Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală: Anul Euharistic

La 10 octombrie va începe Anul Euharistiei. "Sunt bucuros să anunț - a spus papa în timpul celebrării din solemnitatea Trupul și Sângele Domnului - un An Euharistic special. El va începe cu Congresul Euharistic Mondial, programat între 10 și 17 octombrie 2004 la Guadalajara (Mexic), și se va sfârși cu proxima Adunare a Sinodului Episcopilor, care se va ține la Vatican în perioada 2-29 octombrie 2005". Cu această ocazie PS Petru Gherghel a dat o scrisoare pastorală. Ea a fost semnată la 20 septembrie.

"Veniți la mine toți" (Mt 11,29); "Iată eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20) - sunt motourile cu care începe scrisoarea pastorală a păstorului diecezei.

Mai întâi Preasfințitul leagă Sinodul diecezan de Anul Euharistiei: "Oferim și noi timpul consacrat pentru Anul Euharistic, trăind cu multă intensitate acest ultim moment al Sinodului diecezan - ce se va încheia cu sesiunile plenare din noiembrie și mai ales cu ziua oficială a încheierii solemne din 8 decembrie, cu celebrări euharistice speciale, cu reflecții legate de augustul sacrament al Euharistiei".

Citând din enciclica Sfântului Părinte din 17 aprilie 2003: "Euharistia formează Biserica și Euharistia nu există fără Biserică și fără preoți" și dintr-un discurs adresat episcopilor numiți în ultimii ani, adunați la Roma "că acest An Euharistic va constitui o ocazie providențială de înțelegere mai profundă a importanței actuale a sacramentului Euharistiei în viața și activitatea fiecărei Biserici locale", episcopul de Iași amintește că "Biserica noastră locală a anticipat prin cursurile de misiuni populare cu tema: 'Euharistia și familia', ținute în fiecare parohie la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an, rolul prezenței reale a lui Cristos în viața creștină mai ales în viața de familie".

În scrisoare se precizează că inițiativele vor continua, invitându-i pe toți să îndrepte și mai mult ochii, gândul, rugăciunile și speranțele către Isus, prezent între noi. Maria și sfinții ne încurajează pe acest drum, dându-ne posibilitatea de a experimenta un mare adevăr: "În această pribegie n-avem altă bucurie decât taina din altar".

Scrisoarea se încheie prin îndemnul adresat preoților, persoanelor consacrate, tinerilor și tinerelor, precum și familiilor: "Căutați-l pe Isus, priviți-l cu ochi de credință, adorați-l și primiți-l în dar".

Scrisoarea pastorală este publicată în întregime pe acest sit la rubrica Actualitate/Documente episcopale.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat