Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Apariții la Editura "Sapientia"

La Editura Sapientia au apărut "Drumul cu Isus spre prima sfântă Împărtășanie" și "Introducere în creștinism. Prelegeri despre Crezul apostolic".

* * *

Drumul cu Isus spre prima sfântă Împărtășanie

Această carte, elaborată de surorile lauretane, se adresează copiilor care se pregătesc la prima sfântă Împărtășanie. Publicată în limba italiană de Editura "Mimep-Docete", cartea a fost tradusă în limba română de d-na Lidia Costăchescu. Tipărită într-o ținută grafică deosebită, toate paginile sunt color, cartea apare în format 17x24, are 88 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 90.000 lei.
Pregătirea copiilor și a tinerilor la primirea primei sfinte Împărtășanii și, apoi, a Mirului constituie de mult timp o grijă deosebită a Bisericii. De fiecare dată însă apare întrebarea: Ce manual folosim? Cum să prezentăm copiilor și tinerilor învățătura Bisericii? Cât timp să dedicăm pregătirii lor? Pe plan local, au existat diferite inițiative de elaborare a unor materiale catehetice și a unor metode pedagogice adaptate tinerilor din zilele noastre, însă, din păcate, nu au reușit să se concretizeze într-un proiect consistent și, mai ales, într-un manual adaptat vârstei celor care se pregătesc la prima Împărtășanie și la Mir.
Editura "Sapientia" a luat inițiativa de a umple acest gol și de a oferi un manual care să corespundă atât metodei catehetice actuale, cât și exigențelor moderne ale copiilor. Un sprijin deosebit în această privință ni l-au oferit surorile lauretane din Italia, care lucraseră deja la publicarea a două cărți: una care se adresa copiilor ce se pregăteau la prima Împărtășanie, și alta, tinerilor ce se pregăteau la primirea sacramentului Mirului. Tematica aleasă, stilul interactiv de prezentare și grafica deosebită a textului, dar mai ales, continuitatea existentă între cele două manuale ne-au determinat să le alegem și să le propunem și în parohiile din Biserica locală.
Deși am dorit să apară simultan, anumite dificultăți au făcut ca mai întâi să apară manualul de pregătire la primirea sacramentului Mirului (Întâlnire cu viitorul tău. De la Mir la maturitatea creștină, Sapientia, Iași 2004, 17x20, 116 p.), pe care l-am făcut deja cunoscut cititorilor noștri. Acum avem bucuria să anunțăm apariția manualului de pregătire la primirea primei sfinte Împărtășanii, intitulat Drumul cu Isus spre prima sfântă Împărtășanie.
Tematica acestui manual se axează pe prezentarea principalelor adevăruri de credință, exprimate în Simbolul apostolic, precum și a noțiunilor fundamentale referitoare la sacramentul Spovezii și al Euharistiei. Manualul este astfel organizat încât, după o imagine ilustrativă, să urmeze o prezentare a temei, o serie de întrebări și o definiție sau un rezumat al temei respective. La sfârșitul manualului am adăugat un fel de Abecedar al trăirii creștine, care include principalele rugăciuni, adevăruri și norme de viață creștină.

* * *

Introducere în creștinism. Prelegeri despre Crezul apostolic

Este scrisă de cardinalul Joseph Ratziger, prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței. Cu această operă, de fapt, se deschide o nouă colecție îngrijită de Editura "Sapientia", intitulată "Studii teologice", în care se intenționează publicarea de studii și opere fundamentale de teologie.
Publicată în limba germană de Editura Koesel, Introducere în creștinism a fost tradusă în limba română de pr. Mihăiță Blaj. Cartea apare în format 17x24, are 266 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 130.000 lei.
Introducere în creștinism. Prelegeri despre Crezul apostolic a fost publicată pentru prima dată în anul 1968, când actualul cardinal Ratzinger era tânăr profesor de teologie la Universitatea din Tübingen. De atunci a cunoscut numeroase ediții în limba germană și a fost tradusă în 15 limbi, ultima fiind tocmai limba română. Pentru o scurtă introducere în conținutul cărții, redăm prefața autorului la prima ediție: "Problema de a ști cu exactitate care sunt conținutul și sensul credinței creștine este înconjurată astăzi de ceața unei asemenea incertitudini, cum nu s-a mai întâlnit niciodată în istorie. Cine a urmărit îndeaproape mișcarea teologică a ultimului deceniu și nu face parte din grupul acelor oameni fără minte, care sunt gata să considere, oricând și fără să cerceteze, că ceea ce este nou este automat și mai bun, și-ar putea aminti povestea lui "Hans cel norocos". Acesta, din comoditate, a schimbat bulgărele de aur, care-i părea prea greu și obositor, rând pe rând, cu un cal, cu o vacă, cu o gâscă, cu o piatră de ascuțit, pe care, în cele din urmă, a aruncat-o în apă, fără să mai piardă astfel prea mult. Dimpotrivă, prin ultimul schimb, el credea că și-a câștigat darul cel mai de preț: libertatea deplină. Cât timp a durat starea sa euforică și cât de amară a fost trezirea sa din istoria închipuitei eliberări, toate acestea istorioara le lasă, după cum se știe, pe seama fanteziei cititorului. În mintea creștinului îngrijorat de astăzi, nu rareori se nasc întrebări ca acestea: N-a intrat oare și teologia noastră din ultimii ani pe un drum asemănător? N-a alunecat ea oare spre o interpretare în scară descendentă a exigenței credinței, care părea prea apăsătoare, renunțând mereu puțin câte puțin la câte ceva și având convingerea că nu se pierde nimic din ceea ce este esențial, și totuși, de fiecare dată atât de mult, încât să se poată face imediat pasul următor? Iar "sărmanului Hans", creștinului, care, încrezător, s-a lăsat dus din schimb în schimb, din interpretare în interpretare, nu-i va rămâne până la urmă în mână, în locul bulgărelui de aur pe care-l avusese la început, decât o piatră de ascuțit, pe care să o poată arunca cu sufletul împăcat?
Desigur, asemenea întrebări sunt nedrepte, dacă sunt puse la un mod prea general. De fapt, nu se poate afirma acum cu onestitate că "teologia modernă", în ansamblul ei, a urmat un asemenea drum. Dar nici nu putem nega existența unei opinii destul de larg răspândite, care întreține o astfel de orientare, și care, în realitate, duce la schimbarea aurului cu piatra de ascuțit. Bineînțeles, o astfel de orientare nu poate fi combătută doar strângând cu încăpățânare în mână metalul prețios al formulelor rigide din trecut, care, în cele din urmă, rămâne doar un bulgăre de metal, o povară, în loc să ne câștigăm, cu prețul lui, posibilitatea unei adevărate libertăți. Tocmai în aceasta constă obiectivul cărții de față: ea își propune să ajute la o înțelegere nouă a credinței, ca cea care face posibilă o existență umană autentică în lumea de azi, explicând-o, dar fără a o transforma într-o vorbărie care cu greu reușește să acopere un mare gol spiritual.
Cartea a apărut ca urmare a prelegerilor pe care le-am ținut în semestrul de vară al anului 1967 la Universitatea din Tübingen pentru auditorii de la toate facultățile. Experiența pe care Karl Adam a făcut-o în mod magistral, cu o jumătate de secol în urmă la aceeași universitate, cu cartea Wesen des Katholizismus (Esența catolicismului), trebuia să fie încercată din nou, în același mod, dar ținând cont de condițiile schimbate ale generației noastre. Din punct de vedere lingvistic, textul a fost prelucrat, respectându-se cerințele unei publicații. Cu toate acestea, nu am schimbat nici structura și nici conținutul, limitându-mă să adaug documentații științifice numai în măsura în care era necesar pentru a face referință la instrumentele de care m-am folosit în mod direct la pregătirea prelegerilor.
Dedicând cartea auditorilor din diferitele etape ale activității mele academice, doresc să-mi exprim recunoștința pentru întrebările pe care mi le-au pus și pentru reflecțiile făcute împreună, care, cu siguranță, fac parte dintre premisele din care s-a născut această lucrare. Doresc apoi să-i mulțumesc în special celui ce s-a îngrijit de această ediție, dr. Heinrich Wild, fără îndemnurile căruia, pe cât de îngăduitoare, pe atât de ferme, n-aș fi avut curajul să iau hotărârea de a înfrunta riscul pe care îl presupune o asemenea lucrare. În sfârșit, mulțumesc tuturor colaboratorilor ce s-au ostenit în diferite moduri pentru apariția acestei lucrări".

* * *

Drumul cu Isus spre prima sfântă Împărtășanie,
Ed. Sapientia, 2004, 17x24, 88 p., 90.000 lei.

Introducere în creștinism. Prelegeri despre Crezul apostolic,
Joseph Ratzinger, Ed. Sapientia, 2004, 17x24, 266 p., 130.000 lei.

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat