Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sinodul - a doua sesiune plenară: omilia PS Petru Gherghel de la Liturghie

Cu privirea îndreptată spre Cristos!
Unde este credința voastră?
(Lc 8,25)

Preasfințite, dragi confrați întru preoție, iubiți membri sinodali, dragi frați și surori,

Lucrările Sinodului diecezan continuă. Textele pe care le-am proclamat în cadrul acestei celebrări sfinte ne ajută să ne fixăm privirea spre acela care s-a coborât între noi, urcă în barca lui Petru, învață mulțimile și ne poartă nu numai la o pescuire minunată, ci ne ajută să trecem în siguranță spre celălalt țărm până la împlinirea idealului nostru, până în împărăția cea veșnică.

Avându-l pe el în mijlocul Bisericii, privindu-l și ascultându-l, suntem siguri că vom călători în siguranță spre adevărata patrie din ceruri.

Prima lectură din această zi ne invită să trecem peste vălul acestui pământ și, ajutați de cuvintele apostolului Ioan, să intrăm pe poarta deschisă a cerului pentru a contempla măreția celui care șade pe tron și cele 24 de scaune de judecată, 24 de tronuri pentru cei 24 de bătrâni îmbrăcați în haine albe, precum și cele 7 făclii de foc și cele 7 duhuri ale lui Dumnezeu; de asemenea, și cele 4 ființe, fiecare cu 7 aripi și cu ochi nenumărați pe din afară și pe dinăuntru care proclamă fără încetare (zi și noapte): "Sfânt, sfânt, sfânt e Domnul Dumnezeul cel atotputernic, cel care era, cel care este și cel care va veni".

Toți bătrânii și toate ființele se aruncă în genunchi în fața celui care șade pe tron și-l adoră zicând: "Doamne, Dumnezeul nostru, tu ești vrednic să primești mărirea, cinstea și puterea, pentru că tu ai creat toate lucrurile; prin voința ta au fost create și există".

Această viziune impresionantă are menirea să ne dispună la marea bătălie ce trebuie să o dăm cu toții la sfârșitul misiunii noastre pe pământ, pentru a putea intra și noi în această atmosferă cerească veșnică care singura este în stare să umple dorul sufletului nostru, creat pentru fericire veșnică.

Dar această viziune la care ne invită apostolul Ioan, tocmai acum în timpul Sinodului, are și menirea de a ne stimula într-o muncă profundă, de a ne apropia de cel care a venit în mijlocul nostru, s-a dezbrăcat de slava sa cerească, s-a făcut asemenea nouă ca să ne îndrepte, să ne îndrume și să ne însoțească prin această lume, prin această viață spre marea noastră împlinire, în Ierusalimul ceresc.

Sinodul diecezan pe care-l celebrăm cu viu interes vrea să ne ofere șansa să-l descoperim pe cel care vine și rămâne în mijlocul nostru, până la sfârșitul veacurilor, ajutându-ne să trecem peste valurile zbuciumate ale acestei mări și printre pericolele și încercările vieții prezente spre limanul fericirii și al împărăției veșnice. Nu sunt cuvintele unui basm fantastic, nu sunt cuvintele fanteziei unui pământean, ci sunt cuvintele revelate și descoperite de Duhul celui care l-a învrednicit pe vizionarul Ioan să urce până la al nouălea cer, să pătrundă pentru o clipă în împărăția cea veșnică și să ne împărtășească și nouă, în imagini pământești, marea noastră vocație și perspectivă: bucuria împărăției. Sunt cuvinte și descoperiri adresate celor ce se aflau cândva în încercări, într-o luptă continuă a vieții, pentru a avea curaj și pentru a învinge.

Cred că această pagină din Apocalipsul sfântului Ioan are și pentru noi un rol de încurajare în munca și misiunea pe acest pământ știind că și noi trecem prin multe probe și că avem nevoie de încurajarea lui Isus de a înainta cu curaj în larg. De fapt, invitația evanghelistului Ioan de a trece în spirit peste pragul acestei vieți și de a intra pentru câteva clipe în Ierusalimul ceresc ne stimulează și ne susține pe drumul nostru de credință.

Evanghelia care a fost proclamată vine să completeze pe cea care a fost propusă la deschiderea Sinodului din 9 noiembrie. Evanghelistul Luca, cu răspunsul lui Petru la invitația lui Isus, ne provoca la o abordare cu curaj a realității pe care noi o trăim în Biserica locală: "La cuvântul tău vom arunca mrejele".

Același Isus, care obișnuia să se urce în barca lui Petru și de acolo să predice sau să treacă pe celălalt mal, se află și în barca Bisericii noastre făcându-se prezent și încurajându-ne în drumurile vieții.

După cum el le-a adus liniștea în mijlocul furtunii și i-a chemat să-și mărească încrederea în el și să nu-și piardă credința, tot așa o face și cu noi cei de azi, în greutățile și preocupările noastre.

În zilele Sinodului analizăm trecutul cu valorile sale, ce am moștenit și ce am adunat pentru călătoria noastră; Sinodul ne face să ne deschidem ochii și, văzând unele lipsuri sau pericole, ne determină, poate, să ne alarmăm și strigăm după ajutor, dar mai ales ne obligă să auzim cuvântul și, de ce nu, chiar reproșul lui Isus îndreptat spre Petru și spre ceilalți apostoli: "Unde este credința voastră?" (Lc 8,25) sau cum relatează evanghelistul Matei (8,25) "De ce sunteți fricoși, oameni cu puțină credință?" și "De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?" (Mc 4,40).

Nu se întâmplă oare același lucru și cu noi? Nu ne înspăimântăm și noi văzând valurile și pericolele ce se abat asupra noastră și asupra Bisericii noastre?

Ca și apostolii care călătoreau pe mare și s-au trezit în mijlocul furtunii trebuie să avem curaj să-l descoperim pe Cristos, să-i cerem ajutorul și să ne încredem în el, bine știind că fără el nimic nu putem face și că nimeni nu poate să poruncească vântului și apei ca totul să se liniștească așa cum a făcut-o el.

În viața Bisericii locale vom analiza și astăzi câteva probleme de o mare importanță: cum se desfășoară evanghelizarea și catehizarea, cum celebrăm misterul prezenței lui Cristos în Biserica noastră de Iași în sacramente, euharistie și sacramentalii, și, desigur, cum îl întâlnim în cei lipsiți, bătrâni și bolnavi, în cei închiși sau în cei afectați de suferințe și patimi.

De multe ori Cristos parcă doarme, iar constatările noastre ne alarmează; valuri mari se împrăștie peste fiii Bisericii locale, iar furtunile încercărilor și ale mizeriei umane parcă vor să ne scufunde.

Avem nevoie de curaj spre a ne îndrepta și a-l descoperi pe cel ce locuiește cu noi, pe cel care are soluție și putere pentru a învinge răul și pericolele, pe cel care aduce liniște în suflet și în societate, îndeosebi în barca Bisericii noastre.

Un singur lucru ni se cere și astăzi, să nu ne îndepărtăm privirea de la el să-l vedem că e lângă noi, cu noi, să-l strigăm în ajutor. El va avea grijă de noi și ne va mări curajul, siguranța și avântul sufletesc.

Doamne, rămâi mereu cu noi, rămâi în aceste zile, rămâi cu noi când se stârnește furtuna și întunericul ne înconjoară. Doamne, rămâi cu noi în Euharistie și în celelalte sacramente, rămâi cu noi în cei din jurul nostru care sunt frații noștri și în care tu locuiești de preferință. Vrem să te descoperim mereu și să te ascultăm.

Iași, 17 noiembrie 2004

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat