Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

LiturghiaIași: A treia sesiune plenară a Sinodului (III)

Teme precum căsătoria și familia, prezența laicilor în viața Bisericii, societate, cultură și politică, preoția și viața consacrată s-au aflat în centrul dezbaterilor celei de-a treia sesiuni în plen a Sinodului diecezan, desfășurată în catedrala din Iași, joi, 25 noiembrie. La sesiune au participat aproximativ 230 membri sinodali, în fruntea cărora s-a aflat PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași.

Deși frigul și zăpada i-au determinat pe mulți să întârzie, majoritatea membrilor sinodali, învingând intemperiile vremii au reușit să ajungă la Iași, pentru o nouă ședință în cadrul Sinodului diecezan.

La ora 9.30 s-a desfășurat în catedrală Liturghia de deschidere a lucrărilor. La predică, PS Petru Gherghel i-a îndemnat pe participanți să conștientizeze rolul și locul lor în Biserica locală. Suntem mădulare ale lui Cristos, iar fiecare dintre noi are de îndeplinit o misiune specială în trupul Bisericii.

După sfânta Liturghie, în scurt timp, au început dezbaterile sinodale. Părintele moderator Dumitru Patrașcu a menționat dintru început că prioritatea pentru înscrierile la cuvânt în prima parte a zilei revine credincioșilor laici, iar în cea de-a doua parte a zilei clericilor. Aceasta întrucât teme precum "Căsătorie și familia" și "Prezența laicilor în Biserică, societate, cultură și politică" îi privesc în mod direct pe laici; aceste teme urmau a fi tratate în prima parte a zilei. În cea de-a doua parte a zilei urmau a fi tratate teme care îi privesc în mod direct pe clerici și membrii institutelor de viață consacrată.

Participanti la SinodTema "Căsătoria și familia creștină: identitate și misiune" s-a bucurat de un mare interes din partea participanților. Provocările adresate de pr. relator Isidor Chinez au avut un puternic ecou. Majoritatea celor înscriși la cuvânt, credincioși laici, au vorbit despre problemele care frământă familia creștină catolică din Moldova și despre ceea ce se impune a se face în viitorul apropiat. Printre altele, ei și-au exprimat dorința de a beneficia de o pastorație și o educație adecvată statutului, rolului și misiunii ce le revine.

"Cine suntem noi, laicii, și ce avem de făcut?" a fost o întrebare care s-a putut desprinde cu ușurință din luările de cuvânt din cadrul celei de-a doua teme, ce trata despre "Prezența laicilor în Biserică, societate, cultură și politică". Un rol important revine prezenței laicilor în animarea vieții liturgice și catehetice. Printre altele, părintele relator Fabian Doboș a accentuat și necesitatea unei prezențe catolice în păturile sociale, culturale și politice ale țării. E necesară însă o pregătire a tinerilor în acest sens. Se impune, de asemenea, înființarea diferitelor asociații catolice laice, cum ar fi Asociația Juriștilor Catolici.

Un element inedit al acestei sesiuni l-a constituit prezența unor invitați speciali. Primul invitat a fost doamna Marina Fara, membră a Consiliului Pontifical pentru Familii, care a ținut să sublinieze legăturile la nivelul pastorației familiei existente între Dieceza de Iași și Arhidieceza de București. Alți doi invitați, soții Oana și Radu Capan de la Cluj-Napoca, responsabili pentru secțiunea internet în cadrul media al Conferinței Episcopale Române, au vorbit despre situl www.profamilia.ro și revista "Familia creștină". O altă invitată, doamna Maria Gherghel, de la Centrul de Ajutor pentru Viață (CAV) Roman, a prezentat pe scurt scopurile și activitatea CAV Roman. Toți invitații, ținând cont de rolul și responsabilitatea familiei în Biserică și societate, au accentuat atât dreptul cât și datoria morală de a acorda o mare atenție educației familiei. Multe familii au acces la informație, dar nu însă și la educație. Situl profamilia.ro, revista "Familia creștină" și CAV Roman sunt mijloace utile pentru o educație corectă în cadrul familiei.

Prezentare multimediaPărintele Iosif Păuleț a fost relator al primei teme din dezbaterea de după-amiază, temă ce trata despre "Preoți și vocația la preoți în slujirea diecezei". În intervenții au fost subliniate atât lacunele existente în exercitarea ministerului sacerdotal, cât, mai ales, au fost sugerate noi propuneri pentru ca viața și slujirea preoțească să fie revigorată. Și preoții, asemenea laicilor, s-au întrebat "ce trebuie să facem pentru a fi purtători ai lui Cristos în mijlocul lumii?"

O altă temă care îi privea în mod direct și responsabil pe preoți și persoanele consacrate a fost cea relatată de pr. Iosif Bisoc: "Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei". În intervențiile făcute s-a accentuat mult importanța comunicării, a dialogului, a exercitării propriei carisme, dar mai ales necesitatea unei comuniuni mereu vie a tuturor institutelor și congregațiilor cu episcopul diecezan.

Oaspeți de seamă ai acestei a doua părți a sesiunii au fost doi preoți întorși dintr-o experiență misionară în Ecuador. Unul dintre ei, pr. Bartolomeu Blaj, a împărtășit celor prezenți despre modul în care Biserica de acolo a înțeles să trăiască propria credință, dincolo de greutățile cu care se confruntă.

"Dieceza de Iași lucrează la rădăcinile sale", a afirmat PS Petru Gherghel într-una dintre intervențiile sale, citându-l pe Mons. Anton Lucaci, care vorbea în felul acesta la Radio Vatican despre lucrările sinodale din Dieceza de Iași.

Iată ce ne-au declarat câțiva dintre participanții la această sesiune:

  • Sesiunea de azi a avut un rol important atât pentru laici, întrucât s-a discutat despre familie, celula de bază a Bisericii, cât și pentru noi, preoții, fiindcă s-a discutat și despre "preoție și vocații", o temă care ne privește în mod direct. Sper ca cele două forme de slujiri, familia și viața consacrată, să găsească un nou impuls de a se reînnoi. (pr. Valentin Aenoaie)

  • Participanti la SinodSe cuvine multă dragoste și recunoștință celor doi episcopi ai noștri pentru lucrările acestui Sinod diecezan. Pentru viitorul bisericii noastre, acum, la începutul celui de-al treilea mileniu, nu ne rămâne decât să deschidem cât mai larg orizontul vieții spirituale pentru primirea și înfăptuirea deciziilor Sinodului, să trăim viața euharistică având ca model pe Maria, care a corespuns cu bucurie și statornicie vocației primite și să ne angajăm într-o rugăciune reciprocă și într-un dialogul bazat pe sinceritatea inimii. (pr. Mihai Cucuteanu)

  • Sinodul pare că a retrezit pasiunea pentru Cristos... și este trăit în mod intens din partea fiecărui participant, toți simțindu-se angajați cu responsabilitate de tot ceea ce se vorbește și se hotărăște pe toate planurile. Se simte că fiecare dintre noi e interesat și implicat în mod profund în ceea ce privește viitorul Bisericii noastre locale, conștienți fiind că ceea ce trăim acum nu e numai pentru noi, ci și pentru cei cărora le transmitem acest mare tezaur spiritual de credință și fidelitate față de Biserica lui Cristos. (sr. Silvia Brandiu, surorile "Maria Bambina")

  • Acest timp de har al Sinodului mă întărește în credință și în dorința de angajare fermă în viața Bisericii locale. Și în aceasta a treia sesiune a Sinodului, tematica a fost bogată: familia creștină, prezența laicilor în Biserică, preoții și vocația la preoție, vocația la viața consacrată. Lucrările s-au desfășurat într-un climat fratern de rugăciune și împărtășire. Ca persoană consacrată, doresc să subliniez că mărturia trăirii radicalității evanghelice vorbește mult celor din jur și îndeamnă la angajare. Doresc să ne unim: credincioși laici, familii, preoți, persoane consacrate în rugăciune și slujire pentru a duce oamenilor de azi iubirea lui Cristos, mesajul său de speranță și mântuire". (sr. Monica Ante, surorile Oblate Aumpționiste)

  • Pr. Bartolomeu Blaj Sunt impresionat de eforturile care s-au depus în cei patru ani și se depun în continuare pentru ca noi, laicii, să beneficiem de o pastorație de înaltă calitate și de faptul că i se dă o perspectivă. Apreciez faptul în dezbaterile de astăzi că s-a tratat cu mare atenție despre "familie"; familia stă la baza dezvoltării comunității". (Gheorghe Baciu, reprezentant laic)

S-a încheiat, astfel, și cea de-a treia sesiune în plen a Sinodului diecezan. Și de această dată a fost rugăciune, au fost relatări, intervenții și luări de cuvânt. Dincolo de toate acestea este același Cristos care spune Bisericii sale din Moldova: "Înaintează în larg!". Acest îndemn răsună puternic în inimile celor implicați în desfășurarea Sinodului. Dacă Biserica locală din Moldova va înainta cu adevărat în larg depinde de modul în care mesajele și îndemnurile sinodale prind viață în comunitățile parohiale.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat