Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Lacrimi olimpice

Grecii au adunat toți zeii la un loc și le-au ridicat altare. Ca să nu le scape nici unul au avut grijă să ridice un altar și Dumnezeului necunoscut. "Celui care voi vă închinați fără să-l cunoașteți, pe acela vi-l vestesc", le-a spus apostolul neamurilor când a trecut prin Atena. Iubitori de înțelepciune, grecii l-au ascultat până când a venit vorba despre înviere. Apoi, ca să nu mai piardă vremea cu el, i-au spus: "Despre asta te vom asculta altădată".

Acum grecii au adunat la un loc toți jucătorii lumii și i-au încoronat pe cei mai buni. Înălțați pe podium i-am văzut pe învingători cu lacrimi în ochi, lacrimi de bucurie, de fericire. I-am văzut și pe cei învinși. Și ei aveau lacrimi, însă lacrimi de durere, de amărăciune.

Zeii grecilor nu au avut niciodată lacrimi în ochi, nu au plâns pentru că erau de piatră. Oamenii în schimb plâng. Ba chiar și Dumnezeul necunoscut plânge pentru că nu e de piatră. A plâns la mormântul prietenului său Lazăr. "Iată cât de mult îl iubea", au spus cei care l-au văzut plângând. A plâns asupra Ierusalimului, când a rostit cuvintele: "Ierusalime, Ierusalime, de câte ori am dorit să adun pe fiii tăi așa cum găina își aduna puii sub aripi, dar tu nu ai voit". Un Dumnezeu care plânge, era de neînchipuit pentru greci, poate și pentru mulți dintre noi. Ne-am obișnuit să-l așezăm pe Dumnezeu departe de lumea noastră, undeva sus de tot, care prin "indiferența" lui nu-i păsa de ce se petrece aici pe pământ. Un Dumnezeu care permanent se bucura în lumea sa fericită, străin de "valea de lacrimi" în care se zbate omul.

În dimineața învierii Isus, necunoscut de cea care plângea, a întrebat-o pe Maria Magdalena: "Femeie, de ce plângi?" "L-au luat pe Domnul meu și nu știu unde l-au pus", i-a răspuns ea. Ca și Maria Magdalena, noi avem lacrimile noastre și nu reușim să-l mai vedem pe Dumnezeu care este în fața noastră, nu reușim să-l mai recunoaștem. Avem lacrimi și ni se pare că Dumnezeu ne-a uitat. Ne gândim doar la suferințele noastre, la lacrimile noastre, și niciodată nu-l întrebăm pe Dumnezeu: "Tu, Doamne, de ce plângi?" Știm doar răspunsul la plânsul nostru. Nu-l știm însă pe cel al lui Dumnezeu. Ca și grecii poate spunem: "Despre asta te vom asculta altădată". Amânăm dialogul cu Dumnezeu și el rămâne mai departe pentru noi un Dumnezeu necunoscut.

Dumnezeu are lacrimile lui și plânge pentru că lumea nu este așa cum a voit-o el. Plânge pentru războaiele care sunt pe pământ, pentru cei torturați sau alungați din casele lor, pentru cei nedreptățiți, pentru cei uciși, pentru cei înfometați, pentru cei care nu-și primesc plata muncii lor. Dumnezeu plânge pentru că oamenii nu vor să se accepte între ei, plânge pentru dezbinările care sunt în familii, pentru păcatele care se comit cu atâta ușurință și pe care oamenii nici nu le mai considera păcate. Și pentru câte nu plânge Dumnezeu!...

Preocupați doar de lacrimile noastre, nu ne gândim că am putea fi capabili să ștergem lacrimile din ochii lui Dumnezeu. Nu ne gândim că am putea schimba lumea dacă am uita de lacrimile noastre și ne-am grăbi să le ștergem pe cele ale lui Dumnezeu.

Lumea se va schimba doar atunci când oamenii vor intra în olimpiada lui Dumnezeu: "Dacă vrea cineva să fie cel mai mare, să fie cel din urma și slujitorul tuturor". Greu de înțeles, ca și lacrimile lui Dumnezeu.

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat