Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii din Egipt

"Din Egipt am chemat pe Fiul meu!" Ascultând an de an aceste cuvinte din evanghelie, nu-mi ziceau nimic în mod special, cum de altfel multora nu le zice nimic deosebit. Trăind însă aici în Egipt de mai bine de trei ani, pot zice că înțeleg mai bine cuvintele din evanghelie cu referire la Egipt sau chiar la Țara Sfântă.

În Egipt se speculează foarte mult despre locul unde Isus ar fi trăit până la întoarcerea în Israel. Călugării greci ortodocși susțin că Isus ar fi trăit la marginea orașului Cairo unde ei azi au o mănăstire cu o biserică, iar Biserica Coptă susține că Isus ar fi trăit în sudul Egiptului în apropierea orașelor Assuwan sau Luxor.

Deși nu se știe exact unde anume a trăit Isus, cert este că Isus a fost în Egipt, țară destul de încercată de mâna puternică a lui Dumnezeu și tot Egiptul, după cele scrise în istorie, a fost prima țară evanghelizată însuși de sfântul evanghelist Marcu, ale cărui relicve (o parte) se odihnesc în catedrala din Alexandria.

Ceea ce m-a surprins pe mine aici foarte mult a fost faptul că egiptenii își serbează foarte mult sfinții egipteni, cum ar fi sfântul Paul, pustnicul, sfânta Damiana, martiră, și însoțitoarele ei, sfânta Marina, sfânta Marimina și alții. Din sfinții pe care-i cunoaștem și noi sunt foarte mult venerați sfântul Gheorghe, sfântul evanghelist Marcu, patronul creștinilor egipteni, sfânta Ecaterina a Alexandriei și foarte mult venerată atât de creștini, dar foarte mult și de musulmani este sfânta Rita.

Ceea ce în Egipt nu se "cunoaște" și nu e permis creștinilor sunt procesiunile în aer liber. În cei trei ani trăiți aici nu am văzut nici o procesiune publică, nici la creștini și nici la musulmani. Musulmanii fac procesiunile în interiorul moscheelor, de aceea și creștinii trebuie să renunțe la procesiuni.

Doar trăind în mijlocul acestor oameni îi poți cunoaște mai mult și mai bine și poți învăța să-i înțelegi și să-i respecți. Ei trăiesc credința altfel decât noi, iar mulți o trăiesc foarte profund fără să fie fanatici.

Sr. Bernhardina


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat