Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A doua sesiune plenară a Sinodului (I)

Miercuri, 17 noiembrie, în aula sinodală a catedralei din Iași au continuat întrunirile Sinodului diecezan, la care au participat preoți, membri ai ordinelor și institutelor de viață consacrată, reprezentanți ai asociațiilor din dieceză și credincioși laici.

A doua sesiune plenară a Sinodului a început cu sfânta Liturghie, celebrată la ora 9.30 în catedrala nouă și prezidată de PS Petru Gherghel.

"Ne prezentăm din nou la altar pentru a invoca Duhul lui Cristos prezent în mijlocul nostru, pentru ca el să mărească astăzi în noi curajul și credința", au fost cuvintele de început ale episcopului. "Textele pe care le-am proclamat în cadrul acestei celebrări sfinte, a spus PS Petru Gherghel la predică, ne ajută să ne fixăm privirea spre acela care s-a coborât între noi... Avându-l pe el în mijlocul Bisericii noastre, privindu-l și ascultându-l, suntem siguri că vom călători în siguranță spre adevărata patrie din ceruri".

Ilustrând mesajul lecturii din cartea Apocalipsului sfântului Ioan, episcopul a spus: "Prima lectură din această zi ne invită să trecem peste vălul acestui pământ și... să intrăm pe poarta deschisă a cerului pentru a contempla măreția celui care șade pe tron... Această viziune la care ne invită apostolul Ioan, tocmai acum în timpul Sinodului, are și menirea de a ne stimula într-o muncă profundă, de a ne apropia de cel care a venit în mijlocul nostru... să ne îndrume și să ne însoțească prin această lume... Sinodul diecezan, pe care-l celebrăm cu viu interes, vrea să ne ofere șansa să-l descoperim pe cel care vine și rămâne în mijlocul nostru... ajutându-ne să trecem peste valurile zbuciumate... și printre pericolele și încercările vieții prezente spre limanul fericirii și al împărăției veșnice". "Cred că această pagină din Apocalipsul sfântului Ioan, a continuat episcopul, are și pentru noi un rol de încurajare în munca și misiunea noastră pe acest pământ, știind că și noi trecem prin multe probe și că avem nevoie de încurajarea lui Isus de a înainta cu curaj în larg".

Referindu-se la mesajul transmis de evanghelie, PS Petru Gherghel a subliniat că Sinodul diecezan "ne face să ne deschidem ochii și, văzând unele lipsuri sau pericole, ne determină să ne alarmăm și să strigăm după ajutor, dar mai ales ne obligă să auzim cuvântul". "Nu se întâmplă oare același lucru și cu noi? Nu ne înspăimântăm și noi văzând valurile și pericolele ce se abat asupra noastră și asupra Bisericii noastre?", a întrebat episcopul. "Ca și apostolii care călătoreau pe mare și s-au trezit în mijlocul furtunii, trebuie să avem curaj să-l descoperim pe Cristos, să-i cerem ajutorul și să ne încredem în el..., care are soluție și putere pentru a învinge răul și pericolele,...care aduce liniște în suflet și în societate, îndeosebi în barca Bisericii noastre", a mai spus episcopul.

După sfânta Liturghie, membrii sinodali au coborât în sala sinodală catedralei pentru a continua dezbaterile în cadrul Sinodului.

În această a doua sesiune plenară au fost dezbătute temele din "Instrumentum laboris", partea I: "Trei slujiri fundamentale"; moderator a fost pr. dr. Ștefan Lupu, vicerectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

După cântecul și rugăciunea de început, a urmat o prezentare a unui raport de către pr. Alois Moraru, secretarul general al Sinodului, în care s-a ilustrat situația după prima sesiune. S-a trecut apoi la dezbaterea temelor stabilite pe ordinea de zi.

Astfel, începând cu ora 11.00, au început dezbaterile asupra primei teme: "Transmiterea credinței: evanghelizarea și catehizarea"; relator a fost pr. Mihai Roca. După o scurtă prezentare a temei, au urmat discuții și propuneri pe marginea acesteia. Cei înscriși la cuvânt, printre altele, au propus: procurarea și citirea de către fiecare familie a Sfintei Scripturi; editarea unei broșuri cu cateheze biblice; implicarea comunității pentru o mai bună participarea la sfânta Liturghie; înființarea de centre pentru formarea catehetică și biblică; redactarea unui catehism sub formă de întrebări și răspunsuri; necesitatea educației în familie și a pregătirii temeinice pentru primirea sacramentului Căsătoriei; organizarea cursurilor de formare catehetică...

După discuțiile pe marginea acestei temei, a urmat votarea celor 11 propoziții propuse.

Începând cu ora 11.30, au început dezbaterile asupra celei de-a doua teme: "Liturgia și viața sacramentală"; relator a fost pr. Anton Săboanu. După prezentarea unui material la videoproiector, au urmat discuții și propuneri pe marginea acestei teme. Cei înscriși la cuvânt, printre altele, au propus: la primirea sacramentelor, candidații să aibă mai puțini nași, dar care să-și asume mai multe responsabilități; pregătirea temeinică a lecturilor pentru Liturghie; explicarea lecturilor la sfânta Liturghie; o mai largă promovare a celebrării Liturghiei în limba latina; acordarea unei atenții deosebite celor care se pregătesc pentru căsătorie; stabilirea unui program fix pentru spovezi și, pe cât posibil, ele să nu se suprapună cu celebrările euharistice; organizarea de exerciții spirituale pentru toate categoriile de persoane...

După discuțiile pe marginea temei, a urmat votarea celor 31 de propoziții propuse.

La ora 13.00 s-a făcut o pauză de prânz.

Începând cu ora 14.00 au fost reluate dezbaterile, atenția concentrându-se asupra celei de-a treia teme: "Cântul sacru"; relator a fost pr. Pavel Chelaru. După o scurtă prezentare a temei, au urmat discuții și propuneri pe marginea acesteia. Dintre propuneri amintim: necesitatea cântărilor la celebrările liturgice; o mai largă preocupare pentru cântul gregorian; grija pentru pregătirea viitorilor dascăli; organizarea de concursuri de muzică sacră; crearea unui echilibru între cor și credincioși în privința cântărilor la Liturghie; lărgirea repertoriului muzical pentru dascăli...

După discuții, a avut loc votarea celor 9 propoziții propuse.

La ora 14.20 au început dezbaterile asupra celei de-a IV-a teme: "Activitatea social-caritativă a Bisericii locale"; relator a fost pr. Egidiu Condac. Au urmat apoi discuții și propuneri pe marginea temei prezentate. Dintre propuneri făcute, amintim: realizarea de colecte speciale pentru ajutorarea celor săraci; stimularea apetitului creștinilor pentru voluntariat; coordonarea diferitelor activități caritative; întocmirea în fiecare parohie a unui raport cu privire la modul de folosire al resurselor materiale; susținerea celor talentați, dar lipsiți de mijloace financiare și materiale; însoțirea actelor de caritate cu o asistență spirituală...

După dezbaterea temei, s-a trecut la votarea celor 14 propoziții propuse.

Începând cu ora 15.00, a fost analizată cea de-a cincea temă: "Grija Bisericii față de categoriile speciale de credincioși"; relator a fost pr. Petru Sescu. După prezentarea temei, au urmat discuții și propuneri pe marginea acesteia. Cei înscriși la cuvânt, printre altele, au propus: valorificarea Zilei Bolnavului la nivelul fiecărei comunități parohiale; depășirea problemelor cu care se confruntă oamenii prin organizarea unor cateheze speciale; necesitatea asistenței spirituale a celor bolnavi și a celor aflați în închisoare; stabilirea și afișarea în spitale a unui program pentru asistența spirituală a celor bolnavi; grija față de persoanele în vârstă; tratarea cu seriozitate a problemei eutanasiei; organizarea de cursuri speciale pentru ilustrarea efectelor dezastruoase ale alcoolului, drogurilor etc.; descurajarea vânzărilor de alcool...

După discuțiile pe marginea acestei temei, a urmat votarea celor 16 propoziții propuse.

La încheierea celei de-a doua sesiuni plenare, PS Aurel Percă a adresat celor prezenți câteva cuvinte referitoare la modul de trăire a celor trei slujiri fundamentale. Apoi toți au rostit rugăciunea pentru Sinodul diecezan.

Următoarea sesiune plenară se va desfășura în ziua de joi, 25 noiembrie, începând cu ora 9.30.

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat