Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire pentru promovarea unității la Istanbul

Peste cincizeci de episcopi creștini ai Mișcării Focolare s-au întâlnit între 23 noiembrie - 1 decembrie la Istanbul pentru a da un nou impuls drumului spre unitatea deplină. La întâlnire din Moldova a participat PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași.

Prelații, catolici de diferite rituri, ortodocși, siro-ortodocși, armeni apostolici, anglicani și evanghelico-luterani din cel puțin 18 națiuni au participat la celebrările patronale ale Patriarhiei ecumenice din Constantinopol.

Conștienți de consecințele triste ale lipsei de unitate în decursul secolelor, în acest loc-simbol și-au promis solemn să realizeze porunca evanghelică a iubirii reciproce, "pentru ca Isus Cristos să trăiască mereu între noi și lumea să poată crede și prin contribuția noastră", așa cum a spus arhiepiscopul de Praga, cardinalul Miloslav Vlk, unul dintre principalii promotori ai inițiativei.

La rugăciunea ecumenică de deschidere în biserica catolică a Sfântului Anton, plină de creștini din diferitele comunități prezente la Istanbul, a intervenit patriarhul ecumenic Bartolomeu I, care, în dimineața următoare, s-a adresat episcopilor felicitându-i pentru zelul lor pentru unitatea creștinilor, oprindu-se apoi la tema întâlnirii: "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor" (Mt 18,20).

Cu o amplă referință la Scriptură și la gândirea sfinților părinți greci, patriarhul a pus în discuție trei elemente fundamentale pentru ca să se realizeze această promisiune a lui Isus: "iubirea față de Cristos, realizată prin respectarea tuturor poruncilor sale, credința în el, manifestată ca încredere în el, și credința dreaptă... ca o cunoaștere corectă a persoanei sale care provine din comuniunea personală cu el".

În cursul conferinței, după cum informează un comunicat de presă trimis de Serviciul de Informare al Mișcării Focolare, episcopii au vizitat diferitele comunități creștine din oraș, unindu-se la rugăciunea lor, cunoscându-le comorile spirituale și împărtășind bucuriile și suferințele lor.

De o importanță deosebită a fost vizita la sediul patriarhului armean apostolic Mesrob al II-lea, care, după celebrarea Vesperelor, s-a întreținut cu oaspeții săi printr-un dialog amplu cu privire la viața și la situația Bisericii Armene, care a dat de-a lungul secolelor o mărturie adesea eroică.

Foarte cordială a fost și întâlnirea cu vicarul patriarhal siro-ortodox Filüksinos Yusuf Çetin și comunitatea sa vie, care a făcut o mare sărbătoare pentru episcopi. Într-un interviu dat de acesta, mitropolitul a subliniat că o astfel de înțelegere între episcopi este un exemplu important pentru credincioși.

La Fanar, sediul Patriarhiei ecumenice, episcopii au participat la rugăciunile solemne pentru sosirea de la Roma a relicvelor sfântului Ioan Crisostomul și ale sfântului Grigore Teologul, un gest ecumenic cu o mare semnificație care - așa cum spusese patriarhul Bartolomeu I la Roma - "confirmă faptul că nu există în Biserica lui Cristos probleme insurmontabile, atunci când iubirea, dreptatea și pacea se întâlnesc".

Apoi participarea a continuat cu celebrările pentru sărbătoarea sfântului Andrei, patronul Patriarhiei ecumenice, la care, în afară de delegația vaticană condusă de cardinalul Kaper, au sosit la Constantinopol reprezentanții Bisericilor ortodoxe din lume.

Prezența lui Cristos între cei care s-au adunat în numele său a fost nu numai tema întâlnirii, ci mai ales experiența care a ritmat desfășurarea ei, creând - așa cum au spus episcopii - "o intensă legătură de adevărată fraternitate".

Trei intervenții pregătite de Chiara Lubich au ilustrat fundamentele acestei căi ecumenice care se naște din spiritualitatea de comuniune trăită în Mișcarea Focolară: așa-numitul "Dialog al vieții", sau "Dialog de popor" care - a explicat Chiara Lubich - "nu este un dialog al bazei care se contrapune sau se juxtapune celui așa-numiților înalți sau responsabili ai Bisericilor, ci un dialog la care pot participa toți creștinii".

"Dacă trăim astfel în Bisericile noastre, ele vor înflori", a afirmat un episcop catolic din Anglia, făcând aluzie la marile provocări ale secularizării, în timp ce un episcop luteran a exprimat ceea ce experimentase la Întâlnire prin cuvintele binecunoscutului imn "Ubi caritas et amor, ibi Deus est - unde este dragoste și iubire, acolo este Dumnezeu".

În cursul programului, apartenenți ai Mișcării Focolare din diferite Biserici au povestit că, în diferitele părți ale lumii, ei lucrează pentru a crește comuniunea în Bisericile lor și între diferitele comunități creștine.

De un interes deosebit s-a bucurat mărturia unui paroh catolic din România. Prin intermediul unui răbdător dialog al dragostei, s-au schimbat în mod radical raporturile dintre păstori și diferitele comunități creștine din orașul său, cu multe inițiative comune care implică de acum chiar și autoritățile civile.

Nu este mai puțin semnificativ dialogul existent între Mouvement Jeunesse Orthodoxe și Mișcarea Focolară, despre care a vorbit o ortodoxă din Liban.

Doi evanghelici și un catolic au vorbit episcopilor despre Ziua Ecumenică "Împreună pentru Europa". Cu această ocazie, la 8 mai 2004, s-au adunat la Stuttgart 10.000 de persoane din numeroase mișcări, comunități și grupuri spirituale din diferite Biserici, pentru a iniția o mai mare mărturie comună.

Prezența delegației vaticane pentru sărbătoarea sfântului Andrei a oferit ocazia unei întâlniri cu cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor.

Oferind un cadru al recentelor progrese ecumenice, el a subliniat aportul mișcărilor ecleziale la cauza unității: "Eu sunt foarte recunoscător acestor mișcări, Mișcării Focolare, și cred că este un semn al Duhului Sfânt... Numai împreună putem să facem ceva pentru venirea împărăției lui Dumnezeu. Pentru aceasta, mișcările sunt un drum foarte important".

Înainte de a se întoarce în națiunile lor, episcopii au stabilit să se întâlnească din nou în septembrie 2005 la București, aderând la invitația patriarhului ortodox român Teoctist și a Sinodului său.

Traducere după "Zenit" de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat