Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferința Episcopilor Catolici din România: Comunicat de presă

În zilele de 18-20 octombrie 2004, la sediul Secretariatului general din București (Str. Popa Tatu nr. 68, sector 1, 010804-București; tel. +40/21/3111289; fax: +40/21/3111591; e-mail: b_cazimir@pcnet. ro) s-a desfășurat sesiunea obișnuită de toamnă a Conferinței Episcopilor din România cu participarea episcopilor greco-catolici, romano-catolici și, ca invitat, a ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România.

Lucrările conferinței au debutat cu o meditație ținută episcopilor prezenți de către ES Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Ordinea de zi a cuprins puncte referitoare la: căsătoriile mixte, împlinirea a 40 de ani de la promulgarea decretului conciliar Unitatis redintegratio, prezentarea documentelor Ergo migrantes caritas Christi (cu privire la emigranți) și Mane nobiscum, Domine (cu privire la Anul Euharistiei), chestiuni ecumenice, participarea la sinodul episcopilor, situația casei de pensii, alte probleme de ordin intern. Totodată plenul a adoptat un comunicat comun cu privire la alegerile din această toamnă.

Luni seara episcopii prezenți au concelebrat în catedrala romano-catolică Sfântul Iosif o sfântă Liturghie prezidată de către ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, în cadrul căreia, împreună cu credincioșii prezenți, s-au rugat pentru Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea la împlinirea a 26 de ani de la alegerea și investirea sa ca păstor suprem al Bisericii. Marți, la ora prânzului, episcopii au participat la recepția oferită la sediul Nunțiaturii Apostolice în onoarea Sfântului Părinte, căruia i s-a trimis o telegramă de felicitare.

S-a stabilit ca următoarea sesiune obișnuită să aibă loc la Lugoj, în perioada 17-19 mai 2005.

Pr. Cazimir Budău, secretar general

* * *

Comunicat către toți credincioșii din România

Înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare, am găsit de cuviință ca, în baza învățăturii noastre creștine și a documentelor bisericești ale Conciliului Vatican II, să vă reamintim următoarele:

  1. Toți credincioșii cu drept de vot au obligația morală de a se prezenta în fața urnelor, pentru a se achita de această datorie cetățenească. Nu ne este indiferent cine va avea exercițiul puterii în următorii patru ani, și de aceea nu putem neglija acest drept și această datorie.

  2. Credincioșii trebuie, în conștiință, să-i voteze pe aceia care caută și apără binele comun, respectând drepturile noastre creștinești, cetățenești și naționale, nu numai în vorbe, ci și în fapte.

  3. În acest sens, îi îndemnăm pe toți credincioșii, pe toți conducătorii instituțiilor și organizațiilor bisericești să-i susțină și să-i însoțească pe credincioși cu sfatul și rugăciunea lor ca, în spiritul catolicității și inspirați de harul lui Dumnezeu, să contribuim împreună, prin votul nostru, la edificarea responsabilă a viitorului țării și a integrării sale în Uniunea Europeană.

Cu binecuvântarea noastră,
Episcopii catolici din România
Lucian Mureșan, președinte
Ioan Robu, vicepreședinte


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat