Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Admissio la Institutul Teologic din Iași

Cincisprezece studenți din anul III, de la Institutul Teologic din Iași, au fost admiși sâmbătă, 20 noiembrie, printre candidații la ordinele sacre. Cu această ocazie ei au îmbrăcat în mod oficial haina clericală (reverenda). Celebrarea a început la ora 19.00 în capela Seminarului din Iași și a fost prezidată de PS Aurel Percă.

Celebrarea admiterii noilor candidați la ordinele sacre s-a desfășurat în timpul unei zile de reculegere. Cu această ocazie studenții au avut ocazia să reflecteze și să aprofundeze asupra acestui pas important în drumul lor spre sfânta Preoție. Ziua de reculegere a fost ținută de pr. Ștefan Socaciu, care activează în Dieceza de Chișinău.

La ora 18.30 candidații, împreună cu ceilalți seminariști și preoții din seminar, s-au adunat în capelă, unde s-au rugat sfântul Rozariu. Ei au ocupat locurile special pregătite, aproape de altar. La ora 19.00 a început momentul liturgic al admiterii noilor candidați la ordinele sacre. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă, alături de Excelența sa aflându-se rectorul seminarului, pr. Viliu Dancă.

După proclamarea lecturilor sfinte, a urmat un scurt cuvânt rostit de PS Aurel Percă. Excelența sa i-a îndemnat pe candidați să descopere frumusețea preoției. Dumnezeu a avut dintru început acest plan minunat cu ei. Trebuie să-i mulțumească întotdeauna, mai ales, printr-o corespundere de zi cu zi, concretizată în acești pași hotărâți și prin dorința de a nu-l decepționa pe Dumnezeu. Preasfințitul a încheiat îndemnându-i să pășească pe urmele apostolilor, maturizându-și chemarea, pregătindu-se pentru "da"-ul ce le va angaja întreaga viață.

După cuvântul episcopului a urmat ritul propriu-zis al celebrării "admissio". Candidații au răspuns "prezent" atunci când au fost strigați pe nume de părintele rector și "vreau" la două întrebări adresate de episcop. Una dintre întrebări suna astfel: "Voiți să vă formați un astfel de caracter, încât să puteți să-i slujiți cu credință Mântuitorului Isus și trupului său mistic, care este Biserica?". A urmat apoi binecuvântarea reverendelor cu apă sfințită și îmbrăcarea lor de noii candidați.

Cei 15 tineri admiși printre candidații la ordinele sacre sunt: Antica Mihai-Adrian (Piatra Neamț), Bălteanu Iosif (Butea), Bogatu Ștefan (Onești), Chelariu Marius-Ionuț (București - Sf. Tereza), Cocuț Claudiu (Tețcani), Diac Lucian (Pașcani), Enășel Marius (Bacău - Sf. Nicolae), Farțadi Gabriel (Fărăoani), Hârja Felician-Sergiu (Hălăucești), Mătășel Răzvan (Roman - Fer. Ieremia), Mihoc Valerian (Frumoasa), Petrea Andrei-Ionel (Lilieci), Petruț Cristian (București - Adormirea Maicii Domnului), Roca Iulian (Bacău - Fer. Ieremia), Stancu Paul-Sebastian (Slatina).

Prin ritul liturgic al admiterii candidaților la ordinele sacre "cel care aspiră la diaconat sau prezbiterat manifestă public voința de a se oferi lui Dumnezeu și Bisericii pentru a exercita ordinul sacru; Biserica, din partea sa, primește această ofertă, îl alege și îl cheamă (pe candidat) pentru a se pregăti la primirea ordinului sacru și să fie astfel regulamentar admis între candidații la diaconat și prezbiterat. Ritul are, așadar, un caracter spiritual și eclezial și angajează candidatul la aprofundarea conștientă a propriei vocații la starea eclezială și la pregătirea în mod gradual a viitoarelor obligații diaconale sau preoțești. Norma este dictată de motive pedagogice și spirituale în favoarea aspiranților, înainte de toate pentru a solicita un mai mare angajament pentru primirea ordinelor sacre. Este un sacramental conferit nonclericilor care doresc să devină clerici și care doresc să-și maturizeze această hotărâre.

Iată ce au declarat câțiva dintre ei:

  • Am simțit cu adevărat darul pe care Dumnezeu mi l-a oferit în mod personal. Momentul cel mai emoționant a fost atunci când am auzit rostindu-se numele meu. Mă rog lui Dumnezeu ca răspunsul pe care l-am dat cu această ocazie să-l pot repeta în fiecare clipă. (Bălteanu Iosif)

  • Ziua în care am fost admis printre candidații la ordinele sacre rămâne pentru mine și colegii mei o zi cu o semnificație deosebită. Am primit un răspuns afirmativ oficial din partea Bisericii, care vrea să ne numere printre slujitorii ei. (Hârja Felician-Sergiu)

  • Prin primirea reverendei am trăit un moment cât se poate de înălțător. Am fost admis printre candidații la ordinele sacre. E un semn că Dumnezeu rămâne fidel chemării pe care mi-a adresat-o mai demult. (Farțadi Gabriel)

  • Biserica ne-a admis printre cei care se pregătesc să devină preoți. Astfel putem continua drumul spre darul cel mai de preț pe care ni l-a oferit Dumnezeu. E greu de descris sentimentul care a fost în sufletul nostru. Am simțit cu adevărat darul pe care Dumnezeu mi l-a oferit în mod gratuit, fără ca eu să-l merit. Acest eveniment mă face mai responsabil de chemarea primită. Doamne, ajută-mă să corespund chemării pe care mi-ai adresat-o! (Mătășel Răzvan)

  • Dumnezeu mă vrea mai aproape de sfânta Preoție. Am simțit acest lucru cel mai intens o dată cu intrarea printre candidații la ordinele sacre. Acest pas mă angajează și mă responsabilizează mai mult. (Stancu Paul-Sebastian)

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat