Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: In memoriam

În întreaga Biserică, ziua de 2 noiembrie este dedicată pomenirii tuturor credincioșilor răposați. Pentru toți cei care "au mers înaintea noastră cu semnul credinței", în această zi s-au celebrat Liturghii speciale.

Cu participarea părinților profesori de la Seminar, de la catedrală, a seminariștilor și a multor credincioși, la ora 10.00, în catedrala din Iași s-a celebrat o sfântă Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, pentru episcopii, preoții și persoanele consacrate care au trecut la cele veșnice și care, pe acest pământ, "au lucrat cu sârguință pentru răspândirea credinței".

La predică, pr. Iosif Dorcu a evidențiat strânsa legătură dintre solemnitatea Tuturor Sfinților și Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați, pe care a numit-o zi a credinței, zi a rugăciunii și a comuniunii cu cei dragi ai noștri plecați din această lume, zi a recunoștinței și zi a istoriei. Biserica, a spus părintele, deși este una, cunoaște o întreită realitate: există Biserica peregrină sau luptătoare (de pe pământ), Biserica glorioasă (din ceruri) și Biserica suferindă (din purgatoriu), care are nevoie de multă susținere din partea noastră, a celor de pe pământ, prin rugăciune, jertfe și acte de caritate. Ziua de 2 noiembrie ne oferă prilejul de a ne manifesta recunoștința față de toți înaintașii noștri răposați, care ne-au transmis credința. Cimitirul, așa cum a subliniat părintele, nu trebuie văzut niciodată ca un loc sumbru care trezește teama, ci ca un sanctuar și ca "o adevărată carte de istorie", în care putem citi despre cei dragi ai noștri.

După-amiază, începând cu ora 14.00, la Cimitirul "Eternitatea" din Iași a avut loc o celebrare pentru cei răposați (episcopi, preoți, seminariști, persoane consacrate), la care au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoții de la parohiile din Iași și de la seminar, preoți din diverse congregații, numeroase persoane consacrate, seminariști și mulți credincioși. În această perioadă, în toate cimitirele vor fi prezenți preoți pentru a binecuvânta și a sfinți mormintele celor răposați și pentru a se ruga împreună cu credincioșii pentru odihna sufletelor lor. Prin vizitarea cimitirului sau a bisericii parohiale și prin împlinirea condițiile recerute, în primele opt zile ale acestei lunii se poate obține indulgența plenară pentru cei răposați.

Seara, la ora 18.00, s-a celebrat o sfântă Liturghie cu Requiem pentru toți credincioșii răposați, prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de Excelența sa s-au aflat PS Aurel Percă, preoții de la catedrală, preoți de la Seminar, persoane consacrate, precum și numeroși credincioși.

PS Petru Gherghel a subliniat la predică realitatea suferinței celor aflați în purgatoriu, folosindu-se de imaginea plasei pe care o folosește vânătorul pentru a prinde prada. Pentru creștini, moartea nu reprezintă sfârșitul, ci "o trecere, prin puterea Duhului Sfânt, spre adevărata patrie", cea din ceruri. Prin patima și moartea sa, Cristos a sfărâmat lanțurile păcatului și ale morții și a oferit tuturor oamenilor bucuria mântuirii veșnice. Suferința celor din purgator, a accentuat episcopul, nu este alta decât aceea a neputinței de a se bucura încă de vederea lui Dumnezeu. De aceea, datoria noastră este aceea de a ne ruga pentru ei, mai ales în această lună, pentru ca, eliberați fiind de pedeapsa meritată pentru păcate, să intre cât mai curând în împărăția cerească și să se bucure de contemplarea lui Dumnezeu Treime.

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat