Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La LiturghieIași: A patra sesiune plenară a Sinodului (I)

Joi, 2 decembrie, a avut loc la Iași ultima sesiune plenară a Sinodului diecezan. "Viața și misiunea Bisericii" a fost tematica generală a sesiunii, în cadrul căreia au fost analizate chestiuni privind structurile ecleziale, bunurile economice, implicarea Bisericii locale în misiunea "ad gentes", în ecumenism și preocuparea față de emigranți. Moderatorul sesiunii a fost pr. Cornel Cadar.

Sesiunea a început la ora 9.30, printr-o sfântă Liturghie în catedrala nouă prezidată de PS Petru Gherghel. Alături au stat PS Aurel Percă și Ion Ciuraru OFMConv, ministru provincial.

"Cuvântul Domnului... ne invită să reflectăm asupra modului cum ne zidim cetatea în care ne trăim credința și viața noastră... și asupra modului cum colaborăm la punerea în evidență a acestei cetăți zidită pe temelia lui Petru, din voința lui Cristos, cum contribuim... la consolidarea cetății Bisericii noastre locale", a evidențiat PS Aurel Percă la începutul omiliei.

Ilustrând mesajul primei lecturi (cf. Is 26,1-6), episcopul auxiliar a spus: "Putem avea senzația că suntem ca o cetate fără ziduri și fără apărare. «Dușmanii» își bat joc de noi și se străduiesc să sfărâme temeliile vieții creștine. Nu trebuie să ne temem... Stânca noastră este Dumnezeu. În el se află pacea și siguranța noastră. El ne va conduce la Ierusalimul ceresc, cetatea sărbătorii veșnice".

Referindu-se la textul evanghelic (cf. Mt 7,21.24-27), Preasfințitul a subliniat că "trebuie să împlinim voința lui Cristos cu fidelitate și iubire", iar "aceasta este lucrarea Adventului". "Numai urmându-l pe Isus, care este piatra din capul unghiului, vom construi cu soliditate viața noastră și vom fi ucenici adevărați ai săi", a adăugat Excelența sa. "Cum construim edificiul casei noastre, al persoanei noastre, al viitorului nostru? Cum zidim familia, comunitatea, Biserica noastră locală, societatea?" au fost întrebările formulate de episcop pe baza textului evanghelic. "Suntem în Sinod pentru a consolida Biserica noastră locală, pentru a o fixăm mai bine pe stâncă", a mai spus Preasfințitul, anunțând totodată și temele ce vor fi analizate în cadrul celei de-a patra sesiuni.

Începând cu ora 10.45, în aula sinodală, au fost reluate lucrările. După întronizarea Sfintei Scripturi și rugăciunea de început, Secretariatul Sinodului a prezentat un raport de retrospectivă a celei de-a treia sesiuni (au participat 228 de membri sinodali din cei 316 convocați; la toate cele patru teme s-au înscris la cuvânt 115 membri sinodali, dintre care s-au putut exprima verbal 44 de persoane; s-au adunat 757 de sugestii). A urmat prezentarea pe rând a celor cinci teme propuse, apoi au avut loc discuții și propuneri după fiecare temă și votarea propozițiilor propuse (13 la prima temă, 11 la a doua temă, 9 la a treia temă, 18 la a patra temă și 11 la ultima temă).

Pr. Viliu DancaPrima temă, "Ecumenismul și dialogul ecumenic", a fost prezentată de pr. Viliu Dancă. În cadrul discuțiilor s-au propus: sistematizarea acțiunilor ecumenice, formarea ecumenică a viitorilor preoți și a laicilor, depășirea prejudecăților și promovarea unei cunoașteri mai bune între catolici și ortodocși etc.

Referindu-se la tema analizată, PS Petru Gherghel a subliniat că e necesar să fim deschiși față de ceilalți pentru a-i putea cunoaște mai bine și "să ne manifestăm atitudinea lui Dumnezeu față de frați".

A doua temă, "Emigrația și problemele pastorale", a fost prezentată de pr. Iosif Dorcu. Dintre propunerile făcute, printre altele, amintim: pregătirea asistenților spirituali pentru cei plecați peste hotare, publicarea de omilii și materiale cu caracter religios pentru cei plecați în străinătate, menținerea legăturii emigranților cu preoții desemnați pentru asistența lor spirituală, găsirea de soluții pentru stoparea efectelor negative ale emigrării asupra familiei etc.

Pr. Iosif DorcuLa această temă a luat cuvântul și pr. Cristian Vacaru, asistent spiritual pentru românii din Israel, care a împărtășit din experiența avută în această țară. "Este un apostolat deosebit", a spus părintele, ilustrând pe scurt activitatea catehetică, desfășurată în diverse moduri: organizarea de pelerinaje la locurile sfinte, prezentarea de înregistrări video, editarea revistei "Cuvânt românesc" etc. De asemenea, părintele a amintit despre situl comunității catolice din Israel (www.romcatil.cnet.ro), care furnizează informații despre locurile sfinte, prezintă programul Liturghiilor în limba română, congregațiile românești prezente în Țara Sfântă și altele.

Luând cuvântul, PS Aurel Percă i-a rugat pe părinții parohi să întocmească statisticile privind numărul celor plecați la muncă peste hotare și să transmită aceste date la episcopie. Apoi, PS Petru Gherghel, referindu-se la aceeași temă, a subliniat câteva dintre aspectele pozitive ale fenomenului emigrării.

"Misiunea ad gentes și colaborarea dintre Biserici" a fost cea de-a treia temă supusă analizei; relator a fost pr. Viliu Dancă. După prezentarea temei, pr. Claudiu Iștoc, directorul Centrului Misionar Diecezan, a luat cuvântul și a subliniat necesitatea de a sprijini activitățile misionare. În continuare, pr. Petru-Bogdan Răchiteanu, misionar în Ecuador, a expus câteva aspecte ale activității misionare desfășurate în această țară. Apoi, pr. Isidor Mârț, întors recent din Kenya, a împărtășit celor prezenți din experiența avută pe continentul african.

Pr. Marius MirtDupă pauza de prânz, începând cu ora 13.50, lucrările sinodale au fost reluate. Pentru început, Secretariatul Sinodului a prezentat alte câteva date statistice privind Sinodul în parohiile diecezei, apoi atenția s-a concentrat asupra celei de-a patra teme, "Bunurile economice și administrarea lor", prezentată de pr. Marius Mîrț. În cadrul discuțiilor s-au propus: necesitatea cunoașterii dreptului civil pentru o corectă administrare a bunurilor economice ale Bisericii, participarea decanilor la cursuri de contabilitate, parohiile cu posibilități materiale să le susțină pe cele sărace etc.

Ultima temă pe ordinea de zi a fost "Structurile ecleziale diecezane", relator fiind pr. Mihai Pătrașcu. Cei înscriși la cuvânt, printre altele, au propus: înființarea consiliului pastoral diecezan și parohial, existența comisiilor și a departamentelor care să contribuie la buna desfășurare a vieții Bisericii, organizarea de cursuri permanente pentru parohi etc.

Pr. Mihai PatrascuApoi, pr. Cornel Cadar a făcut o scurtă prezentare a unui program de calculator, care în scurtă vreme va putea fi utilizat în parohii pentru a ține evidența datelor referitoare la parohie.

"Înaintarea noastră în larg nu se oprește aici", a subliniat PS Petru Gherghel în cuvântul de încheiere. "Cred că ne-am convins că singura noastră forță în Biserica noastră locală este numai el, Isus. Numai el ne poate spune cu adevărat «Înaintează în larg!»".

Episcopul și-a exprimat apoi mulțumirea față de toți cei care s-au implicat și au contribuit la buna desfășurare a lucrărilor sinodale și a anunțat că încheierea solemnă a Sinodului Diecezei de Iași va avea loc miercuri, 8 decembrie, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, începând cu ora 10.30.

La finalul sesiunii, păstorul diecezei împreună cu toți membrii sinodali au rostit rugăciunea pentru Sinod.

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat