Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sinodul diecezan - prima adunare în plen

Pastorația tinerilor și a copiilor, educația catolică și implicarea Bisericii în mass-media au fost temele analizate în cea dintâi zi a dezbaterilor plenare ale Sinodului diecezan. Adunarea a avut loc marți, 9 noiembrie, și s-a desfășurat la subsolul noii catedrale din Iași. Sesiunea s-a deschis printr-o Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, la care au participat membrii Sinodului diecezan.

Convocat cu aproximativ trei ani în urmă și având motoul Duc in altum!, Sinodul se apropie cu pași repezi de final. După ce a trecut prin mai multe faze, în a căror desfășurare au fost implicate toate categoriile de credincioși, în lunile noiembrie-decembrie 2004 sunt programate patru întâlniri cu dezbateri în plen.

Prima din aceste zile a fost programată pentru marți, 9 noiembrie. Încă de dimineață la Episcopia din Iași au început să sosească invitații pentru cea dintâi zi a adunării plenare. Preoți, persoane consacrate și laici, din dieceză, dar și din afara ei, fremătau de nerăbdare în curtea episcopiei, în așteptarea momentului deschiderii solemne a adunării. Se împărtășeau emoțiile și curiozitatea, se destăinuiau gândurile și dorințele. Sosise momentul mult așteptat: dezbaterile finale.

Credincioșii laici, persoanele consacrate și preoții au primit ecusoane, eșarfe și mape în care erau puse la un loc documente, foi de votare, fișe de înscriere la cuvânt, pixuri etc. La ora 9.30 a început Liturghia care a deschis solemn celebrarea fazei finale a Sinodului diecezan. Numărul mare de preoți celebranți, predica episcopului, profesiunea de credință și cântul liturgic (în special missa "De Angelis") au constituit momente deosebite ale Liturghiei. După sfânta Liturghie, preoții împreună cu ceilalți membri ai Sinodului s-au îndreptat spre demisolul catedralei, unde aveau să se desfășoare lucrările în plen.

Întâlnirea de marți a fost moderată de pr. Viliu Dancă. În cursul dimineții, s-au pus în discuție aspecte privind pastorația copiilor și a tinerilor, relator fiind pr. Alois Moraru. Participanții au evidențiat că asociațiile pot și trebuie să devină ferment al trăirii credinței de către toți membrii comunității. Din multele intervenții scurte și concise ale participanților a reieșit atenția mare ce trebuie acordată catehizării permanente a credincioșilor. S-a subliniat, de altfel, că o mare responsabilitate în pastorația acestor categorii de credincioși revine familiei. După-amiază, discuțiile au fost reluate. Prima temă propusă dezbaterii a fost cea legată de educația catolică, relator fiind pr. Paul Budău. Multiplele probleme care privesc organizarea orei de religie și organizarea unui învățământ catolic în adevăratul sens al cuvântului au constituit principalele aspecte punctate de cei înscriși la cuvânt. Majoritatea vorbitorilor, cu experiență în câmpul educațional, și-au exprimat speranța că în curând învățământ catolic din România se va înscrie pe un făgaș normal de funcționare.

Ultima temă despre care s-a discutat a fost "Biserica și mass-media". Pr. relator Cornel Cadar a subliniat realizările și neîmplinirile din mass-media catolică pe teritoriul Diecezei de Iași. Presa scrisă (reviste și cărți), dar și audiovizualul (mai ales radioul) constituie încă mari provocări pentru lumea catolică din Moldova. Folosirea corectă și eficace a media recere, mai întâi, existența unor mari resurse de capital uman cu experiență în domeniu.

După tratarea fiecăreia dintre cele trei teme a urmat votarea în scris a propozițiilor puse în dezbatere. Totodată, a existat posibilitatea formulării unor sugestii în scris, de care se va ține cont în redactarea documentului final. Acesta va intra în vigoarea doar după ce va fi aprobat de PS Petru Gherghel.

Întâlnirea s-a încheiat prin cuvântul păstorului diecezei care și-a exprimat convingerea că această primă întâlnire dovedește faptul că formăm o Biserică dornică de sfințenie și desăvârșire. Modul cum au decurs dezbaterile ne întăresc curajul de a înainta în larg, lăsându-ne conduși de forța Duhului Sfânt.

S-a încheiat astfel prima zi a dezbaterilor în plen. A fost rugăciune, au fost cântări, au fost relatări și intervenții. Marea speranță a celor care au participat la această primă zi a adunării plenare a fost de a contribui în modul propriu la edificarea în credință și sfințenie a poporului creștin care trăiește în Moldova. În centrul tuturor dezbaterilor s-a aflat evanghelia lui Cristos; ea trebuie proclamată de pe acoperișuri, devenind cu toții "difuzoare ale lui Dumnezeu".

Prezentăm în continuare câteva impresii ale unor participanți la adunarea de marți.

  • "Mă bucur că am ajuns la un asemenea moment, iar munca de pregătire aduce roade. Se observă interesul și spiritul de responsabilitate al tuturor participanților. Acest lucru reiese clar din înscrierile la cuvânt și observațiile care se fac". (pr. dr. Ștefan Lupu)

  • "A fost o primă sesiune reușită. Aceasta înseamnă că următoarea va fi și mai reușită. S-a văzut clar că în asemenea momente Duhul Sfânt lucrează din plin". (pr. Anton Dancă)

  • "A fost o bucurie pentru mine să pot participa la eveniment. M-a impresionat participarea activă și promptă a participanților, precum și eficiența și operativitatea organizatorilor. Sunt nerăbdător să particip la sesiunile următoare". (fr. Iosif Beda, FSC)

  • "Până acum ne-a lipsit curajul. Preoții, într-adevăr, nu pot face totul. Noi, laicii, trebuie să ne strângem rândurile. Degeaba spunem că-l iubim pe Dumnezeu, dacă pe fratele nostru îl ignorăm". (Ioan Pușcașu, reprezentant laic)

  • "S-a putut observa un mare interes din partea participanților. E un semn că ne iubim Biserica și ne străduim să propunem proclamarea și trăirea credinței într-un mod cât mai autentic". (Ciprian Bișoc, seminarist)

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat