Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tinerii Păcii: Invitație la întâlnirea de la Asti

La 3 octombrie, la Asti (Torino, Italia), va avea loc Cea de-a II-a Întâlnire Mondială a Tinerilor Păcii, având tema "Pacea va învinge dacă dialogăm".

Pornind de la trista constatare că în fiecare zi în lume 30.000 de persoane mor de foame, există 23 de conflicte în curs de desfășurare, mii de tineri sunt victime ale dependenței și ale crizei de valori, tinerii sunt invitați să conștientizeze îndemnul SERMIG: "Tinere, viitorul ești tu!" și să se orienteze după cuvintele lui Ernesto Olivero: "Dacă eu mă schimb, lumea începe să se schimbe".

SERMIG - Servizio Missionario Giovani (Serviciul Misionar pentru Tineri) - a apărut pentru a concretiza un vis: a învinge foamea prin opere de dreptate și de dezvoltare. Premisa indispensabilă este a considera toată lumea ca fiind casa noastră și pe toți oamenii ca parte a unei singure familii umane. Metoda propusă este trăirea la persoana întâi a solidarității față de cei săraci și oferirea unor răspunsuri concrete.

Prima întâlnire a avut loc la Torino, în Italia, la 5 octombrie 2002, unde au participat 100.000 de tineri veniți din Italia și din alte state. Prin contribuția lor a fost dat publicității documentul "Redesenăm lumea plecând de la tineri și de la pace".

Tema întâlnirii de anul acesta va fi legată de dialog, premisă indispensabilă pentru orice drum către pace. Va fi pace doar dacă vom alege să dialogăm la toate nivelurile, vom alege dialogul ca unicul drum demn de om pentru a rezolva conflicte și tensiuni, pentru a preveni și înfrunta problemele care deseori cauzează întâlnirea dintre religii, depășind prejudecățile, pentru a înfrunta motivele credinței și necredinței. Dacă "azi" devine "mâine", nu va fi viitor pentru nimeni, bogați și săraci, credincioși și necredincioși, dar "azi" este încă în mâinile noastre și mai putem să îl schimbăm. Trebuie să acceptăm să stăm în jurul unei mese și să fim dispuși să facem schimb de idei. Dacă dialogul devine stilul nostru de viață, metoda noastră, putem spera încă în schimbare.

Cu ocazia întâlnirii de la Asti, se intenționează găsirea unor modalități concrete pentru a salva măcar 100.000 de copii din România, Georgia, Brazilia, Argentina, Bangladesh, Vietnam, Cambogia, Birmania, Tanzania, Sudan, Kenya, Coasta de Fildeș, Congo, Iordania, Irak etc., prin operele care există deja în aceste locuri, cu care SERMIG colaborează de mai mult timp și care vor avea reprezentanți la Asti, arătându-le celor prezenți proiectele de ajutorare și metoda de muncă.

Operațiunea de solidaritate va avea un moment semnificativ în "Turin Marathon", la 17 aprilie 2005, cu sloganul: "A alerga către pace pentru a salva măcar 100.000 de copii din lume".

Întâlnirea Tinerilor Păcii este promovată de tinerii care frecventează Asociația "Arsenalul Păcii" din Torino și are loc la fiecare doi ani. În urma mai multor întâlniri, a fost adoptată o Cartă a tinerilor.

Cei care vor, pot participa și pot aduce propria contribuție la această zi, fie înainte de întâlnire, prin portalul www.giovanipace.org, fie direct în timpul întâlnirii. Grupuri de tineri, școli, asociații de voluntariat sunt invitați să pregătească o contribuție prin teatru, muzică, expoziții, pictură, animare stradală etc.

Cei care doresc mai multe informații, sunt invitați să ia legătura cu Surorile Misionare ale Pătimirii, din Butea (Iași), la tel. 0232/713178, sau să sune la Parohia "Sfânta Treime" din aceeași localitate, la tel. 0232/713075. Informații detaliate pot fi vizualizate și pe internet, la adresele www.sermig.org și www. giovanipace.org.

* * *

Programul zilei de 3 octombrie

Încă de dimineață, tinerii vor putea să dezvolte problematici care privesc diverse sfere tematice alese și se vor putea exprima, întâlnindu-se și participând la:

  • Marșul creativității: grupurile și asociațiile se pot înscrie ca, într-un anumit interval al marșului, să propună cântece, animații, teatru de stradă, expoziții, fotografii, având ca subiecte pacea, dialogul, solidaritatea față de copii în special.

  • Corturi (sau piețe) ale dialogului: întâlniri tematice despre posibilitatea de a dialoga pe diferite teme: pace, comunicare, natură, politică, economie, religie, handicapuri, generații, imigrație, drepturi umane.

  • Corturile solidarității: vor fi prezente persoane, asociații italiene și străine (Brazilia, Georgia, Irak, Iordania, România...) care vor prezenta proiectele lor orientate către copii: "Pentru a salva măcar 100.000".

  • Containerele solidarității: pe parcursul zilei vor fi pregătite câteva containere cu bunuri de primă necesitate (medicamente, produse igienice, alimente preambalate, articole de papetărie) care vor pleca cu destinația Georgia, România, Iordania. Fiecare participant va aduce direct în piață materialele și produsele pentru a fi expediate. Participanții sunt rugați să doneze cel puțin suma de 5 euro.

  • Creativitatea stradală: școli, asociații, grupuri, artiști de stradă vor exprima dorința de pace, interpretând tema dialogului.

  • Orchestra și corul tinerilor păcii: invităm tinerii să se unească marelui cor, să-și aducă fiecare propriul instrument muzical, pentru a se exprima prin muzică. Invităm apoi formațiile muzicale pentru a cânta împreună.

  • Prânzul popoarelor: participanții se vor uni într-un prânz alternativ, care reprezintă nevoile și necesitățile, resursele și bogățiile pe care popoarele din nordul și sudul lumii le au la dispoziție; se va concretiza simbolic în masa de prânz care se va împărți fiecăruia.

  • Pașaportul păcii: va fi dat fiecărui participant și va fi ștampilat la fiecare întâlnire.

  • Artiști pentru pace: propunerea este de a realiza o operă în timpul zilei care va fi oferită pentru proiectele de solidaritate care îi vor avea ca destinatari pe copii.

  • O biserică deschisă întreaga zi: grupuri de tineri se vor alterna în animarea rugăciunii.

  • Rugăciunea pentru pace: tradusă în mai multe limbi, va fi distribuită tinerilor în timpul zilei.

  • Concertul lui Nair: tânăr artist care i-a încântat cu vocea sa pe Tinerii Păcii la prima întâlnire de la Torino și la multe alte întâlniri oficiale, de asemenea, și la întâlniri cu Sfântul Părinte.

  • Curățirea spațiilor utilizate: la sfârșitul zilei, tinerii vor fi invitați să curețe și să pună în ordine fiecare spațiu utilizat, pentru lăsa orașul curat.

* * *

Carta tinerilor

Steagul paciiA fost redactată în cinci ani de muncă, împreună cu 300 de grupuri de tineri din toată Italia, care s-au adunat la Arsenal. Reprezintă baza implicărilor și proiectul de viață în serviciul păcii:

  • Vreau să găsesc sensul vieții mele, care este unică și irepetabilă, pentru a trăi fără război, violență, teamă și să sper în viitor.

  • Mă angajez pentru ca fiecare bărbat și femeie să poată valoriza propriile potențialități și pentru ca nimeni să nu fie exploatat.

  • Vreau să înțeleg ce este binele și ce este răul, vreau să trăiesc într-o lume unde există iertare și unde răzbunarea să fie abolită.

  • Mă angajez să-mi schimb viața dacă am greșit.

  • Vreau să lupt contra sclaviilor care ne-au fost propuse ca libertăți și care au ucis prea mulți tineri și tinere.

  • Mă angajez ca toți să aibă acces la instrumentele de comunicare și informare, care să fie în slujba persoanei.

  • Vreau să iubesc și să înțeleg, în libertate, ce este adevărul.

  • Mă angajez pentru ca munca să fie un bine pentru întreaga umanitate.

  • Vreau să am libertatea de conștiință și libertatea de a-mi profesa credința în orice parte a lumii.

  • Mă angajez ca toate resursele și bogățiile să fie folosite și distribuite egal, pentru a contribui la construirea unei lumi mai bune, și vreau ca Terra să fie respectată.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat