Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

LiturghiaIași: A treia sesiune plenară a Sinodului (IV)

Viscol, zăpadă, ger și... multe haruri - acestea sunt caracteristicile celei de-a treia sesiuni sinodale desfășurate la Iași, în ziua de 25 noiembrie. Cu zăpada scârțâind sub picioare, ne-am îndreptat curajoși spre catedrală, din toate colțurile diecezei, preoți, persoane consacrate, laici credincioși. Tema zilei supusă spre dezbatere a fost "Forme de trăire a vieții creștine".

Sesiunea s-a deschis la ora 9.30 cu o sfântă Liturghie, prezidată de episcopul diecezei. La omilie, Preasfințitul Petru Gherghel ne-a vorbit despre Cristos și Biserică, despre vița și mlădițele dătătoare de viață și energie pentru toți lucrătorii din via Domnului. "Rămâneți în mine și veți avea viață veșnică!"- sunt cuvintele care au răsunat în sufletele participanților.

La ora 10.45, în sala sinodală a catedralei, a început dezbaterea propriu-zisă, prin rugăciunea de deschidere, cu întronizarea Sfintei Scripturi. Moderatorul zilei, pr. Dumitru Patrașcu, a anunțat ordinea de zi, dând cuvântul apoi secretariatului sinodului pentru o prezentare statistică a lucrărilor sesiunii anterioare.

Prima parte a zilei a fost dedicată în întregime laicilor. "Căsătoria și familia creștină: chemare și misiune" a fost prima temă supusă spre analiză și a fost prezentată de pr. Isidor Chinez. Au fost multe luări de cuvânt, în special din partea laicilor. S-a vorbit astfel despre pastorația familiei, necesitatea promovării unor programe intense pentru pregătirea la căsătorie, celebrarea sărbătorii familiei, reglementarea nașterilor, importanța rugăciunii în familie ș.a. Au fost prezenți și invitați de onoare din alte dieceze și eparhii din țară. Marina Fara, membru al Consiliului Pontifical pentru laici, și-a exprimat disponibilitatea realizării unor schimburi de experiență între familiile din Diecezele de Iași și București. Familia Oana și Radu Capan, din Cluj, a prezentat situl profamilia.ro, precum și revista "Familia creștină". Maria Gherghel, în cuvântul său, ne-a făcut cunoștință cu Centrul de Ajutor pentru Viață din Roman. Cu toții au subliniat necesitatea promovării valorilor familiei, într-o societate care, de cele mai multe ori, le denaturează.

Participanti la SinodPr. Fabian Doboș a prezentat apoi ce-a de-a doua temă a zilei: "Prezența laicilor în Biserică, societate și cultură și politică". Formarea laicilor pentru apostolat și implicarea lor pe plan social și caritativ, conștientizarea rolului Acțiunii Catolice în viața parohiei și a diecezei, colaborarea laicilor cu autoritățile civile, inițierea unor cursuri pentru formarea laicilor de a se implica în societate, formarea unei conștiințe mature și responsabile în domeniul politic - sunt aspecte abordate în cadrul luărilor de cuvânt și în propozițiile supuse spre votare.

La ora 13.00 a avut loc o pauză, în cadrul căreia s-a luat prânzul.

Temele din a doua parte a zilei au fost dedicate preoților și persoanelor consacrate, dar nu au lipsit intervențiile laicilor. "Preoții și vocația la Preoție în slujirea diecezei" a fost tema prezentată de pr. Iosif Păuleț. S-a vorbit despre formarea preoților și rolul lor în cadrul parohiei și al diecezei, realizarea unor exerciții spirituale și zile de reculegere pentru preoți, munca formatorilor în seminarii, valorizarea Zilei Vocațiilor, rugăciuni pentru celebrări și vocații la preoție s.a.

Ultima temă supusă spre analiză a fost "Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei" și a fost prezentată de pr. Iosif Bisoc. Preoți diecezani, laici și reprezentanți ai diverselor ordine călugărești și-au exprimat punctul de vedere în ceea ce privește acest subiect. Au fost abordate aspecte privind animarea vocațională, formarea pentru viața consacrată, colaborarea cu pastorația diecezei, deschiderea ecumenică a ordinelor și congregațiilor călugărești s.a.

La finalul lucrărilor, Preasfințitul Aurel Percă a prezentat cuvântul de încheiere al dezbaterii zilei. Rugăciunea Sinodului rostită de participanți a încheiat ce-a de-a treia sesiune sinodală.

Ne-am întors spre casele noastre pe aceeași vreme de iarnă, dar mai bogați, cu bucuria primăverii sinodale.

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat