Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La LiturghieIași: A patra sesiune plenară a Sinodului (II)

Sub semnul Adventului, timp de har, rugăciune și înnoire, s-a desfășurat, la Iași, în ziua de 2 decembrie 2004, cea de-a patra sesiune a Sinodului diecezan. Membrii convocați - preoți, persoane consacrate, laici - veniți din toate părțile diecezei au răspuns provocării sinodale, de a fi prezenți la dezbatere. Aria tematică supusă spre analiză, "Viața și misiunea Bisericii", a stârnit un viu interes din partea participanților.

Ziua s-a deschis la ora 9.30, cu o sfântă Liturghie, concelebrată, prezidată de păstorul diecezei. Au participat peste 200 de preoți, călugări, călugărițe și laici credincioși. La omilie, Preasfințitul Aurel Percă ne-a vorbit despre stânca pe care trebuie clădită Biserica, pentru a rezista, în ciuda intemperiilor vremii. "Doar Cristos este cel care dă sens acțiunilor noastre! Pe el să ne construim viitorul!" - a fost mesajul Preasfințitului.

Pr. Viliu DancaLa ora 10.45 a avut loc rugăciunea de deschidere a adunării sinodale, cu întronizarea Sfintei Scripturi. Moderatorul zilei, pr. Cornel Cadar, a anunțat ordinea de zi, dând cuvântul apoi pr. Alois Moraru, secretarul general al Sinodului, care, cu o precizie uimitoare, a făcut o prezentare statistică a lucrărilor adunării anterioare.

Prima temă supusă dezbaterii a fost "Ecumenismul și dialogul ecumenic", prezentată fiind de pr. Viliu Dancă. Au fost multe luări de cuvânt din partea participanților. S-au abordat aspecte privind înființarea unui secretariat diecezan pentru probleme ecumenice, inițiative pastorale cu caracter ecumenic, valorificarea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea creștinilor, formarea ecumenică a preoților, călugărilor și laicilor, colaborarea ecumenică s.a.

Pr. Iosif Dorcu"Emigrația și problemele și problemele pastorale" este cea de-a doua temă de analiză și a fost prezentată de pr. Iosif Dorcu. Au fost, de asemenea, multe opinii, atât din partea clericilor, cât și a laicilor. "Emigrația, un pericol pentru Biserică sau o provocare?" - a fost întrebarea care a stat în centrul discuțiilor. Necesitatea acordării de asistență spirituală emigranților, integrarea românilor plecați în străinătate, promovarea siturilor și a publicațiilor catolice, editarea unui ghid al emigrantului, pastorația celor rămași acasă - sunt doar o parte dintre punctele abordate la această temă. Pr. Cristian Vacaru, asistent spiritual al românilor plecați la muncă în Israel, ne-a împărtășit experiența sa în pastorația emigranților.

A urmat "Misiunea ad gentes și colaborarea dintre biserici", temă ce a fost relatată de pr. Viliu Dancă. În intervențiile participanților, s-a vorbit despre promovarea activităților Centrului Misionar Diecezan, informarea periodică despre situația misiunilor, organizarea unor cursuri speciale despre misiuni, înființarea de grupuri misionare la nivel parohial ș.a. Ca invitat special în dezbaterea acestei teme a fost pr. Isidor Mârț, care, timp de aproape trei ani, a activat ca misionar în Kenya (Africa). "Cea mai mare bucurie a omului este cea a descoperirii lui Cristos!" - a spus părintele în mărturia sa despre realizările și dificultățile unui misionar.

Prima parte a adunării sinodale s-a încheiat la ora 13.00, cu rugăciunea "Îngerul Domnului".

La 13.50, în aula sinodală, secretarul general, pr Alois Moraru, a prezentat un scurt istoric al Sinodului în curs, cu realizările și materialele editate în acest sens, precum și o statistică a implicării parohiilor în dezbaterile temelor supuse spre analiză comisiilor sinodale parohiale.

Pr. Marius MirțLa ora 14.15, pr. Marius Mîrț a început relatarea celei de-a patra teme a zilei, "Bunurile economice și administrarea lor". Au fost intervenții prompte din partea participanților. Formarea unor specialiști în economie (contabili, juriști), obligativitatea unui inventar al bunurilor, conservarea patrimoniului parohial, sunt doar spicuiri dintre aspectele abordate.

Ultima temă de analiză a Sinodului a fost "Structurile ecleziale și diecezane" și a fost prezentată de pr. Mihai Pătrașcu. S-a vorbit despre: existența unui statut pentru fiecare structură eclezială prezentă în dieceză, înființarea consiliilor pastorale diecezane și parohiale, realizarea unor cursuri de formare pentru parohi, vizite din partea decanilor, rolului decanului ș.a.

Pr. Mihai PatrascuLa final, Preasfințitul Petru Gherghel a luat cuvântul și a spus: "Aici sfârșim dezbaterile sinodale, moment de har, binecuvântare și reînnoire... Îmi place să cred însă că Sinodul nu se oprește aici. Să continuăm să înaintăm, conștienți fiind că singura forță în Biserică este el, Isus, care ne repetă: "Fără mine nimic nu puteți face!" Am descoperit împreună frumusețile, valorile, realizările, dar și neîmplinirile cu care se confruntă Biserica noastră locală. Pentru toate acestea vă mulțumesc și vă sunt recunoscător..." O mulțumire aparte a fost adresată organizatorilor și secretariatului sinodal, care au depus o muncă titanică pentru buna desfășurare a lucrărilor. "Facă-se voia ta!" a fost mesajul final al Preasfințitului, încredințând totul ocrotirii și mijlocirii Mariei, maica Bisericii.

Rugăciunea Sinodului diecezan rostită pentru ultima oară într-o adunare plenară sinodală, a încheiat ziua, dar și un capitol important în istoria Bisericii locale: Sinodul diecezan. Sigur, urmează pe 8 decembrie Liturghia oficială de închidere, dar perioada de analiză și dezbatere sinodală s-a sfârșit... Urmează însă un test sau o provocare pentru participanți: faptele noastre vor vorbi!

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat