Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Comunicat final al seminarului CSMR

În perioada 27-28 septembrie, s-a desfășurat seminarul pe țară cu tema: "Contribuția persoanelor consacrate la pastorația adolescenților - formarea umană-creștină-vocațională", organizat de Conferința Superiorilor Majori din România la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți de la Traian (Neamț).

Participanții au fost în număr de 80 de persoane. A fost prezent pentru tot timpul lucrărilor Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiul apostolic, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, superiori majori sau delegați și un mare număr de surori și laici. Toți au putut asculta cele zece referate, apoi, în grupuri mici și în plen, au putut dezbate temele prezentate.

S-a pornit de la constatarea că adolescenții de astăzi sunt adulții de mâine, sunt primăvara lumii și a Bisericii, dar ei trăiesc într-o situație dificilă și foarte problematică. Sunt tineri care s-au născut în perioada post-revoluție, în timpul schimbărilor politice, economice și sociale, care au influențat mentalitatea umană și practica religioasă și morală. Se naște o lume nouă, care se poate denumi, în multe aspecte, secularizată și post-modernă, chiar dacă rămâne o deosebire între ambientul urban și ambientul rural, între o zonă sau alta a României.

Această situație îndeamnă și cheamă pe toți, familie, școală și Biserică (între acestea, un rol special îl au persoanele consacrate), la colaborare și comuniune, mai ales în formarea oamenilor de mâine. S-a accentuat responsabilitatea și rolul părinților, al preoților, al celorlalte persoane consacrate, al formatorilor în relația cu adolescenții, mai ales, pentru o formare integrală care cere înainte de toate o mărturie umană adultă motivată și o trăire exemplară a credinței. Pe lângă această mărturie, se cere o capacitate și o pregătire pentru ca activitatea educativă să fie motivată, convingătoare, bazată pe dialog, ducând la responsabilitate matură și la întemeierea pe valorile creștine.

Persoanele consacrate se alătură, așadar, familiei, școlii și parohiei în spirit de comuniune, cu o pregătire potrivită carismei lor. Ar fi o lacună dacă, în Biserică sau în lume, ar lipsi mărturia, colaborarea educativă a persoanelor consacrate cu identitatea lor, mai ales pentru această perioadă importantă a vieții, care este adolescența.

Referatele prezentate, temele dezbătute, grija manifestată în acest seminar ne-au convins că aspectul educativ și cel formativ cer astăzi un efort deosebit, cunoștințe mai aprofundate, colaborare sinceră din partea tuturor instituțiilor educative.

Persoanele consacrate trebuie să ocupe cu responsabilitate locul și rolul lor în societate și în Biserică.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat