Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noi cărți la Editura "Sapientia"

La Editura "Sapientia" din Iași au apărut două noi cărți: un studiu monografic, intitulat Hălăucești, sat de veche tradiție cultural-religioasă, și un studiu de filozofie, având titlul Sacro e simbolo in Mircea Eliade.

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Hălăucești, sat de veche tradiție cultural-religioasă, scrisă sub coordonarea domnului profesor Dănuț Doboș și apărută sub egida Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. La alcătuirea acestei monografii istorice a comunității Hălăucești din județul Iași au mai contribuit: prof. Silviu Văcaru, pr. Fabian Doboș, prof. Mihai Bișoc, prof. Ioan Olaru și alții.

Răspunzând apelului inimosului părinte Alois Bișoc, recunoscător străbunilor săi trăitori pe glia unei străvechi așezări moldave, am procedat acum mai bine de o jumătate de an la inițierea unor cercetări interdisciplinare privind satul Hălăucești. Țin să-i asigur pe cititorii noștri că nu ne conformăm vreunei mode privind întocmirea de monografii sătești, deoarece lucrarea prezentă se încadrează într-un mai vechi proiect al nostru privind realizarea unor studii speciale referitoare la viața și istoria comunităților catolice din Dieceza de Iași.

Fideli acestui proiect, am conceput această carte ca o comuniune de competențe, la care să participe și colaboratorii mei din cadrul Departamentului de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia Catolică de Iași, ei înșiși specialiști recunoscuți în domeniul istoriei ecleziastice și autori ai unor valoroase monografii, cum sunt dr. Silviu Văcaru sau pr. Fabian Doboș. O participare binevenită aparține colaboratorilor noștri de la Secția de Cercetări Antropologice a Academiei Române, filiala Iași, precum și d-lui prof. Mihai Bișoc, fiu al satului, inimosul dirijor și îndrumător al corului Seminarului "Sf. Iosif" din Iași.

A rezultat un studiu monografic centrat, mai ales, pe latura istorică a comunității și a instituțiilor franciscane care au funcționat la Hălăucești până în 1948. Cartea trebuie să se constituie, în același timp, într-un omagiu adus păstorilor franciscani care, în comuniune cu episcopii de Iași, au contribuit într-o atât de mare măsură la propășirea acestei localități. În limitele permise de accesul limitat la documente, am realizat și capitolele speciale dedicate școlii primare, precum și monumentalei biserici ortodoxe "Sf. Voievozi Mihail și Gavril", ctitorie a boierilor Balș, datând de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Lăsăm cititorilor posibilitatea de a aprecia calitățile și eventualele deficiențe ale prezentului volum, publicat de prestigioasa editură Sapientia de pe lângă Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași. Noi ne facem însă o datorie din a mulțumi directorului acestei edituri, părintele profesor Ștefan Lupu, precum și inimosului preot Alois Bișoc, sufletul acestei cărți, fără de care apariția lucrării nu ar fi fost posibilă.

Alese mulțumiri aduc și părintelui paroh Adrian Herciu și colaboratorilor săi, care ne-au încurajat în permanență pe parcursul realizării cercetării.

Un gând special și pentru colegii mei din cadrul Departamentului de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică Iași și, mai ales, pentru Excelența sa episcop Petru Gherghel și Sfinția sa Ioan Ciuraru, superiorul provincial OFMConv, care au acceptat să onoreze monografia cu două binevenite prefețe.

Adresez mulțumiri sincere și soției mele, dr. Daniela Doboș, care, cu mult interes, m-a sprijinit pe parcursul cercetării și s-a îngrijit de dactilografierea manuscrisului și de corectura unor capitole ale cărții.

Ne bucură faptul că le putem oferi vrednicilor locuitori ai acestor meleaguri o carte despre istoria glorioasă a satului și a harnicilor lor predecesori, pagini de istorie care fac cinste generațiilor prezente și viitoare.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Sacro e simbolo in Mircea Eliade, scrisă de rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. dr. Viliu Dancă. Această lucrare, apărută în limba italiană, este o ediție revizuită a tezei de doctorat în filozofie pe care părintele Dancă a susținut-o în 1996 la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, cu titlul: "Definitio sacri. Sacrul ca semnificativul și ca destinul în relația sa cu metoda istorico-fenomenologică în opera lui Mircea Eliade". Studiul de față este însoțit de o notă a prof. Giovanni Magnani, care a fost coordonatorul principal al tezei doctorale, de o scrisoare a prof. Natale Spineto și este prefațat de Julien Ries.

Studiul de față este rodul unei cercetări minuțioase și îngrijite a părintelui Dancă Viliu, care a avut șansa să studieze întreaga operă a prof. Eliade și, în special, lucrările în limba română, unele dintre ele fiind aproape de negăsit în Occident și greu de cercetat chiar și în România, unde textele autorului nostru se aflau sub cheie în bibliotecile publice, iar persoanele particulare care le posedau erau privite cu suspiciune de Securitate, poliția secretă a regimului.

Astfel, unul dintre meritele acestei lucrări este acela că a putut redescoperi și aprofunda rădăcinile și influențele culturale din tinerețe, foarte importante în dezvoltarea succesivă a unui autor, chiar și în cazul unuia atât de original ca Eliade. Cititorul va găsi foarte multe informații importante despre viața intelectuală și filozofică a autorului care a studiat filozofia la București. Părintele Dancă a evidențiat în special influența eseistului și filozofului Nae Ionescu asupra lui Eliade, cel mai renumit, dar și asupra altor cunoscuți discipoli, ca E. Cioran, C. Noica, M. Vulcănescu.

Însă valoarea cea mai mare a lucrării este dată de cercetarea amănunțită a categoriilor fundamentale ale gândirii lui Eliade despre sacru și simbol, mergând în analiza lor chiar dincolo de studiile valoroase ale lui A. Marino, I. Culianu, L. Mc. Ricketts. Autorul a scos în evidență efortul lui Eliade de a concilia, în cercetarea categoriei sintetice de sacru, cele două curente de gândire diferite ale Occidentului și Orientului, căutând să depășească dihotomiile, mai ales cea exasperată a lui Durkheim, încă influentă în Tratatul din 1949, trecând apoi la teza "coincidentia oppositorum" și ajungând la descoperirea "celeilalte dimensiuni" a sacrului în manieră indiană, în care se întâlnește profunzimea creștină a creației cu adevărata dialectică a sacrului, pe care o găsește în profunzimea experienței religioase hinduse. Aceasta l-a determinat să reia cu mare deschidere și interes studiul întregului câmp al istoriei religiilor. Ceea ce nu s-a spus întotdeauna și uneori a dus la neînțelegeri este că această cercetare a găsit un aspect unitar în elaborarea mai mult factică decât sistematică a metodei fenomenologice, dând substanță aspectelor tipologice și elaborând un concept de "structură" care permite sau promite o "înțelegere" mai vastă a fenomenului religios. De aici și critica preconcepțiilor care împiedică o abordare deschisă și competentă a experiențelor religioase.

Pe lângă operele cele mai renumite publicate în limba franceză sau engleză și traduse pretudindeni, autorul subliniază importanța operele mai mici și a imensului epistolar cu cei mai faimoși reprezentanți ai cercetării istorico-etnologice religioase: de la Pettazzoni, pe care îl stima, la P.W. Schmidt, de la Tucci la Dumézil, Coomaraswamy și așa mai departe.

Și cercetătorii competenți vor citi cu mult folos această lucrare scrisă într-o formă clară și ușor de citit pentru marele public.

Prof. G. Magnani, S.J.,
Roma, Universitatea Pontificală Gregoriana

* * *

Hălăucești, sat de veche tradiție cultural-religioasă,
Dănuț Doboș, Silviu Văcaru, (coord.), Ed. "Sapientia", Iași, 2004, ISBN 973-8474-45-0, 17x24 cm, 396 p., 150.000 lei

Sacro e simbolo in Mircea Eliade,
Viliu Dancă, Ed. "Sapientia", Iași, 2004, ISBN 973-8474-43-4, 14x20 cm, 632 p., 130.000 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat