Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Agata (Veronica Bejan)

În ziua de 14 septembrie, la București, a fost înmormântată Bejan Veronica - Sr. Agata. Liturghia înmormântării a început la ora 07.00 în capela institutului, iar la ora 12.00 a fost înmormântată în Cimitirul Belu.

Sora Agata s-a născut în anul 1974 în ziua de 29 iulie, în localitatea Valea Mare, fiind al patrulea din cei 8 copii ai familiei Bejan.

Încă din copilărie, Veronica, a fost un suflet deschis, o fire veselă, optimistă, care ierta cu ușurință și care clădea prietenii pe care le trăia cu profunzime; iubea mult natura și îi plăcea să iasă deseori cu prietenele sale în mijlocul naturii.

La vârsta de 18 ani, în anul 1992, Veronica simte chemarea lui Cristos care dorește să îl slujească în Congregatio Jesu. Gata să răspundă acestei chemări, pornește cu multă încredere și speranță pe drumul dăruirii și al slujirii lui Cristos și semenilor săi.

Noviciatul, la începutul căruia Veronica a primit numele sora Agata, a fost pentru ea un timp de har, care a ajutat-o să își întărească viața de credință, să cunoască mai bine spiritul congregației, un timp în care s-a hotărât să își dăruiască viața în întregime Domnului și să se abandoneze cu încredere în mâna ocrotitoare a Tatălui ceresc.

În anul 1996 depune primele voturi, iar la scurt timp este trimisă pentru un an în Germania, cu scopul de a lucra la un cămin de bătrâni.

Întoarsă la "Sf. Agnes", sr. Agata lucrează timp de un an la Căminul de Bătrâni de aici, după care începe studiile la Colegiul Pedagogic "Elena Cuza" din București.

Tot în această perioadă începe să lucreze ca educatoare la Grădinița "Cioplea". Apostolatul cu copiii din grădiniță i-a adus multă bucurie, și, așa cum spunea ea, a ajutat-o să descopere mai mult iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi, copiii săi preaiubiți. Noi știm cât de mult îi plăceau copiii și cât de mult își dorea să lucreze cu ei. Chiar și în timpul bolii își făcea planuri pentru viitoarea ei misiune la grădiniță.

În anul 2002, sora Agata depune cu bucurie și simplitate voturile perpetue, moment pe care l-a așteptat cu dor, știindu-se mereu chemată în familia spirituală din Congregatio Jesu.

În anul 2003, Domnul i-a cerut sorei Agata să fie părtașă prin suferințe grele, urmându-l astfel sub stindardul crucii. Ea a înțeles că aceasta este o chemare deosebită și o alegere a acelora pe care Domnul îi iubește în mod deosebit.

Răbdarea și seninătatea cu care sora Agata a primit vestea despre boala de care suferea a fost pentru noi un adevărat exemplu de încredere în grija și milostivirea lui Dumnezeu, singurul care știe cum să ne apropiem de sfințenia lui.

Timpul bolii și al suferinței a fost și un timp al întrebărilor și al incertitudinilor. Sora Agata spunea în jurnalul ei: "În momentele de singurătate vorbesc cu Dumnezeu despre ceea ce mă preocupă. Îl întreb dacă fac bine ceea ce fac".

A fost un timp greu, dar a fost și un timp în care Dumnezeu a condus-o în brațele lui pe drumul iubirii adevărate, care este gata să se dăruiască asemeni lui Cristos, în întregime, trup și suflet.

Într-una din scrierile sale, sora Agata spunea că atunci "când sufletul deschide inima către Domnul, el își deschide comorile dragostei sale".

Acesta a fost adevărul după care sora Agata a trăit timpul de suferință, deschizându-și întreaga ființă spre Dumnezeul care i-a cucerit inima pentru veșnicie.

În ziua de 12 septembrie 2004, în sărbătoarea Sfântului Nume al Mariei, sora Agata și-a încredințat trupul și sufletul în mâna Domnului, prin sfânta Fecioară Maria pe care a iubit-o ca pe o mamă și pe care a cinstit-o întreaga viață.

Îmi dau seama că aceste cuvinte ale mele sunt doar o frântură din istoria vieții surorii noastre.

Istoria vieții ei, împletită cu istoria fiecăruia dintre noi..., istorie împletită cu cea a institutului nostru, este o istorie unică ce ne unește cu ea și între noi.

Vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul vieții sorei Agata, pentru că a ales-o să îi slujească în institutul nostru și îl rog să ne mângâie și să ne întărească acum când a chemat-o la sine pentru a-i fi alături în veșnicie.

Doresc să închei această istorie a unei vieți atât de scurte cu una din rugăciunile sorei Agata, rugăciune pe care a scris-o mult înainte de a afla despre boala de care a suferit.

"Doamne, îți mulțumesc pentru acest drum. Am descoperit respirația unde am putut să mă regăsesc cu ființa mea întreagă. M-am întâlnit cu tine în prezența liniștii... Dumnezeule, în tine am găsit libertatea. Prin jocul vieții am învățat să-ți dăruiesc atât suferința cât și bucuria. Toate au fost prezente în drumul meu.
Doamne, Dumnezeul meu, îți mulțumesc că prin modelul suferinței, prin patima ta pe cruce m-ai învățat să îndur în viață, să mă bucur apoi de prezența ta, Amin".

Să se odihnească în pace!

Sr. Brigita,
Congregatio Jesu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat