Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răcăciuni: Sfințirea casei comunității, a capelei
și a centrului de zi pentru copii

Sâmbăta, 16 octombrie, într-o atmosfera de mare sărbătoare, a avut loc sfințirea casa comunității, capelei și centrului de zi pentru copii din Comunitatea Congregației "Săracii Slujitori ai Providenței Divine" (Institutul "Don Calabria") din Răcăciuni, jud. Bacău.

Comunitatea a celebrat 50 ani de la moartea fondatorului, sfântul Ioan Calabria, și hramul institutului în sărbătoarea liturgică Sfântul Ioan Calabria în ziua de 8 octombrie 2004.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Excelența sa Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, însoțit de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, Mons. Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj.

Din partea congregației, au fost prezenți superiorul general, pr. Valdemar Longo, și provincialul, pr. Petru Cunegatti. Au luat partea la concelebrare 52 de preoți diecezani și călugări din diferite comunități.

Au fost prezenți și oaspeți din străinătate, un mare grup venit din Italia și din Portugalia, cu o mare participare de credincioși din Răcăciuni și din alte parohii învecinate.

Din partea Bisericii Ortodoxe au fost prezenți părintele stareț de la Mănăstirea Neamț împreună cu alți doi confrații monahi, precum și părintele paroh ortodox din Răcăciuni.

Au fost prezenți la ceremonie și diferite autorități, precum domnul ambasador al Portugaliei, Zozimo da Silva, alături de o delegație a ambasadei Portugaliei la București, domnul Cătălin Mardare, prefect al județului Bacău, domnul secretar de stat al Ministerului de Interne, autoritatea locală fiind reprezentată de către domnul primar din Răcăciuni, Vasile Ichim.

Ceremonia a început cu primirea episcopilor la intrarea în incinta institutului, împreună cu comunitatea de călugări și băieți după care soborul preoțesc s-a îndreptat spre capela comunității.

Sfânta Liturghie a început la ora 10.30, animată de corul seminariștilor institutului. După salutul de bun venit, după scurta prezentare a institutului și descrierea activităților derulate timp de șapte ani la Răcăciuni, făcută de către fr. Giancarlo Conatto, a urmat binecuvântarea casei, a capelei și a centrului de zi pentru copii cu probleme sociali din localitatea Răcăciuni. Mons Jean-Claude Périsset a binecuvântat capela și casa comunității, iar Mons. Petru Gherghel a sfințit centrul de zi pentru copii.

Liturghia a continuat cu lecturile, rugăciunea credincioșilor și ofertoriul, făcute în limbile română, italiană și portugheză.

Preasfințitul Florentin Crihălmeanu a subliniat în predica sa carisma, viața și "opera" realizată de sfântul Ioan Calabria, continuată astăzi, în mijlocul comunității locale Răcăciuni prin prezența și dăruirea "fiilor" săi.

După sfânta împărtășanie au luat cuvântul diferiți oaspeți, începând cu părintele superior al comunități, Manuel Oliveira, care a adresat un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru providența cu care a ocrotit comunitatea în acești șapte ani și pentru cele realizate. A continuat cu mulțumirea adresată înalților ierarhi, preoților prezenți, autorităților, oaspeților și în mod deosebit a mulțumit tuturor acelora care au colaborat la realizarea acestei case, binefăcătorilor, voluntarilor și prietenilor comunități.

A urmat cuvântul superiorului general, Don Valdemar Longo, care a subliniat importanța păstrării fidelității față de carisma "operei" îndemnând băieții din comunitate să păstreze bine darul primit - o nouă casă -, și de a se angaja în zidirea casei spirituale și a spiritului "de familie" pe care Don Calabria îl dorea în casele operei sale.

A luat cuvântul și domnul primar al comunei Răcăciuni, mulțumind Comunității "Sfântul Ioan Calabria" pentru prezența lor în comună, pentru colaborarea și sprijinul dat și pentru inițiativele avute, pentru ajutorul dat școlilor și copiilor din comună.

În final a luat cuvântul păstorul diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, care a apreciat prezența Congregația "Sfântul Ioan Calabria" în dieceză: "Pentru frații sfântului Ioan Calabria am un cuvânt special de spus: Voi ați urmat cu adevărat ce a dorit sfântul vostru, să vă așezați acolo unde este nevoie. La cererea noastră de a veni la Răcăciuni, ați făcut cu adevărat un act de respect față de voința lui Dumnezeu și a sfântului Ioan Calabria într-o zonă care nu era acoperită de persoane consacrate. Venind aici, ați venit în mijlocul celor care au nevoie de sprijin și ajutor. Mă bucur că ați acceptat propunerea noastră în a veni aici; în loc de a merge într-un oraș mare, ați acceptat să veniți în această comunicate. Aceasta este un semn al apropierii lui Don Calabria față de oameni, față de toți, față de frați..." Apoi a încheiat discursul cu proclamarea decretului episcopal de sfințire și inaugurare a casei Comunității "Sfântul Ioan Calabria" cu rang de mănăstire și a centrului de zi pentru copii.

Sărbătoarea a continuat cu masa oferită tuturor oaspeților care au participat la ceremonie.

După masă, a avut loc la căminul cultural al comunei Răcăciuni un spectacol de divertisment, cu scenete, dansuri, cântece și poezii, oferit de băieții Institutului "Sfântul Ioan Calabria".

Pr. Manuel Oliveira


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat