Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație sinodală: Mașina "guralivă"

Pe vremea mașinilor de scris, cele din străinătate erau lipsite de caracterele românești "î", "ă", "ș", "ț". Cu o mică intervenție se puteau schimba îndată. Zgomot însă făceau la fel ca ale noastre. Și unele și altele au scris destule acte de divorț, la noi mai puțin, dincolo, în lumea occidentală, mai mult. Era obositor să stai alături de cineva care bătea la mașină. Era un zgomot permanent, ca zgomotul cicălitor pe care îl face o nevastă guralivă. Acum s-a trecut la computere care nu mai fac atâta zgomot. Mașinile de scris au tăcut. N-a tăcut însă gura celor care se ceartă.

Tehnica se schimbă repede, mult mai repede decât oamenii. O mașină care n-are caractere românești, o transformi îndată, dar omul care n-are caracter ce greu îl transformi! Ce greu e să faci pe cineva să tacă, atunci când se află într-o ceartă. Și sunt atâtea familii în care cearta e la ordinea zilei. Familii de toate limbile și din toate națiunile merg pe un drum al certurilor și în final spre divorț. Situația actuală a vieții omenești în general și a căsătoriilor în special merge spre un declin amețitor. Numărul divorțurilor este în permanentă creștere. În țara vecină de peste Prut în 2002 s-au înregistrat 13.000 de divorțuri. În Germania anul trecut au divorțat 200.000 de familii. În România din patru căsnicii una se destramă. În ultimii 10 ani un sfert dintre românii căsătoriți au divorțat. Anul de vârf care a marcat un record al divorțurilor la noi a fost 1998 când s-au destrămat 40.000 de familii. În prezent sunt în România 850.000 de divorțați. Populația este în descreștere. Prognozele sociologice avertizează că dacă se merge în acest ritm, prin anul 2300 nu va mai fi picior de român pe plaiurile mioritice. În trecut, deși nu era corect, doar bărbații aveau dreptul să divorțeze cu condiția ca să lase o carte de despărțire. Femeile n-au avut curajul să-l întrebe pe Cristos: "Este îngăduit femeii să se despartă de bărbatul său?" Doar bărbații au pus întrebarea în favoarea lor. Acum nimeni nu mai întreabă pentru că nu se mai ține seama de ceea ce spune Cristos. Se merge pe cont propriu.

Ne tot întrebăm cum se poate opri acest declin. Nu putem da vina doar pe femeie sau doar pe bărbat. Nu putem spune că unul este înger din paradis iar celălalt diavol din iad. Vina e un lucru comun. Vina aparține și celor care ar trebui să se implice mai mult în formarea și educarea celor care vor să întemeieze o familie.

Autorul cărții sacre Eclesiasticul nu și-a dorit o mașină de scris, dar nici o femeie cicălitoare nu și-a dorit, după cum reiese din cuvintele sale: "O femeie tăcută este un dar al lui Dumnezeu și nimic nu este mai de preț decât o femeie cuminte".

Au femeile un rol mai mare în certuri? Probabil că da, căci debitul verbal al femeii se pare că este mai mare decât al bărbatului. Știm că forța cuvântului poate să lovească mai tare decât un pumnal. Cuvântul este mai ascuțit decât o sabie. El pătrunde în inima omului și creează răni care nu se mai vindecă niciodată. E cunoscut leacul pe care un preot i l-a oferit unei femei care se plângea că mereu se certa cu soțul ei când se întorcea de la serviciu: "Ia o gură de apă când intră soțul pe ușă, i-a spus preotul, și n-o înghiți până nu-ți trece mânia". Femeia a făcut așa și a aflat că secretul certurilor stătea în cuvântul ei. Ar fi mai puține certuri sau poate s-ar termina toate dacă unul din cei doi ar fi capabil să tacă în anumite momente. Leacul poate să vină din partea Bisericii, din implicarea ei mai mare în viața oamenilor, din prezentarea valorilor evanghelice, din formarea unor suflete capabile să înțeleagă sensul vieții.

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat