Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La LiturghieIași: A treia sesiune plenară a Sinodului (I)

Convocat de către PS Petru Gherghel la 8 decembrie 2001, Sinodul Diecezei de Iași, după mai multe etape, se apropie de final. Acum e momentul sesiunilor plenare (9, 17, 25 noiembrie și 2 decembrie), urmând ca închiderea solemnă să aibă loc la 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri.

În Moldova, iarna a început să-și arate colții. Zăpada și ghețușul i-au speriat pe unii pentru cea de-a treia sesiune plenară de joi, 25 noiembrie. Sesiunea a început printr-o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel la ora 9.30. Încetul cu încetul preoți, laici și persoane consacrate au început să umple catedrala și apoi sala sinodală. De la Botoșani la Galați și de la Huși la Piatra Neamț, reprezentanți ai tuturor realităților diecezei, din toată Moldova și nu numai, au venit la Iași pentru adunarea sinodală. Invitați speciali pentru această sesiune au venit de la București, Cluj și Roma.

"Forme de trăire ale vieții creștine" a fost tematica generală. S-au analizat stările de viață prezente în dieceză: căsătoria și familia, preoții, călugării și laicii.

La Liturghie s-au citit din Scrisoarea către Efeseni (4,1-7.11-20), pasajul în care apostolul neamurilor spune că în Biserică sunt mai multe daruri. Evanghelia a fost din Ioan (15,1-16), pasajul în care Cristos spune că el este vița iar noi mlădițele.

După ce a explicat lecturile, la omilie, păstorul diecezei a spus: "Înțelegând apartenența noastră la Biserica locală trebuie să descoperim fiecare locul nostru în cadrul acestui organism viu: episcopul, preoții, persoanele consacrate, familiile - părinții, tinerii, copiii, laicii, întregul popor al lui Dumnezeu. Vom analiza astăzi tocmai această realitate a Bisericii locale unde vom putea descoperi și mai bine cum ne corelăm împreună spre edificarea aceluiași trup mistic al lui Cristos și cum trebuie să contribuim la binele întregului organism care este Biserica".

Pr. Alois MoraruRugăciunea de laudă de la Liturghie a fost urmată în sala sinodală de prezentarea celor patru teme, discuții, propuneri și votarea propozițiilor. Înainte de a începe prezentarea temelor a fost întronizată Sfânta Scriptură și s-a făcut o rugăciune. Secretariatul, prin pr. Alois Moraru, a prezentat un raport asupra celei de-a doua întâlniri desfășurată cu o săptămână în urmă. Concluziile Secretariatului au fost clare: primele două întâlniri s-au bucurat de participare și de interes deosebit. Din cei 316 membri convocați (195 de preoți, 19 persoane consacrate, 102 credincioși laici) au fost aproape toți. Rodul muncii participanților s-a concretizat în temele și propozițiile prezentate, în noi sugestii și propoziții adunate după cele două întâlniri: în total peste 200 de pagini.

Moderator al celei de-a treia sesiuni a fost pr. Dumitru Patrașcu.

"Căsătoria și familia creștină: identitate și misiune" a fost prima temă, fiind prezentată de pr. Isidor Chinez. În centrul atenției, pentru a fi analizate, au stat aspecte legate de pastorația familiei, familiile aflate în situații dificile, pregătirea la căsătorie și la viața de familie, celebrarea căsătoriilor etc.

Pr. Isidor ChinezAu fost propuse, în cadrul discuțiilor: cursuri de pregătire la căsătorie; întâlniri între familii, între preoți și părinții celor care vor să se căsătorească; pregătire și cateheză intensă și prelungită pentru Căsătorie; accentul pe rugăciunea în familie, pe participarea la Liturghie și sacramente, promovarea celebrării Zilei Familiei, implicarea laicilor în pregătirea logodnicilor; sobrietatea la nunți, eliminarea superstițiilor; grijă pentru educația adolescenților și tinerilor. S-au prezentat și situații mai dificile "Ce facem, a întrebat o participantă, când un soț o ia razna, bea, face datorii? Ce se poate face pentru protejarea copiilor".

Au vorbit apoi invitații speciali, implicați în munca cu familiile. Marina Fara, membră a Consiliului Pontifical pentru Familii, a apreciat mărturisirea valorilor familiei, efortul care se face pentru salvarea familiilor în Dieceza de Iași, grija preoților pentru familii "Acestea sunt garanții pentru timpuri mai bune", a spus ea. A propus apoi schimburi de experiențe între dieceze, pentru ca atacurile împotriva familiei să fie înfruntate împreună...; a exprimat recunoștința pentru că în Dieceza de Iași se face pregătirea preoților care fac pastorație în Arhidieceza de București. A sugerat extinderea programului "Tineri pentru o viață curată".

Oana și Radu Capan de la Cluj au prezentat situl și revista pentru familii.

Pe lângă faptul că situl și revista promovează o cultură și o civilizație a vieții, "scopul lor este de a ajuta familia în formarea permanentă și pe tineri care vor să întemeieze familii", a spus Radu Capan. Oana Capan a subliniat că revista a apărut pentru că "s-a simțit nevoia ca familiile să aibă o revistă a lor... Este un instrument pentru familii și pentru cei care lucrează în pastorația familiei".

Maria Gherghel de la Roman a prezentat programul Centrului de Ajutor pentru Viață.

Pr. Fabian DobosCea de-a doua temă: "Prezența laicilor în Biserică, societate, cultură și politică" a fost prezentată de pr. Fabian Doboș. Au fost analizate aspecte legate de participarea activă la viața Bisericii, la Liturghie și implicarea laicilor în diferite activități de animare liturgică și pastorală, formarea grupurilor de cateheți laici, cursuri în vederea formării permanente a laicilor, implicarea în domeniile social, cultural și politic. S-au propus, printre altele, încurajarea și susținerea Acțiunii Catolice, conștientizarea că e un ajutor pentru pastorație...

Laicii au fost provocați să-și spună părerea. Cum era de așteptat, primele două teme au făcut ca aceștia sa se înscrie mai mulți la cuvânt.

Care le sunt impresiile și cum au înțeles ei rolul laicului în Biserică? Unii dintre ei au răspuns la întrebările de mai sus.

  • La Sinodul diecezan reprezint Acțiunea Catolică din dieceză. Ceea ce m-a surprins în mod plăcut în desfășurarea lucrărilor sinodale a fost diversitatea temelor supuse dezbaterii, ceea ce denotă preocuparea Bisericii pentru formarea unei societăți puternic ancorată în principiile creștine. În ceea ce privește tema "Prezența laicilor în Biserică, societate și cultură" s-a vorbit despre: formarea laicilor pentru apostolat și implicarea acestora în plan social și caritativ, conștientizarea rolului Acțiunii Catolice în viața parohiei și a diecezei, colaborarea laicilor cu autoritățile civile, inițierea unor cursuri pentru formarea laicilor de a se implica în societate, formarea unei conștiințe mature și responsabile în domeniul politic s.a. Am rămas impresionată de caracterul deschis al Sinodului. Sunt multe luări de cuvânt, atât din partea preoților și a persoanelor consacrate, cât și din partea laicilor. Sunt convinsă că multitudinea aspectelor abordate de Sinodul diecezan aduce un suflu nou, o reînnoire, în cadrul Bisericii locale. Îmi place să cred că noi, creștinii mileniului trei, vom vâsli mai curajos în viața cotidiană prin punerea în practică a propunerilor pe care Sinodul le face. (Anca Lucaci, Răchiteni)

  • Pentru mine a fost o șansă nemaipomenită de a participa activ, nu numai în aceste sesiuni finale, ci și în aprofundarea celor 17 teme în cadrul comisiei parohiale care, la noi, a trezit destul interes. M-am simțit atât reprezentantă a comunității cât și a unui grup de familii tinere care, de aproape șapte ani, ne întâlnim pentru a trăi viața noastră de soți și părinți în mod mai conștient și ca o adevărată vocație în sânul Bisericii. Am avut ocazia de a ne gândi la anumite probleme concrete, dar și de a visa la stilul de Biserică diecezană pe care o dorim pentru noi și pentru copiii noștri. Sinceră să fiu nu m-am așteptat ca toată pregătirea pentru Sinodul diecezan să decurgă atât de bine. Cred cu toată convingerea că așteptările vor fi pe măsură. (Gabriela Mărtișcă, Pildești)

  • Am participat la prima parte a sesiunii a treia, a adunării Sinodului diecezan. Am așteptat cu nerăbdare și emoție abordarea temei: "Căsătoria și familia creștină: chemare și misiune" și am rămas plăcut surprinsă că problemele care eu mi le pun cu privire la viața de familie au fost atinse și propuse spre dezbatere la Sinodul Diecezei de Iași. M-a impresionat faptul că moderatorul, pr. Dumitru Patrașcu, a acordat prioritate la discuții laicilor. Mulți laici au luat cuvântul și au scos în evidență problemele cu care se confruntă familia creștină. Am rămas impresionată că s-au abordat teme foarte delicate cum ar fi: reglementarea nașterilor. S-a promovat reglementarea naturală a nașterilor și s-au combătut metodele de contracepție chimice, atât de dăunătoare sănătății și atât de mediatizate astăzi. Mă bucur că s-a pus accent pe promovarea valorilor familiei, pe rugăciunile familiale și participarea la sacramente. Mă bucur că într-o lume atât de modernă, chiar materialistă și împotriva vieții, în cadrul Sinodului diecezan s-a insistat promovarea vieții. (Cristina Ghercă, Răchiteni)

  • Ca membru al adunării sinodale, am constatat personal faptul că Sinodul este adunarea preoților, călugărilor și laicilor, reprezentând Biserica locală de Iași, aleși pentru a acorda ajutor episcopului diecezan cu privire la binele întregii comunități. Prin urmare, prezența laicilor în Biserică, societate, cultură și politică o consider imperios necesară, dincolo de dificultățile cu care se confruntă credincioșii în aceste demersuri ale lor. Cu atât mai mult, cu cât credincioșii sunt mlădițe ale aceleiași vițe, după cum forte sugestiv menționa papa Ioan Paul al II-lea în documentul "Christifideles laici". Contribuția laicilor o consider necesară pentru supraviețuirea Bisericii. Biserica înseamnă comunitatea tuturor credincioșilor, aceștia din urmă compun Biserica lui Cristos. Astfel, laicii trebuie să se implice în anumite activități culturale, sociale, politice, sprijinind viața Bisericii. Preoții catolici au datoria de a se îngriji de permanenta formare a laicilor și de a-i ajuta să-și trăiască vocația de fii ai lui Dumnezeu, cu toată conștiinciozitatea. În același timp, credincioșii trebuie să fie disponibili la chemarea păstorilor lor sufletești, astfel încât să existe o colaborare strânsă între păstori și laici. Și aceasta, întrucât numai printr-o asemenea simbioză se poate ajunge la acea unitate de care vorbește Cristos în evanghelie, se poate ajunge "ca toți să fie una". Împreună, laici și preoți, mădulare ale Bisericii lui Cristos, trebuie să "înaintăm în larg", dar nu oricum, ci "înrădăcinați și întemeiați în iubire". (Anton Coșa, Cleja)

  • Eu cred că lucrările Sinodului din perioada 9 noiembrie - 8 decembrie vor reprezenta un moment deosebit de important în trăirea vieții creștine viitoare. Deoarece societatea în care trăim se află în continuă schimbare, în care cultura și morala creștină sunt puse peste tot în discuție, se impune ca și noi, laicii, prin preoția comună pe care am primit-o la Botez, să contribuim la misiunea de evanghelizare și catehizare, să anunțăm și să vestim evanghelia lui Cristos, pe Isus Cristos, împărăția lui Dumnezeu, în așa fel încât fiecare creștin să aibă o participare deplină, conștientă, activă la sfânta Liturghie. (Ioan Pușcașu, Gherăești)

În după-amiaza zilei de joi, 25 noiembrie, lucrările sinodale au fost reluate, după ce, în pauza de prânz, Secretariatul Sinodului a prezentat câteva date statistice legate de "Sinodul în parohiile diecezei".

Pr. Iosif Păuleț a propus cea de-a treia temă a zilei: "Preoții și vocația la Preoție în slujirea diecezei". Au fost analizate: formarea preoților, activitate și colaborare mai intensă cu enoriașii, ajutorarea parohiilor mici, formarea viitorilor preoți (sprijinul din partea familiei, profesorilor și a preoților), favorizarea vocațiilor la preoție, pregătirea și celebrarea Zilei Vocațiilor. În cadrul discuțiilor, printre altele, s-au propus: animarea vocațională în parohii; campusuri vocaționale; colaborare cu diferite ordine călugărești; însoțirea tinerilor și a copiilor în drumul lor spre Cristos; asociații pentru preoți; implicarea comunității; grijă din partea parohilor pentru seminariștii a căror părinți sunt plecați în străinătate; angajarea preoților tineri în activitățile diecezei; rotația parohilor; implicarea preoților în descoperirea și promovarea vocațiilor; sprijinirea profesorilor din seminarii; promovarea zilelor de reculegere...

Fr. Iosif BisocCea de-a patra temă, "Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei", a fost propusă de pr. Iosif Bisoc și au fost puse spre dezbatere aspecte legate de animarea vocațională a tinerilor, valorizarea Zilei Persoanelor Consacrate, cateheză susținută și adecvată, activitatea pastorală și formarea călugărilor, colaborarea mai bună cu pastorația diecezei, cunoașterea vieții consacrate etc.

S-au propus: implicare în pastorație după carisma proprie fiecărei congregații; necesitatea de a alcătui un plan pastoral comun; cunoașterea și promovarea diferitelor carisme; prezența mai multor congregații înseamnă o bogăție...

Preoți, călugări și călugărițe s-au înscris la cuvânt și au venit cu propuneri. Un preot și o călugăriță, prezenți la lucrările sinodale, au exprimat gândurile lor.

  • Am simțit o mare bucurie să văd în această a treia sesiune a Sinodului dorința de reîmprospătare a vieții creștine în mădularele trupului mistic al lui Cristos: preoți, călugări, laici. Preotul a fost totdeauna obiect și subiect de atenție din partea magisteriului Bisericii Catolice, dar și a societății. Într-o atmosferă deosebită, membrii sinodali au subliniat probleme care, în rezumat, au răspuns la întrebările: cine este preotul? la ce folosește preotul? cum trăiește preotul? M-am bucurat să aud că preotul este și rămâne în primul rând un om, un slujitor, deoarece preoția ministerială este în slujba preoției comune; un om al comuniunii cu Dumnezeu și ceilalți. Dar s-a arătat și începutul de criză al vocațiilor în dieceză, criză datorată uneori lipsei de implicare a preoților și a comunităților parohiale în pastorația vocațională, dar și schimbării fizionomiei familiei de azi. Noi semănăm... ne rugăm... și așteptăm. Domnul dă rodul. (pr. Cristinel Fodor)

  • Ca persoană consacrată din Dieceza de Iași mă bucur să trăiesc acest timp de har și de reînnoire în Biserica locală. În a treia sesiune de lucru a Sinodului a fost prezentată și tema: "Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei". Am văzut că multe persoane consacrate au mărturisit pe Cristos în timpurile dificile cu sacrificiul vieții până la martiriu. Am apreciat bogăția carismelor în Biserica locală prin prezența unui număr mare de congregații care lucrează în dieceză în pastorație, educație, în domeniul social-caritativ... Sunt convinsă că persoanele consacrate, în angajarea lor în Dieceza de Iași, au un rol important de "sare" și "lumină" prin trăirea proprie și prin slujirea lor. Dintre propozițiile propuse țin să subliniez necesitatea formării permanente pentru o trăire autentică a vocației și susținerea noilor vocații prin animația vocațională și rugăciune. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a chemat să-l urmez în viața consacrată, pentru darul vocației oferit Bisericii și pentru grija părintească a episcopilor și păstorilor sufletești din dieceza noastră. (sr. Monica Ante, Bacău, Surorile Oblate Asumpționiste)

"Biserica crește în acest timp de har, a spus PS Aurel Percă spre finalul întâlnirii. Din ce am ascultat azi vedem cum problemele sunt mai urgente și ne provoacă mai mult...; am văzut ce înseamnă implicarea laicilor în viața Bisericii... Sinodul nu trebuie să fie paranteze săptămânale, ci o creștere... Protagonistul este tot poporul lui Dumnezeu și azi am avut ocazia să contemplăm această Biserică... Să ne caracterizeze gândul de a da curs invitației Mântuitorului de a înainta în larg...".

Preoții Bartolomeu Blaj și Petru-Bogdan Răchiteanu s-au întors recent din Ecuador. Părintele Bartolomoeu a povestit în fața participanților experiența de trei luni în Ecuador... nevoia de preoți care se simte acolo... necesitatea de a duce evanghelia în acele ținuturi în care o parohie ajunge până la 109 sate.

PS Petru Gherghel a încheiat sesiunea îndemnând să nu se uite ceea ce a spus Cristos: "Rămâneți în dragostea mea, fără mine nimic nu puteți face". A subliniat ceea ce s-a spus la Radio Vatican că în Dieceza de Iași se lucrează la temelie pentru a întări zidurile: sus în catedrală participanții se roagă, iar jos în sala sinodală se analizează...

Imagine din salaCele 17 teme au fost împărțite în patru arii tematice analizate în patru zile din lunile noiembrie și decembrie. Marți, 9 noiembrie, a avut loc prima sesiune cu tema generală "Prezența Bisericii în educația și formarea oamenilor"; s-au analizat: preocuparea Bisericii locale pentru instruirea și educația catolică în școală, pastorația tinerilor și copiilor, precum și impactul cu mass-media. Miercuri, 17 noiembrie, a avut loc cea de-a doua sesiune. Sub aria tematică "Trei slujiri fundamentale", au fost puse în discuție chestiuni legate de evanghelizare și catehizare, liturgie și caritate. A patra sesiunea plenară va avea loc joi, 2 decembrie, cu tema generală: "Viața și misiunea Bisericii" analizată prin prisma structurilor ecleziale, bunurile economice, implicarea Bisericii locale în misiunea "ad gentes", în ecumenism și preocuparea ei față de emigranți.

Stolele sau eșarfele, insignele, ecusoanele, mapele și foile pe care le-au primit participanții purtau aceeași emblemă: Cristos în barcă îi spune lui Petru: "Înaintează în larg". "Înaintează în larg" a însemnat pentru sesiunea a treia a Sinodului diecezan analiză și căutare de soluții la aspecte legate de familie, laici, preoți și persoane consacrate. În același timp a însemnat și împărtășirea bucuriilor și speranțelor, a ceea ce avem în comun, a faptului că lucrăm în aceeași Biserică și dorim să-l slujim mai mult pe Cristos Domnul, fiecare după darul și chemarea pe care le-a primit.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat