Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A doua sesiune plenară a Sinodului (III)

Duc in altum! - Înaintează în larg! - acesta este motoul sub care se desfășoară Sinodul, moment de reflecție, analiză și înnoire, în cadrul Diecezei de Iași. Preoți, persoane consacrate, laici asociați și alți credincioși au fost convocați să participe la adunările plenare sinodale ce au loc pe parcursul a patru sesiuni în catedrala din Iași.

După ce la prima întâlnire s-a vorbit despre "Prezența Bisericii în educația și formarea oamenilor", supunându-se dezbaterii pastorația tinerilor și a copiilor, instruirea și educația catolică în școală și rolul mass mediei în cadrul Bisericii, miercuri, 17 noiembrie, a urmat a doua sesiune cu tema "Trei slujiri fundamentale".

Lucrările acestei adunări plenare sinodale s-au deschis la ora 9.30 cu o sfântă Liturghie, concelebrată de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, în prezența a peste 300 de persoane: preoți, persoane consacrate și laici credincioși. "Încredințăm Sfintei Fecioare lucrările noastre sinodale și întreaga noastră dieceză, iar călăuziți de Duhul Sfânt să înaintăm cu mult curaj în larg!" - a fost mesajul Preasfințitului Petru Gherghel, din cadrul omiliei.

La ora 10.45, în prezența celor doi episcopi, a început dezbaterea propriu-zisă a subiectelor de pe ordinea de zi, moderator al discuțiilor fiind pr. Ștefan Lupu. Prima temă supusă atenției a fost "Transmiterea credinței: evanghelizarea și catehizarea" și a fost prezentată de pr. Mihai Roca. Din luările de cuvânt ale participanților au reieșit: necesitatea unui plan catehetic unitar, formarea grupurilor parohiale de cateheți coordonate de părintele paroh, editarea de materiale catehetice adaptate specificului fiecărei categorii de vârstă (copil, adolescent, tânăr, adult), implicarea și preocuparea preoților pentru cateheză, susținerea și promovarea catehezelor asociațiilor de laici, organizarea unor centre catehetice etc.

Părintele Anton Săboanu a prezentat în continuare tema "Liturgia și viața sacramentală", iar discuțiile s-au purtat pe următoarele coordonate: sacramentele inițierii (Botezul, Euharistia, Mirul), sacramentele de vindecare (Spovada, Maslul), sacramentele slujirii (Preoția, Căsătoria), sacramentaliile și pietatea populară. S-a vorbit astfel despre o catehizare adecvată primirii fiecărui sacrament, atât pentru cel care îl primește, cât și pentru cei care asistă la ele (părinții și nașii), utilitatea celebrării în parohii a unor Liturghii specifice copiilor și tinerilor, promovarea pelerinajului de la Cacica etc.

A urmat apoi prezentarea temei "Cântul sacru", relator fiind pr. Pavel Chelaru. A stat în centru rolul cântului sacru în cadrul celebrărilor liturgice, iar discuțiile care au avut loc au abordat următoarele aspecte: preocuparea pentru formarea cântăreților bisericești, promovarea cântului sacru prin editarea unor colecții de cântece sau a unor materiale audio, îmbunătățirea cântărilor pentru Liturghie și alegerea cântecelor celor mai captivante, schimburi de experiență între corurile din parohiile diecezei etc.

La ora 13.00 a avut loc o pauză, în cadrul căreia s-a luat prânzul.

Partea a doua a lucrărilor sinodale s-a deschis la ora 14.00, cu prezentarea temei "Activitatea social-caritativă a Bisericii locale", de către pr. Egidiu Condac, responsabil diecezan al asociației Caritas. Sărăcia, boala, suferința, familiile destrămate, văduvele, orfanii, bătrânii și persoanele singure sunt subiecte care au fost abordate în cadrul temei. Discuțiile au subliniat necesitatea formării și promovării voluntariatului, înființarea Caritasurilor parohiale, realizarea de acțiuni caritabile cu întreaga parohie, colaborarea cu instituțiile statului, asistența tinerelor mame, promovarea proiectelor cu scopuri social-caritative, colaborarea cu celelalte asociații de laici etc.

"Grija Bisericii față de categoriile speciale de credincioși", prezentată de pr. Petru Sescu a constituit ultima temă a zilei. S-a accentuat preocuparea Bisericii față de pastorația celor bolnavi, dependenți (de alcool, drog, tutun), aflați în închisoare și militari. Este necesară acordarea unei atenții deosebite prin asistarea bolnavilor din spitale de către un preot, crearea unor centre de ajutorare pentru cei dependenți, reintegrarea celor deținuți, acordarea de asistență spirituală militarilor etc.

Diversificarea aspectelor abordate de Sinodul diecezan accentuează preocuparea Bisericii pentru o societate vie și puternic ancorată în principiile creștine. Iar noi, creștinii mileniului trei, ne angajăm la "a vâsli" în larg, prin trăirea responsabilă a vieții cotidiene.

Impresii ale participanților:

"Am participat deja la două sesiuni plenare ale Sinodului și am rămas plăcut impresionată de modul în care se desfășoară aceste întâlniri. Pentru mine un moment deosebit de emoționant și solemn, a fost la prima Liturghie de deschidere a adunării generale, când fiecare membru sinodal a făcut profesiunea de credință. Atunci am simțit din plin responsabilitatea asumată și mi-am dat seama de importanța momentului istoric pe care îl trăiesc.
Este interesant că după prezentarea fiecărei teme au loc discuții, prilej pentru fiecare participant să-și exprime punctul de vedere. Îmi place că toate aceste întâlniri au un caracter deschis, iar ideile și propozițiile supuse spre votare pot fi completate cu sugestii și propuneri ale participanților.
Cu siguranță că fiecare membru al Sinodului, participând la aceste sesiuni plenare s-a reînnoit și s-a îmbogățit sufletește. Îmi place să cred că fiecare dintre noi va vâsli mai curajos în viața de zi cu zi, pentru ca "barca lui Petru" (Biserica) "să înainteze în larg", indiferent de intemperiile care încearcă s-o împiedice de a ne duce în "port" (împărăția lui Dumnezeu)". (Cristina Ghercă)

"Mă bucur că m-am numărat și eu printre cei aleși să participe la adunările plenare ale Sinodului diecezan. Îmi dau seama că trăiesc un moment important ce va intra în istoria Bisericii locale, de aceea toate temele supuse dezbaterii îmi dau un caracter de responsabilitate. Ceea ce este impresionant este numărul mare de persoane, preoți, persoane consacrate, laici, care se înscriu la cuvânt. Fiecare are de spus o sugestie, o propunere, semn că Duhul Sfânt este prezent în mijlocul nostru și lucrează!
Sigur că este de admirat și caracterul organizat al Sinodului. Totul este pus la punct, până la cel mai mic amănunt. Cred că organizatorii merită toate felicitările!
Iar noi, participanții, ne întoarcem acasă, de la această a doua sesiune plenară, mai bogați, mai generoși, mai responsabili..." (Pr. Marian Fechetă)

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat