Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cursuri de perfecționare

Din 1998, anual, Ministerul Culturii și Cultelor organizează manifestări referitoare la patrimoniul religios al României. Anul acesta, la a VI-a ediție, Secretariatul de Stat pentru Culte a înaintat o invitație și către Dieceza de Iași pentru a participa la aceste manifestări. Răspunzând invitației, Preasfințitul Petru Gherghel a delegat doi preoți (pr. Ciprian Petre, directorul Muzeului Catolic din Săbăoani, și pr. Gabriel Bucur) care au participat la Mănăstirea Neamț la "Cursul de perfecționare a muzeografilor și ghizilor bisericești", alături de peste alți 120 de participanți din toată țara.

A fost o săptămână plină. Ne-am simțit din nou ca pe "băncile școlii". Dimineața între 8 și 13 erau cinci prelegeri, iar după-amiaza seminarii. Am fost instruiți cu privire la protejarea, restaurarea, conservarea și punerea în valoare a patrimoniului național; conservarea monumentelor istorice, a picturilor; întreținerea și conservarea preventivă a broderiei religioase; amenajarea expozițiilor de muzeologie permanente și temporare; promovarea valorilor cultural-spirituale în fotografia de arhitectură religioasă din vederi și materiale publicitare; prevenirea furturilor și a traficului ilicit al valorilor de artă și privind securitatea la incendiu a patrimoniului cultural eclezial.

Anul acesta s-a alăturat și Autoritatea Națională pentru Turism cu seminarii specifice în care s-a scos în evidență importanța turismului cultural, îndeosebi în cadrul pelerinajelor, care sunt o formă de "turism". La un pelerinaj se poate participa din curiozitate, ca turist, dar, datorită factorului spiritual, se poate participa și ca "pelerin". Am făcut în acest domeniu și muncă de tern, vizitând locurile mai importante din zonă: Mănăstirea Neamț, Muzeul "Mihail Sadoveanu" și unele biserici.

Mulțumind în final celor care au făcut posibilă această participare a noastră la aceste cursuri, invităm pe fiecare la o atenție sporită în conservarea patrimoniului cultural și spiritual. Doamne ajută!

Pr. Gabriel Bucur
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat