Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecouri lauretane

Sanctuarul din LoretoDuminică, 5 septembrie, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a celebrat o sfântă Liturghie la Loreto, în cadrul căreia a beatificat trei slujitori ai lui Dumnezeu, foști membri ai Acțiunii Catolice: Pere Tarrés I Claret (preot), Alberto Marvelli (laic) și Pina Suriano (laică). La acest eveniment a participat și episcopul de Iași, Mons. Petru Gherghel, împreună cu un grup de 10 tineri din Dieceza de Iași, coordonați de pr. Fabian Doboș. De asemenea, au fost prezenți episcopul greco-catolic de Oradea, Mons. Virgil Bercea, episcopul de Chișinău, Mons. Anton Coșa, precum și un grup de 60 de credincioși greco-catolici români.

Sărbătoarea a început sâmbătă seara, la ora 17.00, pe câmpia de la Montorso, așezată lângă Loreto. Peste 40.000 de tineri au participat la privegherea organizată de Acțiunea Catolică Italiană în vederea pregătirii întâlnirii cu Sfântul Părinte. În după-amiaza zilei de sâmbătă străzile orașului Loreto deveniseră neîncăpătoare. Fluvii de oameni se îndreptau spre locul unde a doua zi trebuia să sosească papa. Tineri din întreaga lume, de diferite limbi și rituri, și-au contopit vocile într-un singur glas și repetau mereu același cuvânt: pace. Acesta a fost laitmotivul momentului de pregătire pentru sărbătoarea de a doua zi. Organizatorii au reușit să trezească în cei prezenți sentimente de milă și compasiune față de persoanele care suferă în diferite colțuri ale lumii din cauza războaielor, violenței, foamei etc.

După terminarea privegherii am pornit, împreună cu grupul de pelerini din România, spre sanctuarul marian de la Loreto. Drumul până la sfânta casă a fost presărat cu multe dealuri și văi. Timp de două ore, în orașul Loreto au răsunat meditațiile, cântările și melodiile mariane românești. Deși era târziu, nimeni nu se simțea deranjat de prezența noastră. Dimpotrivă, localnicii ieșeau pe străzi sau la balcoane și se uneau cu noi în rugăciune și cântare. Obosiți, dar fericiți, spre miezul nopții am ajuns cu bine la sanctuar. Acolo am intrat în casa sfintei Fecioare Maria și am ascultat în tăcere mărturia pe care ne-au dat-o pietrele ce compuneau sfânta casă: "Priviți această locuință! Aici s-a născut și a crescut Fecioara Maria; aici a primit sfânta Fecioară vestea cea bună de la îngerul Gabriel; aici este casa în care Dumnezeu a coborât pe pământ; aici este tabernacolul Preasfintei Treimi; aici a crescut și a fost educat Isus; aici a lucrat Fiul lui Dumnezeu alături de Iosif pentru a-și câștiga pâinea de fiecare zi; aici Isus, Maria și Iosif și-au împărtășit bucuriile și greutățile vieții... Aceasta este casa Bunei-Vestiri. Tocmai de aceea ea a devenit casa împăcării, casa copiilor adoptivi ai lui Dumnezeu, casa tinerilor care caută adevărul, casa bătrânilor fără sprijin, casa celor nevoiași, casa celor fără acoperiș, casa celor prigoniți, casa celor fără familie, casa celor fără casă".

A doua zi, duminică, la ora 10.00, pe cerul senin și-a făcut apariția elicopterul alb în care se găsea mesagerul păcii. Sutele de mii de pelerini și-au îndreptat ochii spre cer pentru a-l saluta pe papa, care la rândul său privea cu ochi senini mulțimea adunată pentru a participa la sfânta Liturghie. Abia coborât din elicopter, Sfântul Părinte a fost asaltat de milioane de cuvinte și semne de prețuire și afecțiune. Copii, tinerii și adulții din toată lumea și-au unit forțele și, fluturând miile de steaguri, pancarte și eșarfe, strigau într-un singur glas: "Viva il papa". La predică Sfântul Părinte a cerut pelerinilor să urmeze exemplul celor trei noi fericiți și să continue să umble pe calea sfințeniei parcurgând cele trei etape ale convertirii: contemplația, comuniunea și misiunea. Spre ora 13.00 sfânta Liturghie a luat sfârșit, participanții întorcându-se la casele lor întăriți în credință și plini de speranță.

M-am întors și eu acasă cu grupul din Dieceza de Iași. În drum spre țară am avut ocazia să adun unele impresii ale participanților. Toți au simțit aceeași emoție pe care am trăit-o eu. Am înțeles că viața omului pe pământ este un pelerinaj ce trebuie împlinit împreună cu ceilalți frați; un drum ce trebuie străbătut cu mult curaj, o cale pe care trebuie să o parcurgem cu un ochi îndreptat spre ideal, iar cu celălalt spre aproapele.

Pr. Fabian Doboș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat