Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințiri de diaconi

Unsprezece studenți din anul VI de la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași au primit treapta diaconatului duminică, 5 decembrie. Liturghia consacrării a început la ora 11.00, a fost prezidată de PS Petru Gherghel și s-a desfășurat în catedrala episcopală din Iași. La 30 octombrie alți doi seminariști au primit diaconatul la Roma (Italia), iar la 19 decembrie încă doi seminariști vor primi diaconatul la Toledo (Spania).

În perioada 28 noiembrie - 4 decembrie, 11 studenți de la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași s-au pregătit în Mănăstirea "Don Orione" din Iași, printr-o săptămână de exerciții spirituale, pentru sfințirea lor ca diaconi. Ei au fost îndrumați spiritual de pr. Iosif Enășoaie, capelan universitar al studenților catolici din Iași. Au avut astfel posibilitatea să reflecteze îndeaproape asupra darului diaconatului pe care urmau să-l primească pe 5 decembrie.

Sâmbătă, la ora 18.45, în capela Seminarului, în prezența celorlalți seminariști și a preoților care activează în Seminar, cei 11 candidați au făcut profesiunea de credință în vederea primirii treptei diaconatului. În cuvântul pe care l-a rostit cu această ocazie, PS Aurel Percă a subliniat importanța celor trei părți ale acestui rit premergător consacrării întru diaconat: profesiunea de credință, jurământul de fidelitate și declarația pe care fiecare dintre ei a semnat-o și prin care arată că le sunt cunoscute obligațiile stării. Preasfințitul i-a mai îndemnat să se încredințeze mereu ocrotirii Mamei preotului veșnic, pentru a rămâne fideli angajamentelor și pentru a fi "slujitori de nădejde".

Marele eveniment al hirotonirii întru diaconat a fost celebrat duminică în catedrala episcopală. Preoți, părinți, frați, surori, prieteni, rude și cunoscuți ai celor ce urmau a fi hirotoniți diaconi, mulți dintre ei purtând flori în mână, au început să se adune încă de la ora 9.00 în curtea episcopiei. Cei mai emoționați erau părinții. Toți așteptau cu nerăbdare începerea Liturghiei pontificale în cadrul căreia cei 11 tineri urmau să fie sfințiți diaconi.

La ora 11.00 procesiunea a pornit din catedrala veche spre catedrala nouă. În fruntea procesiunii a mers crucea, urmată de seminariști și ministranți, după care urmau cei 11 candidați la diaconat. Aceștia purtau pe brațe dalmatica, haină ce urmau să o îmbrace atunci când vor primi hirotonirea întru diaconat. Din procesiune mai făceau parte 64 de preoți veniți din întreaga Dieceză de Iași și trei episcopi: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar. Candidații au ocupat locurile rezervate, aproape de treptele altarului. În acest timp, corul Institutului Teologic, care a condus cântarea de la sfânta Liturghie, a intonat cântecele "Ridicați-vă fruntea" și "Ecce sacerdos".

După binecuvântarea de început a urmat cuvântul de salut al PS Petru Gherghel. Acesta a ținut să sublinieze importanța acestui moment pentru cei 11 tineri, precum și coincidența cu apropiata încheierea a Sinodului diecezan. De altfel, emblema sinodului și motoul "Duc in altum" erau inscripționate la intrarea în catedrală, precum și deasupra altarului.

După celebrarea ritului penitențial, a cântării Kyrie, a urmat rugăciunea zilei (colecta), iar apoi proclamarea lecturilor din Sfânta Scriptură. După proclamarea evangheliei, pr. Viliu Dancă, rectorul Seminarului din Iași, a dat mărturie în fața episcopului, a preoților și a întregii comunități că cei 11 tineri au fost găsiți vrednici pentru treapta diaconatului. Fiind strigați pe nume, aceștia au răspuns prezent.

"Să ne bucurăm împreună pentru acești frați ai noștri care au fost găsiți vrednici pentru treapta diaconatului, pentru treapta slujirii cuvântului, a altarului și a aproapelui", cu aceste cuvinte și-a început ÎPS Ioan Robu predica. Cuvântul este cel care inspiră viața și predica. Preoții sunt maeștrii ai cuvântului. Asemeni lui Ioan Botezătorul, strigă și ei prin cuvântul și tăcerea lor: "Pregătiți calea Domnului!". Altarul pe care se celebrează Euharistia este izvorul vieții de sfințenie a preoților. Preoții sunt slujitori ai aproapelui; preotul trebuie să se apropie de oameni și să le spună că "Domnul vine". Pentru a-și îndeplini cum se cuvine misiunea, preotul se va înarma cu putere luată din cuvânt și din Euharistie și vor răspunde cu "iubire și umilință" slujirii lor. Iubirea este putere și dăruire, iar umilința este școala slujirii care te învață să trăiești misterul credinței. ÎPS Ioan Robu le-a sugerat candidaților la treapta diaconatului să rămână în ei amintirea că sunt mereu împreună cu episcopul, redând în acest sens un fragment din Didascalea apostolilor: "Diaconul este ochiul, urechea, gura și trimisul episcopului". În încheierea predicii, Excelența sa a spus: "Sfânta Fecioară Maria, steaua dimineții, să vă ocrotească și să vă păstreze în slujire, în spiritul dragostei și al umilinței".

A urmat ritul propriu-zis al hirotonirii diaconale. Îngenuncheați în fața episcopului, candidații au promis ascultare și respect ordinariului lor. În timp ce corul intona Litania tuturor sfinților, ei s-au prosternat cu fața la pământ. Cel mai emoționant moment a fost atunci când episcopul spunea fiecărui candidat în parte: "Ceea ce citești să crezi, ceea ce crezi să predici, ceea ce predici să practici!". Noii diaconi au îmbrăcat dalmatica, veșmânt liturgic în formă de tunică lungă până la genunchi, cu mâneci largi și lungi până la cot, folosite începând cu secolul al V-lea ca veșmânt liturgic. Prin hirotonirea lor ca diaconi ei au misiunea de a-i ajuta pe preoți în exercitarea misiunii lor.

În continuare, sfânta Liturghie a urmat cu celebrarea liturgiei euharistice, la care doi dintre diaconi nou sfințiți au slujit la altar. Sosind momentul împărtășaniei, mulți credincioși s-au hrănit cu trupul și sângele Domnului. Câțiva dintre cei hirotoniți diaconi au distribuit sfânta taină credincioșilor.

Spre finalul sfintei Liturghii, luând din nou cuvântul, PS Petru Gherghel i-a încurajat pe cei consacrați diaconi și a amintit tuturor credincioșilor că miercuri se va încheia în mod solemn celebrarea Sinodului diecezan. În final, unul dintre părinții diaconi a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care, într-un fel sau altul, i-au ajutat să se pregătească pentru acest moment.

Daniel Iacobuț și Eduard PătrașcuDoi dintre colegii lor, Daniel Iacobuț și Eduard Pătrașcu, au fost consacrați diaconi, la 30 octombrie, în catedrala "San Giovanni in Laterano" de către cardinalul Camillo Ruini, vicar general al Sfântului Părinte pentru Dieceza de Roma. După încheierea anului II la Institutul Teologic din Iași, aceștia au fost trimiși pentru specializare în științele teologice în Seminario Romano Maggiore din Roma. Ei se pregătesc să activeze ca preoți în Dieceza de Iași. La 19 decembrie alți doi seminariști, Iosif Dumea și Cristinel Tâmpu, vor fi sfințiți diaconi în catedrala din Toledo (Spania), prin impunerea mâinilor arhiepiscopului de Toledo. Pe parcursul anului III la Institutului Teologic din Iași, ei au fost trimiși să-și continue studiile la Seminarul Internațional din Toledo, pregătindu-se să activeze ca preoți în Arhidieceza de București.

Iată ce au declarat câțiva dintre cei care au primit taina diaconatului în ziua de duminică, 5 decembrie:

  • Această zi a fost un adevărat Tabor. Sunt fericit. Este un moment ce ne reînnoiește întreaga viață. Sunt bucuros deoarece alături de mine s-au rugat și s-au bucurat și alții. Cel mai emoționant moment a fost atunci când, fiind prosternați cu fața la pământ, în catedrală se intona Litania tuturor sfinților. (diac. Budău Daniel)

  • Am așteptat acest moment de mulți ani. Acum l-am simțit ca o împlinire a colaborării ființei mele cu harul lui Dumnezeu. Îi mulțumesc Domnului pentru marea sa bunătate și milostivire pe care a arătat-o față de mine. Îmi doresc mie și colegilor mei să fim fideli în continuare colaborării cu harul lui Dumnezeu. (diac. Tiba Ciprian)

  • Sunt momente în viață când omul trebuie să ia o decizie, să spună "da" sau "nu" vieții, harului lui Dumnezeu. Cu cât mai mult aștepți această clipă, cu atât cauți ca totul să fie perfect, să fie total, din inimă și pentru totdeauna. E greu de mărturisit ce am simțit în această zi. Am devenit tot mai conștient că, dăruindu-mă total, mă voi bucura pe deplin (diac. Mateiaș Eugen)

  • Descriind ziua primirii diaconatului, aș spune simplu că a fost prima zi in viața mea, o nouă viață în care toți ne-am angajat să trăim mai aproape de Cristos și de Biserică, să trăim mai profund iubirea lui Dumnezeu. Este un început pe care îl trăim cu mare bucurie și cu speranța că Domnul va lucra și prin noi marea taină a mântuirii (diac. Tiba Iosif)

  • Primirea diaconatului este un moment emoționant în viața fiecărui seminarist, care după ani de pregătire ajunge să fie consacrat. Primul și cel mai important gând din această zi este îndreptat spre Dumnezeu care ne-a învrednicit și ne-a ales printre slujitorii săi. Îi mulțumim și-l rugăm să ne dea harurile necesare să fim fideli alegerii făcute. (diac. Robu Claudiu)

Petru Tamaș

* * *

Lista diaconilor

  • Roma (Italia), 30 octombrie

    • Iacobuț Daniel (n. 01.02.1979 - Roman "Sf. Tereza a Pruncului Isus") - pentru Dieceza de Iași

    • Pătrașcu Eduard (n. 25.11.1979 - Faraoani) - pentru Dieceza de Iași

  • Iași, 5 decembrie

    • Agu Paul (n. 24.04.1979 - Roman "Sf. Tereza a Pruncului Isus) - pentru Dieceza de Iași

    • Budău Daniel (n. 30.06.1980 - Nicolae Bălcescu) - pentru Dieceza de Iași

    • Burcă Cristian-Cătălin (n. 04.04.1980 - Pildești) - pentru Dieceza de Iași

    • Dumitru Emanuel (n. 02.03.1977 - Iași "Sf. Anton de Padova") - pentru Arhidieceza de București

    • Farțade Iulian (n. 12.03.1980 - Cleja) - pentru Dieceza de Iași

    • Mateiaș Eugen (n. 28.08.1978 - Horgești) - pentru Arhidieceza de București

    • Neculai Romeo (n. 04.01.1980 - Tămășeni) - pentru Dieceza de Iași

    • Popescu Antonio (n. 08.06.1978 - Corhana) - pentru Dieceza de Iași

    • Robu Claudiu (n. 27.06.1980 - Săbăoani) - pentru Dieceza de Iași

    • Tiba Ciprian (n. 16.09.1978 - Iași "Sf. Tereza a Pruncului Isus) - pentru Dieceza de Iași

    • Tiba Iosif (n. 20.10.1979 - Iași "Adormirea Maicii Domnului) - pentru Dieceza de Iași

  • Toledo (Spania), 19 decembrie

    • Dumea Iosif (n. 01.03.1981 - Săbăoani) - pentru Arhidieceza de București

    • Tâmpu Cristinel (n. 09.12.1977 - Gioseni) - pentru Arhidieceza de București


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat