Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sinodul - a treia sesiune: omilia PS Petru Gherghel de la Liturghie

Biserica, poporul lui Dumnezeu,
Familia noastră!
"Rămâneți în dragostea mea"

Preasfințite, dragi confrați întru preoție, stimați membri sinodali, dragi frați și surori,

Facem astăzi un pas mai aproape de Isus care ne-a invitat să ne împărtășească cuvântul, chemarea sa și să ne încurajeze să înaintăm în larg.

Textele sfinte ne ajută să înțelegem și mai bine și mai profund ce înseamnă să fim Biserica; ce vocație avem în această mare familie și care este bucuria și datoria noastră în această nouă împărăție.

Biserica, mister și realitate voită de sfânta Treime încă din veșnicie, care a fost întemeiată de Isus Cristos la împlinirea timpurilor și care se naște și crește prin opera sfințitoare a Duhului Sfânt, care este construită pe temelia apostolilor, este familia noastră a celor care credem în Cristos și-l urmăm.

Biserica nu este o realitate invizibilă, ci una vizibilă, nu este o asociație prin alegerea unora care au un scop pământesc, ci este o familie formată din cei care-l urmează pe Isus, acceptă învățătura, păstrează structurile și legile sale, prețuiește și urmărește valorile sale perene.

În grupul și familia Bisericii nu se intră cu forța, ci în mod liber și din iubire. Ea este constituită din cei care privesc cu credință la Isus, autorul mântuirii și principiul unității și al păcii (LG 9), din cei care se oferă să fie discipoli și colaboratori generoși, membri activi ai noului popor al lui Dumnezeu în această lume.

Cunoscând această apartenență, vom înțelege pe deplin demnitatea, locul și misiunea pe care un creștin adevărat le are în Biserică și datoria fiecăruia de a trăi în conformitate cu această vocație și identitate.

Ascultând textele din liturgia cuvântului care au fost proclamate și meditându-le cu atenție, descoperim cu adevărat locul nostru în misterul Bisericii, realitatea prezenței fiecăruia dintre noi în familia lui Cristos, chemare ce ne revine fiecăruia, știind că suntem uniți de același Duh în același trup în care Cristos este Domnul, iar toți avem un singur Tată al tuturor, care este peste toate, prin toți și în toți.

În acest organism, "unii au misiunea de apostoli, alții de profeți, de evangheliști, de păstori și învățători, pentru desăvârșirea slujirii spre edificarea trupului lui Cristos până când vom ajunge toți la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la omul desăvârșit, la măsura staturii plinătății lui Cristos ca să nu mai fim copii, purtați de valuri și duși încoace și încolo de orice vânt al învățăturii prin înșelăciune omenească, ci fideli adevărului în iubire ca să creștem în toate pentru el, care este capul, Cristos, de la care tot trupul se leagă și se îmbină prin orice încheietură, în funcție de menirea stabilită fiecărui mădular în parte, și se realizează astfel creșterea trupului spre edificarea sa în iubire".

Apostolul neamurilor insistă asupra acestui adevăr în multe din scrisorile sale, arătând ce realitate mistică și sfântă se verifică în Biserică în care "după cum într-un singur trup avem multe membre, însă nu toate membrele au aceeași funcție, tot așa și noi, care suntem mulți, suntem un trup în Cristos și mădulare unul altuia. Dar avem daruri diferite după harul care ne-a fost dat: darul profeției, darul slujirii, de a fi învățător, darul de a îndemna, darul de a conduce, de a face milostenie etc. Vă îndemn, deci fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu să vă oferiți trupurile voastre, ca jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu: acesta este cultul vostru spiritual" (cf. Rom 12 etc.).

Înțelegând apartenența noastră la Biserica locală, trebuie să descoperim fiecare locul nostru în cadrul acestui organism viu: episcopul, preoții, persoanele consacrate, familiile - părinții, tinerii, copiii, laicii, întregul popor al lui Dumnezeu.

Vom analiza astăzi tocmai această realitate a Bisericii locale unde vom putea descoperi și mai bine cum ne corelăm împreună spre edificarea aceluiași trup mistic al lui Cristos și cum trebuie să ne aducem contribuția la binele întregului organism care este Biserica.

În acest context, evanghelia proclamată ne prezintă o condiție - sine qua non - esențială, fără de care nu suntem Biserică, organism viu.

Pentru a putea contribui la binele întregului butuc al viței de vie se impune o legătură vitală, fundamentală cu vița. Mlădițele nu vor simți bucuria vieții fără această legătură și nici nu vor putea contribui la creșterea întregului butuc fără a fi unite cu vița.

Cu alte cuvinte, dacă mlădițele vor rămâne unite, legate de viță, vor putea aduce rod și vor fi mereu vii și pline de viață.

În cazul Biserici noastre suntem chemați să păstrăm legătura directă cu Isus, vița cea adevărată, după cum el însuși ne spune: "Rămâneți în mine și eu în voi. Cel care rămâne în mine și eu în el acela aduce rod mult, pentru că fără mine nu puteți face nimic" (In 15,4-6).

Ultima noastră întâlnire sinodală ne-a chemat să-l descoperim pe cel care este izvorul întregii vieți de sfințenie exprimat prin Euharistie și celelalte taine din care se revarsă și din care se alimentează dragostea față de toți.

Astăzi vom descoperi că de fapt noi toți suntem legați de cel ce rămâne în mijlocul nostru și că trebuie să înțelegem că, fiind membri ai trupului său mistic, avem nu numai o imensă bucurie și onoare, ci și o obligație continuă de a rămâne în comuniune cu el.

În cadrul Bisericii noastre fiecare aparținem unei forme de trăire a vieții creștine în familie, în preoție, în viața consacrată și în lumea laică. Indiferent în ce categorie ne aflăm, este absolut important să ne păstrăm legătura cu Isus, vița și viața noastră.

Vom dispune de energie divină, de forța motrice, de sprijin ceresc și de aliment pentru creștere, dacă viața noastră va avea un punct fix, o legătură reală cu izvorul, cu butucul, cu viața, cu însuși Cristos, izvorul și autorul vieții de sfințenie.

Ne unim acum în rugăciune și ne apropiem de altar însoțiți de Maica Sfântă și de ceilalți apostoli și ucenici, înălțând din inimi o strigare:

Doamne, viața și izvorul nostru, revarsă necontenit în noi energia vieții, hrana cuvântului tău; dă-ne forța Spiritului tău și păstrează în noi toți, episcopi, preoți, persoane consacrate, familii, părinți și copii și în tot poporul creștin laic iubirea ta dumnezeiască. Amin.

Iași, 25 noiembrie 2004

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat