Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Va începe a treia sesiune plenară a Sinodului

Joi, 25 noiembrie, va avea loc la Iași a treia sesiune plenară a Sinodului diecezan. "Forme de trăire ale vieții creștine" este tema generală. În această sesiune vor fi analizate stările de viață prezente în dieceză: căsătoria și familia, preoții, călugării și laicii.

Sesiunea va începe printr-o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel la ora 9.30. După un raport cu privire la cea de-a doua sesiune făcut de secretariatul Sinodului vor urma prezentarea pe rând celor patru teme propuse, discuții și propuneri după fiecare temă și votarea propozițiilor. Moderator al întâlnirii este pr. Dumitru Pătrașcu.

Prima temă, "Căsătoria și familia creștină: identitate și misiune", va fi prezentată de pr. Isidor Chinez. Vor fi luate în discuție aspecte legate de pastorația familiei (comise diecezană pentru familie, zile de reculegere, exerciții spirituale, direcțiune spirituală, sărbătoarea familiei, întâlniri între familii etc.), familiile aflate în situații dificile, pregătirea la căsătorie și la viața de familie, celebrarea căsătoriilor etc.

Cea de-a doua temă, "Prezența laicilor în Biserică, societate, cultură și politică", va fi prezentată de pr. Fabian Doboș. Vor fi analizate aspecte legate de participarea activă la viața Bisericii, la Liturghie și implicarea laicilor în diferite activități de animare liturgică și pastorală, formarea grupurilor de cateheți laici, cursuri în vederea formării permanente a laicilor, implicarea în domeniile social, cultural și politic.

După pauza de prânz pr. Iosif Păuleț va prezenta cea de-a treia temă: "Preoții și vocația la Preoție în slujirea diecezei". Vor sta în centrul atenției: formarea preoților, activitate și colaborarea mai intensă cu enoriașii, strategii pastorale locale, ajutorarea parohiilor mici, formarea viitorilor preoți (sprijinul din partea familiei, profesorilor și a preoților), favorizarea vocațiilor (responsabil diecezan pentru vocații, pastorație vocațională din partea profesorilor de la Seminar, pregătirea și celebrarea Zilei Vocațiilor).

Cea de-a patra temă, "Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei", va fi prezentată de pr. Iosif Bisoc și vor fi puse spre dezbaterile aspecte legate de animarea vocațională a tinerilor, valorizarea Zilei Persoanelor Consacrate, cateheză susținută și adecvată, activitatea pastorală și formarea călugărilor, colaborarea mai bună cu pastorația diecezei, cunoașterea vieții consacrate etc.

În pauza de prânz Secretariatul Sinodului va prezenta câteva date statistice legate de "Sinodul în parohiile diecezei".

La această întâlnire vor participa, mai ales la prima temă legată de familie, invitați speciali din București, Cluj și Roman.

Amintim că marți, 9 noiembrie, a avut loc prima sesiune cu tema generală "Prezența Bisericii în educația și formarea oamenilor"; s-au analizat: preocuparea Bisericii locale pentru instruirea și educația catolică în școală, pastorația tinerilor și copiilor, precum și impactul cu mass-media. Miercuri, 17 noiembrie, a avut loc cea de-a doua sesiune plenară. Sub aria tematică "Trei slujiri fundamentale", au fost puse în discuție chestiuni legate de evanghelizare și catehizare, liturgie și caritate.

Se așteaptă ca în cea de-a treia sesiune laicii să se înscrie la cuvânt în număr mare: sunt două teme în care va fi vorba chiar de ei: "Căsătoria și familia creștină: chemare și misiune" și "Prezența laicilor în Biserică, societate, cultură și politică".

A patra sesiunea plenară va avea loc joi, 2 decembrie, începând cu ora 9.30.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Ordinea de zi

Adunarea generală a Sinodului
Sesiunea a III-a - 25 noiembrie 2004

9.30 - Sfânta Liturghie concelebrată

10.45 - Sesiunea a III-a: Forme de trăire ale vieții creștine (Moderator: pr. Dumitru Pătrașcu)
Rugăciune Raport al Secretariatului Sinodului

Tema I: Căsătoria și familia creștină: identitate și misiune (Relator: pr. Isidor Chinez)
Discuții și propuneri pe marginea temei
Votarea propozițiilor

12.30 - Tema a II-a: Prezența laicilor în Biserică, societate, cultură și politică (Relator: pr. Fabian Doboș)
Discuții și propuneri pe marginea temei
Votarea propozițiilor

13.00 - Pauză de prânz

13.50 - Secretariatul Sinodului: Sinodul în parohiile diecezei (date statistice)

14.00 - Tema a III-a: Preoții și vocația la Preoție în slujirea diecezei (Relator: pr. Iosif Păuleț)
Discuții și propuneri pe marginea temei
Votarea propozițiilor

15.00 - Tema a IV-a: Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei (Relator: pr. Iosif Bisoc)
Discuții și propuneri pe marginea temei
Votarea propozițiilor

15.45 - Concluzii și rugăciunea de încheiere


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat