Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întrunire a Comisiei de Pregătire a Sinodului

Marți, 5 octombrie, la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași a avut loc o întâlnire a Comisiei de Pregătire a Sinodului Diecezan. La ședință, începută la ora 11.00, au participat 19 membri, în frunte cu PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

După rugăciunea de deschidere (Rugăciunea pentru Sinod), ordinea de zi a cuprins cuvântul introductiv rostit de PS Petru Gherghel, prezentarea Regulamentului adunării sinodale, a documentului Instrumentum laboris, apoi prezentarea etapelor următoare pentru pregătirea sinodului: constituirea și convocarea adunării sinodale, convocarea personală a participanților, constituirea organismelor sinodale, moderatorii, relatorii, secretariatul general, comisia juridică și celelalte comisii de specialitate. A urmat desemnarea laicilor și a părinților vicari participanți la sinod, stabilirea agendei sinodului (zilele, orarul etc.).

Sesiunile plenare ale Sinodului se vor deschide în ziua de marți, 9 noiembrie, la ora 9.30, printr-o sfântă Liturghie solemnă. Vor fi prezenți aproape 300 de persoane (preoți, persoane consacrate, reprezentanți ai asociațiilor, laici), dintre care laici vor fi aproape 90. Celelalte sesiuni plenare vor avea loc miercuri, 17 noiembrie, joi, 25 noiembrie și joi, 2 decembrie.

Toate sesiunile vor începe printr-o sfântă Liturghie la ora 9.30 după care vor urma doua sesiuni: între orele 10.30-12.30 și 14.00-16.00. În ziua de miercuri, 8 decembrie, va avea loc încheierea oficială a Sinodului.

Urmează ca episcopul diecezei să dea decretele de constituire și de convocare a adunării sinodale, precum și decretele de numire a membrilor organismelor sinodale (moderatorii, relatorii, secretariatul general, comisiile de specialitate, comisia juridică).

În ziua de 24 octombrie în toate bisericile din dieceză se va aduce la cunoștință decretul de convocare a adunării diecezane pentru ziua de 9 noiembrie.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Regulamentul Sinodului diecezan

La 1 octombrie a intrat în vigoare Decretul episcopal privind Promulgarea Regulamentului Sinodului diecezan, semnat de PS Petru Gherghel.

"În conformitate cu canoanele 460-468 din Codul de drept canonic,
- ținând cont de prescrierile Instrucțiunii cu privire la sinoadele diecezane a Congregației pentru Episcopi și Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor (19 martie 1997),
- după ce am ascultat părerea membrilor Consiliului Prezbiteral și a Comisiei de Pregătire a Sinodului,
aprobăm toate articolele prezentului Regulament și declarăm intrarea în vigoare începând cu data de 1 octombrie a.c., data publicării sale.

Regulamentul va fi trimis tuturor membrilor convocați la Sinod, în conformitate cu precizările Regulamentului de desfășurare a Sinodului diecezan".

Iași, 1 octombrie 2004

+ Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Instrumentum laboris

La 1 octombrie a fost dat și Decret episcopal de promulgare a textului "Instrumentum laboris".

"În vederea celebrării Sinodului Diecezei de Iași în faza finală,
- după ce s-au adunat sugestiile și observațiile făcute de comisiile sinodale parohiale cu privire la temele teologico-pastorale din Lineamenta,
- analizând textul elaborat pe baza acestor date de către Comisia de Pregătire a Sinodului și oferit ca instrument de lucru pentru faza următoare a Sinodului diecezan,
- ținând cont și de practica Bisericii cu privire la celebrarea sinoadelor diecezane,
aprobăm și dispunem ca acest text să devină Instrumentum laboris - Instrument de lucru - având ca titlu "Biserica, noul popor al lui Dumnezeu, trimisă în misiune la oamenii de astăzi".

Textul va fi trimis tuturor membrilor sinodali care vor fi numiți de noi, în conformitate cu normele Bisericii și a Instrucțiunii cu privire la Sinoadele diecezane.

Lui Cristos, marele și veșnicul preot, care ne cheamă să "înaintăm în larg", încredințăm această lucrare a vieții diecezei noastre, implorând ajutorul și lumina Sfântului Duh, precum și ocrotirea Maicii Preacurate, spre mai marea slavă a lui Dumnezeu Tatăl.

Iași, 1 octombrie 2004

+ Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Instrumentul de lucru este structurat în patru părți mari, precedate de o introducere teologică...
I. Trei slujiri fundamentale - cu referire directă la evanghelizare și catehizare, la liturgie și la caritate. II. Forme de trăire ale vieții creștine - prin analiza stărilor de viață prezente în dieceză - căsătoria și familia, preoții, călugării și laicii. III. Prezența Bisericii în educația și formarea oamenilor - vizând preocuparea Bisericii locale pentru instruirea și educația catolică în școală, pastorația tinerilor și copiilor, precum și impactul cu mass-media, care poate fi și factor de formare. IV. Viața și misiunea Bisericii - analizată prin prisma structurilor ecleziale, bunurile economice, implicarea Bisericii locale în misiunea "ad gentes", în ecumenism și preocuparea ei față de emigranți.
Abordarea tuturor temelor, mai puțin cea legată de structurile ecleziale, a urmat aceeași schemă de lucru: o premisă privind încadrarea subiectului în studiu, câteva principii generale ale Bisericii, prezentarea situației actuale din Dieceza de Iași, unele sublinieri ale comisiilor parohiale sinodale, principalele perspective pastorale ce se impun dezbaterilor adunării generale sinodale și câteva concluzii.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat