Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. M. RotaruScrisoare deschisă: pr. Mihai Rotaru - 30 de ani de la moarte

Anul acesta (la 26 august) se împlinesc 30 de ani de la moartea părintelui Mihai Rotaru. Mă văd parcă și acum în biserica parohială și pe drumurile prăfuite ale Barticeștiului pe unde (după mai multe peripeții provocate de cei cărora nu prea le convenea atitudinea poporului nostru exprimată printr-o astfel de procesiune organizată de pr. Apostol!) l-am condus pe răposatul nostru păstor spre locul de odihnă veșnică în cimitir.

El a fost cel care, ieșit fiind din închisoare, a preluat Parohia Barticești (1966) după plecarea neașteptată a pr. Leopold Nestmann. Cheia bisericii i-a fost înmânată de vicarul parohial de atunci, preotul Petru Gherghel, actualul episcop de Iași. Ce bucurie și speranță puteam citi atunci pe chipurile celor care-l înconjurau pe noul paroh!

Cu câtă atenție îl ascultam noi pe părintele când predica: avea mereu o pildă, cu care ne captiva, fiind luată chiar din viața noastră cotidiană...!

Nu s-a lăsat până nu a reușit să facă prelungirea actualei biserici (1968) în forma pe care o avem și acum!

Voia să ajute populația Barticeștiului prin ridicarea unui dispensar, săpând el primul hârleț pentru fundația casei (noi, seminariștii și teologii de atunci, fiind de față)... dar s-au opus cei care aveau pe atunci puterea! (Actualul spital din Barticești ar putea primi cu ocazia acestei comemorări și un nume alăturat "Mihai Rotaru"!).

Personal se interesa de copiii care terminau școala în sat și-i ajuta să meargă mai departe să învețe o meserie.

"Coșărcile" și "covoarele persane sau Carpați" din Barticești duceau peste tot renumele satului nostru, acțiunea aceasta socială fiind una din multele întreprinse de parohul nostru iubit.

Eu și Ionel Blaj ne-am prezentat la dânsul spunându-i că vrem să intrăm în Seminarul din Iași. Chipul său a început să se lumineze și, cu entuziasmul său caracteristic, ne-a felicitat și ne-a promis că ne va însoți pe drumul spre preoție. Nu a ajuns să ne vadă preoți, dar, atât cât a putut, a căutat să ne țină aproape de el, insuflându-ne dorința de a "merge în larg", adică de a privi în zare departe și a nu ne împiedica de micile necazuri ale acelor timpuri.

Frumoase au fost vacanțele petrecute împreună cu dânsul de Crăciun și Anul Nou, cu urăturile și cadourile caracteristice!

Mai frumoase și de neuitat au fost acele întâlniri ale seminariștilor, ale preoților parohi sau vicari și ale profesorilor Seminarului din Iași (animatorul fiind pe primul loc Mons. Petru Gherghel, actualul episcop de Iași) din timpul vacanțelor de vară în pădurea de pe dealul Corhana!

Greu ne-a venit tuturor, de la mic până la mare, când am auzit că părintele Mihai Rotaru s-a îmbolnăvit și s-a internat într-un spital din București. Ajutat de pr. Petru Gherghel, pe atunci profesor la Seminar, a venit cu ultimele puteri la Barticești pentru a-și lua rămas bun de la noi. Desigur că pregătirile pentru această întâlnire și sfânta Liturghie au decurs cu multă dăruire din partea tuturor: clopotarul, vătăjițele, ministranții, seminariștii, preotul vicar, minunatul cor bisericesc condus pe atunci de vrednicul, mult apreciatul și respectatul (învățătorul nostru pentru primirea primei sfinte Împărtășanii și pregătitorul ministranților pentru răspunsurile în limba latină la sfânta Liturghie) domn dascăl Andrei Cadăr, preoții vecini, întregul popor din Barticești, toți s-au unit în rugăciune pentru ușurarea suferințelor părintelui Mihai.

Deși au trecut atâția ani, mă văd suspinând și parcă aud și acum suspinele credincioșilor din biserică la auzul cuvintelor pronunțate tot mai încet de gura uscată din când în când umezită cu un pahar de apă rece de pe altar și la văzul acelui chip slăbit al părintelui, care nu mai era de recunoscut, așa de mult slăbise.

De câte ori mă gândesc la el sau îi vizitez mormântul, inima îmi bate mai repede pentru că-n sufletul meu au rămas cuvintele rostite de părintele Mihai Rotaru la predica Liturghiei de "adio" celebrată în biserica noastră devenită neîncăpătoare, atât de multă lume era de față. Aș dori să menționez unele gânduri de la predica Sfinției sale, pe care sper să mi le amintesc cât mai bine (din păcate atunci nu a funcționat bine magnetofonul cu care voiam noi să înregistrăm sfânta Liturghie!). Printre altele părintele zicea:

"... Știu un loc, unde am primit cadoul vieții, unde am făcut primii pași, unde am învățat să mă rog și unde mi s-au deschis ochii pentru scrisul și cititul cărților...!

... Știu un loc, unde m-am pregătit pentru preoție și unde am fost sfințit preot...!

... Știu un loc, unde credeam că voi munci ani mulți în mijlocul poporului lui Dumnezeu, căruia mi-am dedicat viața în slujire...!

... Știu un loc, ba mai multe, unde l-am urmat pe Cristos pe drumul suferinței și al crucii închisorilor...!

... Știu un loc, - aici la voi - unde, după ce am reprimit libertatea, episcopul m-a trimis ca păstor al vostru...!

... Știu un loc, - aici la voi - unde am căutat să mă implic în viața socială pentru a vă ajuta să vă câștigați acasă pâinea cea de toate zilele...!

... Știu un loc, - aici... în apropiere... la voi - unde se va deschide un mormânt în care voi fi eu depus și la căpătâiul căruia va fi fixată o cruce pe care se vor putea citi cuvintele lui Isus Cristos adresate ucenicilor săi: 'În lume veți avea necazuri; însă curaj, eu am învins lumea' (Ioan 16,33b)".

Da, aici la noi, în Barticești, a fost și a rămas cel care ne-a iubit atât de mult, părintele Mihai Rotaru!

Cuvintele mele nu pot să exprime acum tot ce am simțit atunci la înmormântare: pe de o parte, tristețea că nu-l vom mai avea pe părintele printre noi, iar, pe de altă parte, bucuria și mulțumirea că l-am avut în mijlocul nostru ca păstor sufletesc, om al rugăciunii și al faptei, om al înțelegerii și al împăcării, om al primului ajutor și al entuziasmului pentru viață!

Răsplătește, Doamne, cu bunurile cerești, pe acest vrednic slujitor al tău și al poporului nostru credincios, părintele Mihai Rotaru!

15 august 2004, Sărbătoarea Înălțării la cer a Preasfintei Fecioare Maria

Pr. Pavel Balint,
decan de Hainburg și paroh în Bad Deutsch-Altenburg și Hundsheim (Austria)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat