate în cadrul sesiunilor plenare.

În cadrul sesiunilor plenare, membrii sinodali au făcut propuneri importante pentru mersul înainte al Bisericii din Moldova. Deciziile adunării sinodale se vor transforma în norme și recomandări. Acestea vor fi semnate și promulgate de către păstorul Diecezei de Iași.

Iași, 6 decembrie 2004

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat