Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

RebeliMulțumire și cerere de rugăciune din Coasta de Fildeș

După cum ați fost informați în ultima perioadă a avut loc un conflict armat în Coasta de Fildeș.

De fapt care este situația pe scurt? De mai bine de doi ani există un conflict între armata guvernamentală, care controlează partea de sud și rebeli, care controlează partea de nord. După mai multe acorduri de pace a avut loc și cel de la Linas-Marcussis, în urma căruia forțe ONU și franceze tot sub egida ONU au fost trimise pentru a crea o zonă de încredere și pentru a asigura condițiile pentru rezolvarea conflictului pe calea dialogului. După aceea a avut loc acordul Accra III, la sfârșitul lui iulie 2004, potrivit căruia pe 15 octombrie ar fi trebuit să înceapă dezarmarea rebelilor.

Din păcate, acest lucru nu a avut loc și pe 4 noiembrie 2004 a izbucnit această ultimă criză. Armata guvernamentală a început să atace orașul Bouake, reședința rebelilor. În a treia zi de bombardamente, sâmbătă, 6 noiembrie 2004, a fost lansată o bombă și asupra unei baze militare franceze. După care forțele franceze au distrus imediat cele două avioane de război Ceh, iar seara și elicopterele de luptă. După acest incident armata terestră care avansase mult spre Bouake a primit ordin să se retragă și, la intervenția statelor africane și a rezoluției ONU, situația începe să se normalizeze. În urma acestui conflict drumul spre adevărata pace se face și mai anevoios.

Rebelii au rechizitionat masina misionarilorÎn tot acest timp noi am rămas alături de credincioși, la Djebonoua, la 20 de kilometri de Bouake..., fapt care a dus la creșterea încrederii și a solidarității. Au fost multe gesturi la care ne-au curs lacrimile. Unii care aveau casa la asfalt și erau expuși pericolului au trebuit să plece, trecând prin fața porții noastre și văzându-ne ne lăsau mereu câte ceva, de obicei ceea ce aveau mai bun. Veneau zilnic să ne aducă de mâncare și apă dacă aveam nevoie. Era mereu cineva care să ne viziteze pentru a ne face companie.

Lumea de rând nu vrea război, își dorește din tot sufletul pacea. Crede din tot sufletul și speră ca într-o bună zi să o vadă cu adevărat. Am văzut curajul, dăruirea, eroismul din aceste persoane care și-au luat câteva lucruri și au plecat pentru câteva zile cu speranța de a se reîntoarce și a continua viața. Am văzut zâmbetul lor în aceste situații.

Iată de ce rămânem cu ei până și în aceste situații.

Rebelii au rechizitionat masina misionarilorVrem să vă mulțumim din suflet pentru susținerea și rugăciunile pe care le-ați făcut pentru noi și pentru întreaga populație. Ne încredințăm în continuare rugăciunilor voastre pentru ca Dumnezeu să înmoaie inimile tuturor pentru a se pune de acord și a face să domine pacea. Fie ca sfânta Fecioară să mijlocească acest har pe lângă Fiul ei Isus și să îndepărteze ura din inimile celor care au putere să promoveze și să facă să domnească pacea în întreaga Coastă de Fildeș.

Pe toată durata acestui conflict am fost în contact și cu sora Maria Dâscă, ce se află la Yamoussoukro, în zona guvernamentală. Și ea vă mulțumește foarte mult pentru tot.

Uniți în rugăciune,

Pr. Adrian Stoica și pr. Gabriel Cimpoeșu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat