Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A doua sesiune plenară a Sinodului (II)

Miercuri, 17 noiembrie, a avut loc la Iași a doua sesiune plenară a Sinodului diecezan. Sub aria tematică "Trei slujiri fundamentale", au fost puse în discuție chestiuni legate de evanghelizare și catehizare, liturgie și caritate.

Sesiunea a început printr-o sfântă Liturghie în catedrala nouă prezidată de PS Petru Gherghel la ora 9.30. Alături au stat PS Aurel Percă și Mons. Alois Fechet. Preoții, având stole speciale cu emblema Sinodului, au concelebrat în număr mare. Laicii au primit eșarfe cu aceleași însemne ale Sinodului. Catedrala era împodobită de sărbătoare: flori și eșarfe alb-galben și alb-albastru, emblema Sinodului așezată la loc de cinste...

Lecturile au fost din cartea Apocalipsului (viziunea din cer cu cei din fața tronului care-i cântau și-l adorau pe Dumnezeu) și din Evanghelia după Luca (evenimentul cu Isus care liniștește furtuna de pe mare).

La omilie, după ce a explicat lecturile proclamate, păstorul diecezei a spus: "În zilele Sinodului analizăm trecutul cu valorile sale, ce am moștenit și ce am adunat pentru călătoria noastră; Sinodul ne face să ne deschidem ochii și, văzând unele lipsuri sau pericole, ne determină, poate, să ne alarmăm și strigăm după ajutor, dar mai ales ne obligă să auzim cuvântul și, de ce nu, chiar reproșul lui Isus îndreptat spre Petru și spre ceilalți apostoli: Unde este credința voastră? (Lc 8,25)". Spre final a anunțat temele propuse pentru a fi tratate în cadrul adunării sinodale.

La ora 10.45, în aula sinodală, au început lucrările. După întronizarea Sfintei Scripturi și rugăciunea de început, un raport de retrospectivă a primei sesiuni a fost făcut de secretariatul Sinodului prin părintele Alois Moraru. Prima sesiune plenară a avut loc în ziua de 9 noiembrie, cu tema "Prezența Bisericii în educația și formarea oamenilor" și s-au analizat: preocuparea Bisericii locale pentru instruirea și educația catolică în școală, pastorația tinerilor și copiilor, precum și impactul cu mass-media. Au fost prezenți 297 de membri sinodali din cei 316 convocați. La prima temă legată de instruirea și educația catolică s-au înscris la cuvânt 67 de participanți din care 39 au luat cuvântul; la cele 16 propoziții supuse votării s-au adăugat 65 de sugestii noi. La a doua temă legată de pastorația tinerilor și a copiilor s-au înscris la cuvânt 51 de persoane; 20 au luat cuvântul; s-au adăugat 76 de sugestii la cele 13 propoziții. La a treia temă s-au înscris la cuvânt 23 de persoane; 19 au luat cuvântul; 42 de sugestii s-au adăugat la cele 12 propoziții. Toate lucrările primei sesiuni plenare au fost sintetizate în 104 pagini. Totodată părintele Alois Moraru a anunțat și noua revistă apărută la Cluj: "Familia creștină".

A urmat prezentarea pe rând celor cinci teme propuse, discuții și propuneri după fiecare temă și votarea propozițiilor, moderator fiind pr. Ștefan Lupu.

Prima temă: "Transmiterea credinței: evanghelizarea și catehizarea" a fost prezentată de pr. Mihai Roca. Au fost analizate: elaborarea planului catehetic diecezan, cateheza sistematică, formarea cateheților, înființarea Comisiei Diecezane pentru Cateheză, elaborarea de catehisme și materiale catehetice... În cadrul discuțiilor s-au propus: fiecare familie să posede Sfânta Scriptură; broșuri cu cateheze biblice, răspunsuri la întrebările pe care le pune omul contemporan (creație, probleme ridicate de secte...), organizare de cateheze sistematice: pregătire îndepărtată, apropiată, imediată; pregătirea pentru căsătorie, cursuri speciale; redactarea unui catehism cu întrebări și răspunsuri pentru adulți, a Micii Biblii etc.

A doua temă "Liturgia și viața sacramentală" a fost prezentată de pr. Anton Săboanu. Au fost analizate aspecte legate de Liturghie și participarea activă, Liturghia de după Liturghie, fiecare sacrament în parte; nași, martori la Căsătorie, uniformizarea normelor, pietatea populară, sacramentalii etc. Prezentarea a fost făcută prin proiecție pe ecran. Cei înscriși la cuvânt au făcut propuneri cu privire la Comisia Diecezană pentru Liturgie, grupuri liturgice de pregătire a Liturghiei, catehizarea părinților și nașilor; sacramente, devoțiuni, pelerinaje, binecuvântarea caselor, Liturgia orelor; continuarea catehezelor și după primirea sacramentelor; reeditarea cărților de rugăciuni; folosirea mijloacelor vizuale în catehizare; limbajul în liturgie, promovarea cuvintelor latine; explicarea lecturilor la Liturghie; promovarea direcțiunii spirituale; folosirea foilor duminicale; promovarea exercițiilor spirituale pentru diferite categorii de laici etc.

După pauza de prânz lucrările sinodale au fost reluate. Rugăciunea de deschidere a fost urmată de prezentarea celei de-a treia teme: "Cântul sacru". Relator a fost pr. Pavel Chelaru. Aspecte legate de cântarea de la Liturghie, de cântecele religioase și colecțiile de cântece, de dascăli și statutul lor au stat în centrul atenției. S-au făcut propuneri cu privire la rolul cântului liturgic: comisia muzicală, participarea poporului la cântare; genul și conținutul cântărilor: promovarea cântului gregorian, muzică adecvată pentru copii și tineri, colecții de cântece; figura dascălului: formarea, Școala de Cântăreți Bisericești etc.

A urmat prezentarea celei de-a patra teme: "Activitatea social-caritativă a Bisericii locale". Relator a fost pr. Egidiu Condac. S-au pus spre analiză chestiuni legate de porunca iubirii față de aproapele: săracii, cei nevoiași, implicarea credincioșilor în ajutorarea lor, voluntariat, sensibilizarea familiei pentru caritate, căutarea de resurse, colaborarea cu statul și cu asociațiile axate pe social...

Probleme legate de bolnavii, spitale, aziluri, persoane cu handicap, dependenți de alcool, droguri etc., precum și aspecte legate de pastorația militarilor și a celor închiși au fost analizate după prezentarea celei de-a cincea teme, relator fiind pr. Petru Sescu: "Grija Bisericii față de categoriile speciale de credincioși". Cei înscriși la cuvânt au propus: editarea de materiale informative care să arate riscurile alcoolului; consiliere, terapie, conferințe, misiuni pe aceeași temă; întâlniri cu cei în vârstă, cu cei care vor fi recrutați sau au fost lăsați la vatră; grija pentru orfani, copiii străzii, aziluri etc.

În final, PS Aurel Percă a făcut câteva sublinieri, exprimând bucuria pentru prezența membrilor sinodali, pentru interesul arătat în cadrul lucrărilor. După ce a exprimat gândul încurajator: "Nu suntem singuri.. să nu uităm să cerem 'Doamne, mărește-ne credința'", PS Petru Gherghel a invitat pe membrii sinodali la rugăciunea de încheiere.

Un dintre intervențiile interesante care a primit aplauzele celorlalți și pentru faptul că a mai adus zâmbetul pe fețele celor care erau obosiți a fost a părintelui Eugen Budău. Ea a fost făcut la tema "Cântul sacru"; o redăm în cele de mai jos.

"La un spectacol s-a anunțat că se va cânta Ave, Maria de Schubert. Interpretul cântase de zeci de ori acest cântec. Era de acum plictisit de aceeași cântare mereu și mereu. Aproape că nu-i mai spunea nimic. Ținând cont de libertatea sa și de faptul că spectatorii dăduseră deja banii pe bilete, n-a mai cântat piesa muzicală, ci doar a citit-o. Unii din sală care nu auziseră niciodată Ave, Maria de Schubert se gândeau că o fi un fel de hip-hap, mai mult citit decât cântat. Dar ceilalți care știau câtă frumusețe era în cântarea de altădată au rămas surprinși de atitudinea de neînțeles a interpretului.

În alt loc s-a anunțat că va fi o Liturghie solemnă în zi de duminică. Dar celebrantul care cântase de zeci de ori aceeași Liturghie, ținând cont de libertatea sa și de faptul că se făcuse deja colecta, n-a mai cântat a doua parte a Liturghiei, ci doar a citit-o.

Și iarăși, în alt loc, un preot supărat pe credincioșii săi, după ce a ascultat de mai multe ori cântecul 'Supărat sunt Doamne, supărat', le-a spus: 'Credeți că o să vă fac Liturghie cântată? S-o credeți voi!' Și le-a făcut Liturghie 'citită'. Supărat la înmormântare, supărat la cununie, supărat la botez.

Mi se pare că unii confrați se supără cam des pe credincioșii lor și o țin mereu într-o 'citită'. Oare o vor ține așa până la sfârșitul vieții când li se va face un prohod citit?

Poate că ar fi bine ca din când în când să privim spre Sfântul Părinte papa, care la 84 de ani nu încetează să cânte, în ciuda bolii care i-ar da justificare să nu forțeze nota. Cred că Sfântul Părinte e inspirat de Duhul Sfânt mai mult decât noi și știe el de ce continuă să cânte".

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat