Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Loreto: Sub semnul sfințeniei

Duc in altum Acțiune Catolică, să ai curaj pentru viitor! Sub acest moto s-a desfășurat la Roma, în perioada 31 august - 5 septembrie 2004, Congresul Internațional al Acțiunii Catolice, organizat de Forumul Internațional al Acțiunii Catolice și Acțiunea Catolică Italiană, în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Laici. Punctul culminant al întâlnirii a fost pelerinajul de la Loreto, cu celebrarea euharistică din 5 septembrie, prezidată de papa Ioan Paul al II-lea, la care au fost beatificați trei membri ai Acțiunii Catolice: Alberto Marvelli, Pina Suriano și Pere Tarres i Claret.

Au participat la congres reprezentanți din peste 50 de țări din Africa, Asia, America și Europa: laici, preoți, episcopi și cardinali. Dieceza de Iași a fost prezentă cu o delegație formată din PS Petru Gherghel, susținător activ și întemeietor al asociației noastre, pr. Fabian Doboș, asistent spiritual al Acțiunii Catolice, și trei laici (Anca Lucaci, Lia Pușcașu, Gheorghe Cochior). Alte șase persoane au participat la programul pelerinajului de la Loreto.

Din programul congresului au făcut parte conferințe, prelegeri, discuții în grupuri mici, dar și momente spirituale profunde: meditații, sfinte Liturghii, Laude, Vespere și alte rugăciuni. Zilele de 1 și 2 septembrie au stat sub semnul dezbaterii, având ca moto: Acțiune Catolică, tu aparții Bisericii și ești prețioasă în inima Domnului! și Duc in altum Acțiune Catolică! Fii prezență profetică în lume!

S-a vorbit despre această asociație ca despre un dar al Duhului Sfânt pentru Biserică și întreaga lume, ca o istorie de laici responsabili, iar aplicabilitatea sa constă într-o Acțiune Catolică văzută ca un proiect, un stil de viață.

În ziua de 3 septembrie a început pelerinajul spre Loreto și s-a vizitat Sfânta Casă. Am prezentat da-ul nostru Mariei, "Iată roaba Domnului!", și ne-am rugat pentru pace în întreaga lume.

Ziua de 4 septembrie a fost dedicată activităților pe sectoare: copii, tineri, adulți. S-a participat la un maraton al păcii, iar seara a avut loc un grandios spectacol organizat de Acțiunea Catolică Italiană pe splendida vale din Montorso.

Ziua de 5 septembrie rămâne zi memorabilă în istoria Acțiunii Catolice. În prezența a peste 500.000 de pelerini, Sfântul Părinte a beatificat încă trei mărturisitori ai autenticității acestei asociații: Alberto Marvelli, Pina Suriano și Pere Tarres i Claret. Aceștia se adaugă altor sfinți, membri ai Acțiunii Catolice, prezenți în cartea sa de vizită: Manuel Morales, Salvador Lara Puente, David Roldan Lara, Gianna Beretta Molla și Ivan Merz. Se demonstrează astfel că Acțiunea Catolică reprezintă o cale de sfințenie pentru orice laic ce se angajează să-și trăiască viața responsabil, în mod liber, în formă comunitară și organică, sub semnul apostolatului.

"Dragii mei, vă invit să reînnoiți da-ul vostru și vă încredințez trei însemne: primul este contemplația - angajați-vă să mergeți pe drumul sfințeniei cu privirea fixată spre Cristos, unicul învățător și salvator al tuturor! Al doilea este comuniunea - căutați să promovați spiritualitatea unității cu păstorii Bisericii, cu toți frații de credință și alte asociații bisericești! Rămâneți deschiși dialogului cu toți oamenii de bună voință! Al treilea însemn este misiunea - purtați fermentul evangheliei în case și școli, la locurile voastre de muncă și în timpul vostru liber! Evanghelia este cuvântul speranței și al salvării pentru lumea întreagă" - acestea sunt cuvintele adresate de Sfântul Părinte pelerinilor din valea de la Montorso.

În ziua de 6 septembrie a avut loc la Roma, Cea de-a IV-a Adunare ordinară a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice. Cu această ocazie s-a prezentat bilanțul pentru ultimii patru ani de activitate și au avut loc alegeri pentru secretariat. Acțiunea Catolică din România (de rit latin și bizantin) a fost propusă și aleasă ca membru al secretariatului, alături de Italia, Spania, Argentina și Burundi. Toate acestea aduc un suflu nou în asociația noastră. Sfântul Părinte nu contenește să ne încurajeze experiența spre viitor și să confirme încrederea sa în drumul nostru, de a repeta mereu că Biserica are nevoie de Acțiunea Catolică. Iar noi, încredințându-ne Sfintei Treimi, ne angajăm să facem ca viața asociației noastre să fie mai vie, mai tânără și mai trainică.

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat