Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Va începe a patra sesiune plenară a Sinodului

Convocat la 8 decembrie 2001, Sinodul Diecezei de Iași, după mai multe etape, se apropie de final. Acum e momentul sesiunilor plenare (9, 17, 25 noiembrie și 2 decembrie), urmând ca închiderea solemnă să aibă loc la 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri. Joi, 2 decembrie, va avea loc la Iași cea de-a patra sesiune plenară. Și la această sesiune sunt așteptați cei 316 membri convocați (195 de preoți, 19 persoane consacrate, 102 credincioși laici).

A patra sesiune va avea loc joi, 2 decembrie, cu tema generală: "Viața și misiunea Bisericii", analizată prin prisma structurilor ecleziale, bunurile economice, implicarea Bisericii locale în misiunea "ad gentes", în ecumenism și preocuparea ei față de emigranți.

Sesiunea va începe printr-o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel la ora 9.30. După un raport cu privire la cea de-a treia sesiune făcut de secretariatul Sinodului vor urma prezentarea pe rând a celor cinci teme propuse, discuții și propuneri după fiecare temă și votarea propozițiilor. Moderator al întâlnirii va fi pr. Cornel Cadar.

Prima temă: "Ecumenismul și dialogul ecumenic" va fi prezentată de pr. Viliu Dancă. Vor fi luate în discuție aspecte legate de atitudinea nouă și metodele de căutare a unității; rugăciunea și formarea ecumenică; Săptămâna de rugăciune pentru unitate; cunoașterea pozițiilor doctrinare pe care le au celelalte Biserici și comunități creștine; înființarea unei comisii ecumenice diecezane; sărbători și momente speciale cu caracter ecumenic; normele cu privire la căsătoriile mixte, sacramente și sacramentalii...

Cea de-a doua temă: "Emigrația și problemele pastorale" va fi prezentată de pr. Iosif Dorcu. Vor fi analizate aspecte legate de numirea unui responsabil diecezan care să se ocupe mai îndeaproape de fenomenul migrației; Ziua Migranților; stabilirea zonelor cu grupuri compacte de români catolici din afara țării; menținerea legături cu cei plecați; programe de rugăciune pentru cei plecați; pregătire catehetică; pastorație cu cei rămași acasă...

Pr. Viliu Dancă va prezenta cea de-a treia temă: "Misiunea «ad gentes» și colaborarea dintre Biserici". Vor sta în centrul atenției: educația în spirit misionar a copiilor și tinerilor; deschiderea misionară a seminariilor, școlilor și congregațiilor călugărești; implicarea în noua evanghelizare a comunităților; cursuri speciale de misiologie în seminarii și în casele de formare; cateheze, pelerinaje și predici cu caracter misionar, rolul Centrului Misionar Diecezan; colaborarea cu misionarii români; susținerea misiunilor; promovarea vocațiilor misionare...

După pauza de prânz, cea de-a patra temă "Bunurile economice și administrarea lor" va fi prezentată de pr. Marius Mârț și vor fi puse spre dezbaterile aspecte legate de familiarizarea cu normele și procedurile diecezane privitoare la actele de administrație; ajutorarea parohiilor mai mici din partea celor mari; ofertele credincioșilor; colaborarea laicilor la gestionarea bunurilor materiale ale parohiei, precum și în inițiativele în domeniu; documentația necesară cu privire la patrimoniul parohial; cursuri de contabilitate și administrație parohială; evidența bunurilor mobile și imobile; inventarii; conservarea obiectelor din patrimoniu....

Ultima temă a zilei, "Structurile ecleziale diecezane", va fi propusă de pr. Mihai Pătrașcu. Vor sta în centrul atenției: consiliul pastoral, formarea permanentă a preoților; asociațiile, mișcările și grupurile existente în dieceză; numirile de parohi, statut pentru decani și celelalte structuri, status animarum etc.

În pauza de prânz Secretariatul Sinodului va prezenta câteva date statistice legate de "Sinodul în parohiile diecezei".

La această întâlnire vor participa, la temele legate de misiuni și emigranți, invitați speciali: pr. Isidor Mârț și pr. Cristian Vacaru. La tema legată de bunurile economice și administrarea lor va fi prezentat și un program cu evidența parohiilor și a familiilor.

Încheierea solemnă a Sinodului va avea loc miercuri, 8 decembrie, ora 10.30.

Reamintim că prima sesiune a avut ca temă generală "Prezența Bisericii în educația și formarea oamenilor". Ea s-a desfășurat marți, 9 noiembrie, și s-au analizat: preocuparea Bisericii locale pentru instruirea și educația catolică în școală, pastorația tinerilor și a copiilor, precum și impactul cu mass-media.

Miercuri, 17 noiembrie, a avut loc cea de-a doua sesiune plenară. Sub aria tematică "Trei slujiri fundamentale", în cadrul celor cinci teme propuse au fost puse în discuție chestiuni legate de evanghelizare și catehizare, liturgie și caritate.

Joi, 25 noiembrie, a avut loc cea de-a treia sesiune. "Forme de trăire ale vieții creștine" a fost aria tematică, cu analiza stărilor de viață prezente în dieceză: căsătoria și familia, preoții, călugării și laicii.

Sinodul a trecut prin mai multe etape, în a căror desfășurare au fost implicate toate realitățile existente în dieceză. Într-o primă etapă s-au adunat sugestiile făcute, apoi, în faza a doua, s-au definitivat temele (17) care au fost elaborate de comisii speciale. Acestea au fost transmise în parohii pentru aprofundare. În această etapă au lucrat, în cadrul comisiilor parohiale, peste 4.000 de persoane (preoți, persoane consacrate și laici). În faza a treia propunerile comisiilor au fost examinate și evaluate pentru a fi propuse adunării sinodale spre aprobare. Astfel, temele au fost împărțite în patru arii tematice, iar în lunile noiembrie-decembrie au fost programate patru întâlniri cu dezbateri în plen.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Ordinea de zi

Sesiunea a IV-a - 2 decembrie 2004

9.30 - Sfânta Liturghie

10.45 - Sesiunea a IV-a: Viața și misiunea Bisericii
(Moderator: pr. Cornel Cadar)
Rugăciune
Raport al Secretariatului Sinodului

Tema I: Ecumenismul și dialogul ecumenic
Relator: pr. Viliu Dancă
Discuții și propuneri pe marginea temei
Votarea propozițiilor

11.45 - Tema a II-a: Emigrația și problemele pastorale
Relator: pr. Iosif Dorcu
Discuții și propuneri pe marginea temei
Votarea propozițiilor

12.20 - Tema a III-a: Misiunea "ad gentes" și colaborarea dintre Biserici
Relator: pr. Viliu Dancă
Discuții și propuneri pe marginea temei
Votarea propozițiilor

13.00 - Pauză de prânz

13.50 - Secretariatul Sinodului: Sinodul în parohiile diecezei (date statistice, II)

14.00 - Tema a IV-a: Bunurile economice și administrarea lor
Relator: pr. Marius Mârț
Discuții și propuneri pe marginea temei
Votarea propozițiilor

14.45 - Tema a V-a: Structurile ecleziale diecezane
Relator: pr. Mihai Pătrașcu
Discuții și propuneri pe marginea temei
Votarea propozițiilor

15.30 - Concluzii
Rugăciunea de încheiere a ultimei sesiuni plenare
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat